Портал:История/Избрани статии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Тази страница представлява списък на избраните статии в Портал:История.

Употреба[редактиране на кода]

Шаблонът за показване на тези подстраници се намира на Шаблон:История/Избрана статия.

  1. Добавете избраната статия към някоя от празните подстраници по-долу.
  2. Актуализирайте параметъра „end“ в Шаблон:История/Избрана статия.

Избрана статия 1[редактиране на кода]

Портал:История/Избрана статия/1
„На нож“, картина на Ярослав Вешин със сюжет от Балканската война
Балканската война, наричана още Първата балканска война, е военен конфликт между Османската империя, от една страна, и съюзените България, Сърбия, Гърция и Черна гора, от друга. Победата на съюзниците слага край на петвековното османско господство на Балканския полуостров. Империята губи всичките си владения на полуострова, с изключение на тясна ивица територия по северния бряг на Мраморно море. Останалата част на Тракия заедно с Източна Македония попадат под българска власт. Сърбия завладява Косово, Северозападна Македония и други области, Гърция – Епир, редица острови в Егейско море и Югозападна Македония със Солун, а скоро след Лондонския мирен договор е създадена независима албанска държава. Споровете за подялбата на Македония водят до разрив в Балканския съюз и до Втората балканска война, която избухва само месец след приключването на Първата. още »


Избрана статия 2[редактиране на кода]

Портал:История/Избрана статия/2
Битката при Акциум, худ. Лоренцо Кастро, 1672
Битката при Акциум, която е една от най-големите морски битки в древността, е решаващият сблъсък от Последната война на Римската република. Провежда се на входа на Амбракийския залив в Йонийско море, близо до римската колония Акциум в Гърция (близо до днешния град Превеза). Сражението е между Октавиан и обединените сили на Марк Антоний и Клеопатра. Флотата на Октавиан е водена от адмирал Марк Випсаний Агрипа. Октавиан побеждава обединения флот на Антоний и Клеопатра и става господар на Египет. Победата му позволява да консолидира властта си над Рим и неговите владения. За тази цел той приема титлата „принцепс“ (първи гражданин) и по случай победата е удостоен със званието „август“ от римския Сенат. още »


Избрана статия 3[редактиране на кода]

Портал:История/Избрана статия/3
Парашутисти-десантчици в небето над Нидерландия, 17 септември 1944
Операция Маркет Гардън е настъпателна операция на американски, британски и полски войски в Нидерландия през септември 1944 г. „Маркет Гардън“ е считан за най-големия въздушен десант през Втората световна война и въобще във военната история. Главната цел на антихитлеристките сили е да превземат мостове на територията на Нидерландия, като по този начин си осигурят плацдарм за нахлуване в Германия, заобикаляйки силно укрепената отбранителна линия „Зигфрид“. Голямата идея обаче е приключване на войната до Коледа и превземането на Германия преди настъпващата от изток Червена армия. още »


Избрана статия 4[редактиране на кода]

Портал:История/Избрана статия/4
Френски войници с оръдие, 23 юли 1870 г.
Френско-пруската или Френско-германската война (19 юли 1870 – 10 май 1871), е последната от войните за обединение на Германия през 19-ти век. В нея едни срещу други са изправени Прусия, Баден, Вюртемберг, Бавария и още няколко германски държави, от една страна, и Франция, от друга. В хода на войната е създадена Германската империя (Вторият райх), начело с пруския крал Вилхелм I. Франция търпи поражение, в резултат на което настъпва промяна в конституционния ред на страната: Втората империя пада, а на нейно място се издига Третата република. Съгласно Франкфуртския мирен договор областта Елзас-Лотарингия е присъединена към Германия. Тяхното възвръщане е сред главните цели на Франция в Първата световна война. още »


Избрана статия 5[редактиране на кода]

Портал:История/Избрана статия/5
Битката при Антиетам, 17 септември 1862 г.
Американската гражданска война (1861 – 1865) е война между добре развитите индустриални северни щати и селскостопанските южни щати на САЩ. Фермите и плантациите в южните щати са обработвани от чернокожи роби – евтина работна ръка, принудена да работи изключително усилено. Ето защо те са много важни за стопанствата на южняците. Избраният за президент на САЩ Ейбрахам Линкълн се обявява срещу робството, което довежда до отцепването на 11 южни щата. През 1861 г. техните войски нападат Форт Съмтър, с което поставят началото на една изключително жестока и кръвопролитна война. През 1865 г. войските на Юга капитулират, измъчвани от липса както на оръжия и всякакви боеприпаси, така и на храна и облекло за изтощените войници. още »


Избрана статия 6[редактиране на кода]

Портал:История/Избрана статия/6

Портал:История/Избрана статия/6

Избрана статия 7[редактиране на кода]

Портал:История/Избрана статия/7

Портал:История/Избрана статия/7