Поп-ъп реклама

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Изскачащите реклами (от англ. pop-up advertisements) и изскачащи прозорци са форма на онлайн реклама в World Wide Web, предназначени за привличане на трафик в Мрежата или улавяне на имейл адреси. Обикновено това са нови уеб браузъри, които показват реклами. Изскачащият прозорец, съдържащ реклама обикновено се генерира от JavaScript, но може да се генерира и от други средства.

Opera е първият голям браузър, който включа средства за блокиране на изскачащи реклами, а Mozilla браузър подобрява блокирането само на изскачащи прозорци, създадени след зареждане на страницата. В началото на 2000 г., всички основни браузъри, освен Internet Explorer позволява на потребителя да блокира нежеланите изскачащи прозорци напълно. През 2004 г. Майкрософт пусна Windows XP SP2, който добавя изскачащи проэорци, блокирани от Internet Explorer. Всички големи рекламодатели подкрепят мрежовата реклама Iniatiative, която позволява на потребителите да се откажат от поп-ъп рекламата.

Повечето съвременни браузъри идват с изскачащи или блокиращи инструменти, а други са склонни да включват и функции, като филтриране на рекламата.

Изскачащи прозорци[редактиране | редактиране на кода]

  • Някои видове на сваленото съдържание, като снимки, без музика, и други, може да предизвика изскачащи прозорци, особено при порнографските сайтове. Също така, изскачащите прозорци понякога изглеждат като обикновени страници в Мрежата, а името на сайта се появява в лентата за търсене. Много уебсайтове използват изскачащи прозорци за показване на информация без да се нарушава страницата, отворена в момента. Например, ако ви се налага да попълните формата на уеб страница и са ви необходими допълнителни насоки, поп-ъп-ът ще ви даде допълнителна информация, без да причиняват загуба на информация, която вече е вписана във формуляра. Въпреки това, понякога страницата може да се презареди, което води до загуба на информацията, въведена от вас.
  • Някои уеб-базирани монтажници, като например тази, използвана от McAfee, се използва "изскачащ" за инсталиране на софтуер.
  • Кликването (дори случайно) на един поп-ъп може да доведе до отваряне на други изскачащи реклами.

Поп-ъндер реклами[редактиране | редактиране на кода]

Поп-ъндер (pop-under) рекламите са подобни на изскачащи реклами, но рекламата се появява зад основния прозорец на браузъра, а не на поставения пред него. След като изскачащите реклами станаха широко разпространени, много потребители се научиха да ги затварят веднага, без да ги преглеждат. Поп-ъндер рекламите не възпрепятстват възможността на потребителя да види съдържанието на сайта, и по този начин обикновено остават незабелязани, докато основния прозорец на браузъра е затворен. Въпреки, че при Поп-ъндер рекламата съществуват досадни методи продължават да се ползва от големите издателства като CNN.com и The Wall Street Journal.

Потребителите на интернет сайтове и уеб приложения непрекъснато имат опит с нежелани изскачащи реклами в хода на обичайното им взаимодействие с уеб браузъри. Тъй като това е типичен отговор, някои автори на изскачащи реклами създават на екрана бутони, които изглеждат подобно на "тесни" или "отмени". Когато потребителят избере една от тези "симулирани и отменени" опции, бутонът извършва неочаквани или неразрешени действия (като отваряне на нов прозорец). Технологията за уеб разработки и дизайн позволява на авторите да се извършват раэлични "симулации".

Източници[редактиране | редактиране на кода]


  • Zabunov, S. "From Annoyance to Pleasure — The Artistic Popup Approach". 12 май 2006.
  • US Patent 7,386,555 "Post-session internet advertising system"
  • US Patent 7,353,229 "Post-session internet advertising system"
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Pop-up ad“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.