Направо към съдържанието

Уикипедия:Статии за населените места в България

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Проектът на Уикипедия Населени места в България има за цел създаването и поддържането на статии за всяко населено място в България. На тази страница ще има кратка информация за изработените статии. (Архив)

Участници в проекта

[редактиране на кода]

Автоматично добавена информация и допълването ѝ

[редактиране на кода]

Статиите са създадени автоматично и някои от тях все още са непълни или не съвсем изчерпателни. Някои от статиите вече са с допълнена информация, към тях, както и към другите всеки може да добави информацията, която знае или до която има достъп.

Данните за населението са взети от официалните публикации на ГРАО, които се актуализират ежемесечно за общините и на всеки три месеца за селищата. Ако желаете да проверите и/или коригирате тези данни, добавете и датата, от която е публикацията. Препоръчва се да се въведат цифрите от две колонки с наклонена черта: "настоящ/постоянен адрес".

Имената на селищата се записват както са посочени в Единния класификатор на административно-териториалните и териториалните единици (ЕКАТТЕ). Ако селището е известно с различно име, такава информация трябва да се добави в статията. За преименоване на статията обаче, грешката трябва първо да бъде оправена в ГРАО, затова се обърнете към тях и при следващата тяхна месечна официална публикация, статията ще бъде преименована.

Невъведените географски координати и надморски височини: за селищата в границите на България най-удобно е да се провери на тази страница; за целия свят вижте на fallingrain.com.

Имената и партиите на кметовете, на местните избори през 2003 г. Повечето от тези данни въведохме автоматично, проверете за всеки случай тези, които познавате.

Някои пощенски и телефонни кодове не са запълнени и трябва ръчно да се проверят и добавят. Вижте

Много от населените места имат повтарящи се имена (повечето сме въвели, но остават още), за някои населени места няма изработени карти, както и има доста изработени карти, за които не отговаря име на населено място. Една причина е, че в имената на изработените карти може да има печатни грешки (те са изработени чрез база данни на английски, с латиница). Затова трябва да се прегледат и евентуално да се въведат. Самите имена на населените места са взети от Есграон и се предполага, че са правилни. Вижте

Ако някое българско населено място е пропуснато, моля пишете на беседата на тази страница, като посочите името му и общината и областта в която се намира, защото има доста села с повтарящи се имена. Моля, убедете се преди това, че статия за селото наистина не съществува, като прегледате списъка на селата по област.

Повече информация ще бъде добавена в близките дни.

Външни препратки към карти и сателитни снимки, нови шаблони

[редактиране на кода]

След като получихме много любезни отговори на нашето питане за директни препратки от статиите за селищата към картите в сайтовете bgmaps.com и emaps.bg, имаме нови шаблони: Шаблон:Град 2, Шаблон:Град с герб 2 и Шаблон:Село 3.

За google maps информацията е публична - ако случайно URL-адресите се променят, ще трябва да се промени и шаблона.

Информацията за това как се изчисляват кодовете за bgmaps.com не може да се обяви публично - ключът и паролата могат да се ползват само за (българските) проекти на Уикипедия. Такава информация, програма за изчисляване и списък с кодовете (написани от Петко) имат уикипедианците Borislav, Nk и Emil - при нужда, последният оцелял ще предаде файловете на оставащите активни уикипедианци. Тези кодове могат да се получат и на тази страница (трябва да се отвори точната карта или ако няма, да се въведат верни координати); като остане време, ще ги въведем и по описателните страници на картите с червени точки.

Координатите на emaps.bg са в системата Universal Transverse Mercator. "Грешката" е отстранена (оказа се, че ползват нестандартна ивица от UTM в западната част на България с цел опростяване), но нека няколко дни да го тестваме - пробвайте по статиите на градовете. Аз им пратих скрипта, ако могат те да го хостват, ще е най-добре. Изходният код е тук. --Петко 18:52, 18 март 2006 (UTC)

Направих една таблица с всички изчислени ключове за У:КБЧТ, за препратките към bgmaps.com, emaps.bg и Google maps. Zip, 422 KB Моля някой да я изтегли и архивира за всеки случай, ако примерно мойте сървъри изчезнат, или друго непредвидено нещо стане. От таблицата много лесно могат да се възстановят препратките към външните карти, в зависимост от името на файла.

Направено, както и kartix.cvs... BloodIce 23:24, 15 юли 2006 (UTC)[отговор]

Инфо шаблони

[редактиране на кода]