ПортАвентура World

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

ПортАвентура World (на испански: PortAventura World) е развлекателен комплекс, който се намира в южната част на Барселона в град Салоу до Тарагона в Испания. Комплексът, който бил разширен няколко пъти след създаването си, се състои от тематичен парк, воден парк, голф игрище и пет тематични хотели. С 3.540.000 милиона посетители през изминалата 2012, ПортАвентура Парк е една от основните атракции в Коста Дорада, най-посещавания увеселителен парк в Испания и шести в Европа.

История[редактиране | редактиране на кода]

Отваря своите врати през 1995 единствено като тематичен парк, насърчаван от правителството на Каталония и построен от старши партньори като групата Tussauds, Anheuser-Busch, Fecsa и La Caixa. През 1998 Universal Studios става мажуритарен акционер и преименува курорта на 'Universal Mediterranea'.[1][2] През 2005, La Caixa чрез своя филиал от акционери, поема контрол над продажбата на всички акции на NBC Universal, възстановявайки първоначалното име на проекта – PortAventura.

ПортАвентура Парк[редактиране | редактиране на кода]

ПортАвентура Парк е разделен на шест тематични области, базирани на различни исторически цивилизации. Всяка зона се опитва да възпроизвежда вярно детайли, които съществуват или са съществували в тези цивилизации и култури за максимално потапяне. От 1995 до 2010 г. са били пет области, но през 2011 г. е открита SesamoAventura (площадка) и така броя на областите стават шест.

Източници[редактиране | редактиране на кода]