Портал:Бразилия/Избрана картинка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Руините на йезуитската мисия Сао Мигел дас Мисойнс
Credit: Zimbres

Сао Мигел дас Мисойнс (на португалски: São Miguel das Missões, IPA: [sɐ̃w̃ miˈgɛw das misˈõȷ̃s] е йезуитска мисия на територията на съвременна Бразилия, в щата Рио Гранди до Сул, община Сао Мигел дас Мисойнс. Мисията е основана през 1632 г., като една от 30-те мисии на йезуитите в земите на индианците гуарани на територията на съвременните Бразилия, Аржентина и Парагвай.


Употреба[редактиране на кода]

Шаблонът за оформлението на подстраниците ще намерите на Портал:Бразилия/Избрана картинка/Оформление.

  1. Като използвате шаблона, добавете нова избрана картинка към следваща свободна подстраница.
  2. Променете зададеното число след end= по-горе, което да по-казва общия брой на свързаните подстраници.

Списък на подстраниците[редактиране на кода]

Националният конгрес на Бразилия
Credit: Zimbres

Двукамарният Национален конгрес на Бразилия се състои от Федерален сенат (горна камара) и Камара на депутатите (долна камара). От 60-те години на 20 в. официалното седалище на Конгреса е в град Бразилия. Като повечето официални сгради в града и сградата на бразилския Конгрес е проектирана от Оскар Нимайер в стила на модерната бразилска архитектура.
Циклонът Катарина
Credit: Tom

Циклонът Катарина е едно от имената на южноатлантически тропически циклон, който удря Югоизточна Бразилия през март 2004 г.
Сградата на Имперския музей - бивша летен дворец на последния бразилски император в Петрополис, Рио де Жанейро.
Credit: Naty Castro

Императорският музей на Петрополис е исторически музей, разположен в историческия център на Петрополис, щата Рио де Жанейро. Музеят се помещава в сградата на бившия императорски дворец, построен през 1845 г. и използван като лятна резиденция от последния бразилски император Педро II.
„Откриването на земята“ от Кандиду Портинари, 1941. Национална библиотека на Конгреса, Вашингтон, САЩ.
Credit: Durova

Кандиду Портинари (на португалски: Cândido Portinari) е значим бразилски художник-живописец, творил основно в течението на неореализма.
Оцветена в жълто жаба от вида Дърволазка (Dendrobates)
Credit: Arpingstone

Джунглите на Бразилия са дом на разнообразни видове отровни жаби като тази оцветена в яркожълто отровна жаба от вида Дърволазка (Dendrobates)
Стара къща в покрайнините на Бело Оризонте
Credit: Clauco Umbelino

Къщата „Страпацон“, построена през 1880 г. в покрайнините на Бенто Гонсалвеш, щата Рио Гранде до Сул, е стара къща в италиански стил, типичен представител на италианската колониална архитектура в Бразилия. Къщата „Страпацон“ е едно от местата, където през 1995 г.се провеждат снимките на филма „Игра за четерима“ от режисьора Фабиу Барету.
Бразилската превица Кели Кей на карнавала в Рио
Credit: Dubi

Кели де Алмейда Афонсо, позната повече с артистичния си псевдоним Кели Кей, е бразилска поп-певица, която за десетгодишната си кариера е продала над 2 млн. албума .
Плодове на кашу.
Credit: Bdieu

Кашуто (Anacardium occidentale; syn. Anacardium curatellifolium A.St.-Hil), известно като Индийски фъстък и Индийско кашу, е дърво от рода Anacardiaceae. Произхожда от Бразилия, като португалски изследователи пренесли дървото в други страни. Днес то се среща в Мозамбик, Танзания, Кения, Индия и Бразилия.
Демонстрация на синдикални организации в Бразилия
Credit: Papercut.616

Демонстрация на синдикални организации в Бразилия.
Стволове на изсъхнали дървета в чашката на язовира Балбина, Амазонас, Бразилия.
Credit: Seabirds

Язовирът Балбина е голям хидроенергиен възел на река Уатума в бразилския щат Амазонас. Язовирът е построен в периода 1985-1989 г. Той наводнява 2 360 km² от територията на Амазонската джунгла, а капацитетът на изградената към него водноелектрическа централа е 250 MW.
Руините на йезуитската мисия Сао Мигел дас Мисойнс
Credit: Zimbres

Сао Мигел дас Мисойнс (на португалски: São Miguel das Missões, IPA: [sɐ̃w̃ miˈgɛw das misˈõȷ̃s] е йезуитска мисия на територията на съвременна Бразилия, в щата Рио Гранди до Сул, община Сао Мигел дас Мисойнс. Мисията е основана през 1632 г., като една от 30-те мисии на йезуитите в земите на индианците гуарани на територията на съвременните Бразилия, Аржентина и Парагвай.
Хиацинтов ара
Credit: Hank Gillette

Хиацинтовият ара (Anodorhynchus hyacinthinus) е вид папагал от подсемейство Неотропични папагали (Arinae). Това е най-големият папагал в света. Дължината на тялото от главата до опашката е около 1 метър.
University Students in Brazil.jpg
Credit: Victorgrigas

Група бразилски студенти, събиращи дарения на улицата.
Платформа с танцьори от бразилската самбашкола „Мосидаджи“ по време на карнавала в Рио де Жанайро.
Credit: Sergio Luiz

Карнавалът в Рио де Жанейро е голям уличен танцов фестивал в Рио де Жанейро, който се организира всяка година преди Великте пости. Карнавалът в Рио е най-забележителното събитие в града през цялата година. Представлява парад на различни танцови самбашколи. По време на празненствата по улиците на града ежедневно се събират около 2 млн. души, което прави карнавала в Рио най-голямото събитие от този род в света.
Малък водопад в Пауло де Фонтин
Credit: Vittau

Малък водопад в Пауло де Фонтин, щата Рио де Жанейро. Фотографията демонстрира ефекта на дългата експозиция при заснемането на водата.
Национален парк „Чапада Диаманчина“
Credit: Roney

„Чапада Диаманчина“ е бразилски национален парк, който се намира в региона Чапада Диаманчина, щата Баия, Североизточна Бразилия. Заема територия от 1520 km² и е разположен на около 400 km от Салвадор, столицата на Баия.
Архипелагът Фернандо де Нороня
Credit: Roberto Garrido

Фернандо ди Нороня е архипелаг в Атлантическия океан, разположен на 354 km от брега на бразилския щат Пернамбуко, към чиято територия принадлежи. Площта на Фернандо де Нороня е 18,4 km², а населението му е 2051 души.
Индиански шаман от Амазония.
Credit: PICQ

Коренното бразилско население е една от петте расови категории, използвани от бразилската статистика, която обхваща главно хора с местен индиански произход.
Водопадът Каракол, Бразилия.
Credit: Leonardo Anhelli

Каракол (на португалски: Caracol) е водопад в Южна Бразилия, край град Канела, щат Риу Гранди ду Сул. Разположен е сред гъста гора в едноименния щатски парк. Водопадът е с височина 131 метра и е посещаван от голям брой туристи. За тази цел е изградено стълбище с 927 стъпала, достигащо до долния му край.
Копнеж, 1899 г.
Credit: Dcoetzee

„Саудаде“ (Копнеж, 1899) от Жозе Ферез Алмейда Жуниор, Пинакотека на щата Сао Пауло.
Експозиционна зала в Музея на португалския език в Сао Пауло.
Credit: Chronus

Интерактивните пана в експозиционните зали на Музея на португалския език в Сао Пауло позволяват на посетителите бърз достъп до мултимейдина информация за езиците, повлияли върху формирането на съвременния португалски език.
Съставки за кайпириня
Credit: VisualBeo

Кашаса, лайм, захар от тръстика и лед - продуктите, от които се приготвя кайпириня - националният коктел на Бразилия.
Неактивна нефтена сонда в Натал, Рио Гранде до Норте
Credit: Patrick-br

Бразилия е десетият най-голям потребител на енергия в света и третият по големина консуматор в западното полукълбо след САЩ и Канада. Освен това страната е важен производител на петрол и прирореден газ, както и вторият по големина производител на биоетанол.
Остов Тринидади.
Credit: Simone Marinho

Разположен на 1 167 km източно от атлантическия бряг на Бразилия, Тринидади е бразилски остров, който заедно с остров Мартин Вас формира атлантическия архипелаг Тринидаде и Мартин Вас. С обща площ от 9,2 km² територията на острова е част от административната територия на община Витория, столицата на бразилския щата Еспириту Санту.
Изглед от Прая да Фейтисейра, Илябела, щата Сао Пауло.
Credit: Netto Pavezi

Изглед от Прая да Фейтисейра, община Илябела, Сао Пауло. В далечината голямата бяла лодка изглежда сякаш плава сред облаците.
Институтът „Рикардо Бренанд“.
Credit: Juniorpetjua

Институтът „Рикардо Бренанд“ в Ресифе, открит през 2002 г въз основа на частната колекция на бизнесмена и колекционер от Пернамбуко Рикардо Бренанд. Институтът е разположен в новопостроен архитектурно-парков комплекс в Тюдоров стил, който се състои от музей за хладно оръжие, пинакотека, арт галерия, библиотека и аудиториум, заобиколени от обширен парк с множество скулптури.
Нефтена платформа „P-51“.
Credit: Dantadd

Нефтена платформа P-51 (Ptrobras 51) е първата нефтена платформа - 100% бразилска собственост. Производственият капацитет на съоръжението е 180 хил. барела нефт и 6 млн. m³ природен газ на ден.
Патио в парка „Лажи“, Рио де Жанейро.
Credit: Fabioaito

Вътрешният двор на двореца в парка „Лажи“, разположен в подножието на планината Корковадо, Рио де Жанейро.
Омари върху резбована маса
Credit: Jonathan Wilkins

Вино и ястие с омари, сервирани върху резбована маса, изработена от бразилския артист Агадман. Прадо, Баия.
Бездомен мъж в Порто Алегре
Credit: Sturm

Мъж пред реклама за бързи кредити в Порто Алегре. Снимка: Гилерме Алмейда.
Горяща дъждовна гора в Бразилия
Credit: NASA

Умишленото опожаряване на горите е един от най-използваните методи за обезлесяване в покрития с дъждовни гори район на Амазония. Между 1991 и 2000 г. общата площ на загубените амазонски гори нараства от 415 000 на 587 000 km².