Портал:Италия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
редактиране 

Портал Италия

Местоположение в Европа

Италия (официално название: на италиански Repubblica Italiana - Италианска република) е държава в Европа, разположена на юг от Алпите, на Апенинския полуостров. Включва двата най-големи острова в Средиземно море, Сицилия и Сардиния, и много по-малки в Тиренско и Адриатическо море. Площта ѝ е 304 000 км², от които 296 704 км² суша и 7 296 км² водна площ.

Италианската история има основно значение за развитието на културата и обществения живот в Средиземноморието. След упадъка на Римската империя властта попада в ръцете на Папската държава, а по-късно на т.нар. морски републики.

Италия се превръща в люлката на Ренесанса и първа замества средновековните теократични традиции с тенденциите на новото време. Многото италиански държави са обединени под ръководството на Джузепе Гарибалди и на 17 март 1861 г. за крал е коронясан Виктор Емануил II.

След края на Първата световна война, в Италия се установява фашистко управление и властта попада в ръцете на Бенито Мусолини. През 1948 година Италия се превръща в демократична република, а година по-късно се нарежда сред страните-учредителки на НАТО и Европейския съюз и взима участие в обединението на Европа, приемайки еврото през 2002 г.

Според данни на МВФ, италианската икономика е седма в света и четвърта в Европа по големина на Брутния Вътрешен Продукт (БВП). Членка е на Г8, Европейския съюз и ОИСР. Италия има пазарна икономика с висока свобода на инвестициите и търговията; стандартът на живота в страната е 8-мият най-висок в света.

Повече информация ще намерите в статията Италия


редактиране 

География

Италия е разположена на Апенинския полуостров и континенталните области непосредствено на север от него, приблизително до главния вододел на Алпите, както и на Сицилия, Сардиния и редица по-малки острови. Италия граничи с Франция на северозапад (515 км), с Швейцария (718 км) и Австрия (415 км) на север, със Словения (218 км) на североизток и със Сан Марино (70 км). Бреговата линия на континенталната част на Италия е с дължина 963 км на Тиренско море, 1 128 км на Адриатическо море, 795 км на Йонийско море и 415 км на Лигурско море или общо 3 301 км. Други 2 298 км е общата брегова линия на италианските острови.

Релефът на Италия е предимно планински, като 80 % от територията е заета от планини. По северната граница са разположени части от Алпите с най-висок връх Монблан (4 807 м; на границата с Франция). На юг от тях се намира най-голямата равнинна област в страната – Паданската равнина, през която протича река По. По дължината на полуострова е разположена веригата на Апенинските планини с най-висок връх Корно (2 914 м). В южните части на страната има няколко действащи вулкана: Везувий (1 277 м), Етна (3 323 м; на остров Сицилия), Вулкано (500 м; на едноименен остров) и Стромболи (924 м; на едноименен остров). Има няколко големи езера с ледников произход: Лаго ди Гарда (370 км2); Лаго ди Комо (146 км2); Лаго Маджоре (212 км2). Най-дълги реки в Италия са: По (652 км), Адидже (410 км); Тибър (405 км); Арно (245 км); Пиаве (220 км).


редактиране 

История

Граници на кралство Италия през 1864 г.
Граници на Италианската империя през 1941 г.
Италианският генерал, политик и патриот – Джузепе Гарибалди през 1866 г.

Италия се образува в национална държава на 17 март 1861 г., когато съществуващите дотогава държави на полуострова и Двете Сицилии се обединяват от крал Виктор Емануил II от Савойската династия, дотогава крал на Пиемонт и Сардиния. Архитектът на обединението на Италия е Граф Камило Бенсо ди Кавур, първият министър–председател на Кралство Италия. Рим остава още 10 години под властта на папата и се присъединява към Италия на 20 септември 1870 г., с което италианското обединение е окончателно завършено. Днес Ватикана е независима държава, която граничи от всички страни с Италия (подобно на Сан Марино).

Въпреки, че се води победителка в Първата световна война, Италия печели много малко, което предизвиква недоволство и чувство за несправедливост в италианците. През 1922 г. на власт идва Бенито Мусолини. Неговата Национална фашистка партия заема всички места в парламента и Италия става първата в света държава с изцяло фашистко управление. То се характеризира с налагането на корпоративен икономически модел, и провежда антикомунистическа и милитаристична политика. За разлика от комунизма в СССР и по-късно появилият се националсоциализъм в Германия, фашистката идеология е открито тоталитарна. По-голямата част от средствата за производство са национализирани, но частната стопанска дейност не е елиминирана или забранена. Наложена е пълна цензура върху всички видове медии, макар да не са организирани активни преследвания срещу интелигенцията. Създадена е Национална доброволческа милиция, която да следи дейността на противниците на режима. Италия се превръща в полицейска държава. Фашизмът залага силно на сравненията на Италия с древен Рим и се стреми да популяризира италианската култура, отхвърляйки чуждото влияние вътре в страната. Мусолини също започва активна борба с всички видове престъпност, и в Италия за пръв път мафията загубва влиянието си в Сицилия и южните провинции, но част от босовете и успяват да избягат и намират убежище в САЩ. През 1936 година италианската армия окупира Абисиния, и се полага началото на т.нар. Италианска империя — опит на Мусолини да създаде втора Римска империя. През 1939 г. е анексирана и Албания. Италия сключва специален военен съюз с Третият германски райх — т.нар. „Стоманен пакт“, а по-късно е сформиран тристранен пакт, в който влиза Япония. За да поддържа добрите отношения с Германия, в края на 1930–те Мусолини прокарва расова политика (въпреки, че той самият не е поддръжник на антисемитизма). Германия и Италия се сражават срещу западните съюзници в Африка, макар италианската армия да понася много повече загуби, отколкото Вермахта. Трите страни биват победени през Втората световна война, и е сложен край на фашисткото управление.

На 2 юни 1946 г. се провежда референдум за монархията, след който се създава Италианската република и по тази причина на 1 януари 1948 г. се приема нова конституция. Членове на кралското семейство са изпратени в изгнание заради връзки с фашисткия режим и получават правото да се върнат в родината си едва през 2002 г. Италия е сред страните–учредителки на НАТО и Европейския съюз, през 2002 г. приема за своя валута еврото.


редактиране 

Население

Населението на Италия според преброяването през 2011 г. е 60 681 514 души, като заема четвърто място сред страните по численост на населението в Европейския съюз. Средната гъстота е 201 души на км2. Средната продължителност на живота за мъжете е 77 г., а за жените – 83 г. Италия е сред страните в Европа, които имат отрицателен естествен прираст. Населението на Италия е етнически хомогенно, съставено от около: 94.1 % италианци; 2.7 % сардинци; 1.3 % фриули; 0.6 % германци (главно в Южен Тирол) и 1.3 % от други етноси.

Вижте още...


редактиране 

Избрана статия

Портрет на Галилео Галилей.

Галилео Галилей (на италиански: Galileo Galilei, [ɡaliˈlɛːo ɡaliˈlɛi]) е италиански физик, астроном, астролог и философ, считан заедно с Френсис Бейкън за основоположник на съвременния научен метод. Сред неговите постижения са подобрения на телескопа, свързани с тях астрономически наблюдения и публичната защита на хелиоцентричната система. Той е определян като „баща на съвременната наблюдателна астрономия“, „баща на съвременната физика“, „баща на науката“ и „баща на съвременната наука“.

Работата на Галилей се смята за рязко скъсване с традициите, доминиращи в Европа и ислямския свят от времето на Аристотел. Освен това неговият конфликт с Римокатолическата църква е сочен като един от първите значими примери на конфликта между религиозния авторитет и свободата на мисълта в Западния свят.


редактиране 

Знаете ли, че ...

Паметникът на кан Алцек през 2016 г.
редактиране 

За създаване

Това е списък на статии, свързани с Италия, които все още не са създадени. Можете да помогнете на Уикипедия, като създадете нова статия от този списък. Можете и да преведете някоя от съществуващите статии в разделите на други езици в Уикипедия.

редактиране 

За допълване

Това е списък на статии, свързани с Италия, които представляват мъничета и се нуждаят от допълнение. Те са категоризирани в категория „Мъничета за Италия“. Можете да помогнете на Уикипедия, като ги разширите.

редактиране 

За обработка

Това е списък на статии свързани с Италия, които се нуждаят от подобрение. Можете да помогнете на Уикипедия, като ги обработите.

редактиране 

Свързани портали