Портал:Нацистка Германия/Знаете ли

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Фьолкишер Беобахтер (на немски: Völkischer Beobachter — „Народен образовател“) е немскоезичен вестник, печатен орган и официоз на NSDAP от 1920 година. Първоначално излиза като седмичник, но от 8 февруари 1923 г. е вече всекидневник. Последният му брой излиза на 30 април 1945 г.

Свастика е съчетание от две санскритни корена. सु, су, „добро, благо“ и अस्ति, асти, „живот, съществуване“, т.е „благосъстояние“ или „благополучие“. Има и друго име за свастика — гамадион (на гръцки: γαμμάδιον), състоящ се от четири гръцки букви „гама“.

Фюрер (на немски: Führer) е термин означаващ „вожд“, „лидер“, а също и „водач“, като правило използвано от екстремистки организации. В Третия райх терминът „фюрер“ е част от имената на различните звания и длъжности.

• След разгрома на Франция през юли 1940 година, Гьоринг е награден с ордена Голям кръст на Железния кръст (единствен получил този орден по време на господството на Третия райх).

• За 50-годишненият юбилей на Хитлеровата партия, той получил къща като подарък.

Един от най-големите военнопрестъпници, осъден от Нюрнбергския трибунал. До 1918 г. живял в Русия, където завършва Имперското московско техническо училище.

Участник в заговора срещу Хитлер избегнал смъртта, след смъртта на главния съдия по време на въздушно нападение.

Един от основателите на НСДАП и автори на партийната програма привлекла Хитлер, предател на революцията на Третия райх.

Драматург написал пиесата „Пер Гюнт“, въвел Хитлер във висшето общество, съден след края на войната.

Наследник на Химлер за цяла седмица, нацистки политик.

• Портрети на Хитлер и нацистка символика променята „саксонското зачернение“, което можело да се направи дори и с помощта на пръстови отпечатъци.