Направо към съдържанието

Портал:Образование

от Уикипедия, свободната енциклопедия
редактиране 

Портал Образование

Образованието е единен целенасочен процес на възпитание, обучение и придобиване на съвкупни знания, умения, ценности, социални убеждения и навици. В широкия смисъл на думата образованието е процес на формиране на ума, характера и физическите способности на дадена личност, а също така и предаване на знанията, натрупани с поколения в областта на културата.

Образователните методи включват лекции, дискусии, семинари, демонстрации (примери), лабораторни упражнения, обучение и насочени изследвания. Образованието се извършва под ръководството на компетентни и авторитетни педагози: учители и преподаватели, но учащите могат също така да се самообразоват. С помощта на интернет се разширява кръгът на това самообразование. Образованието може да се проведе в официална и неофициална среда и всеки опит, който има формиращо влияние върху начина, по който човек мисли, чувства и действа, може да се счита за образователен. То се разделя официално на няколко етапа и се осъществява в различни учебни заведения, които са предучилищна възраст и детска градина, основно училище, средно училище и след това колеж, университет, институт или научаване на занаят. След завършване на всеки етап се издава диплома или удостоверение. Методиката на обучение се нарича педагогика.

редактиране 

Избрана личност

Петър Хаджи Берович (известен като Петър Берон) е български лекар, стопански и просветен деец и дарител. Учен-енциклопедист, педагог, философ и естественик. Владял е девет езика. Известен е с това, че е автор на „Рибния буквар“ (издаден в Брашов през 1824 г.), който е първия български буквар. Роден е през 1799 г. в Котел, Османската империя. Умира на 21 март 1871 г. в Крайова, Обединено княжество Влашко и Молдова.

Образованието е разделено на етапи, по ред както следва: предучилищно образование (за деца на възраст от 3 до 5 години, в някои страни от 0 до 5 години), основно образование, средно образование, висше образование.

редактиране 

Грамотност

Дял на грамотното население в света, по страни.
Дял на грамотното население в света, по страни.

Грамотността е способността за четене, писане и боравене с аритметика. Стандартите за грамотност са различни в различните общества. В съвременен контекст терминът предполага четене и писане на ниво, достатъчно за осъществяване на писмена комуникация. В някои случаи се включват и други умения, като елементарно смятане или компютърни умения. (Вижте още: Списък на страните по грамотност на населението)

редактиране 

Знаете ли...

Априловската гимназия в началото на 20 век.
Априловската гимназия в началото на 20 век.
Болградската гимназия през 1941 г.
Болградската гимназия през 1941 г.
Плоча за писане, изложена в музей.
Плоча за писане, изложена в музей.
 • кое е първото българско светско училище, основано през 1835 година?
 • коя е първата българска гимназия, основана през 1858 година?
 • кое е първото музикално училище в България, основано през 1905 година?
 • кое е първото специализирано училище за българска народна музика, основано през 1967 година?
 • че през 19 век широко разпространена за учениците е била плочата за писане.
 • че най-голямото училище се намира в Индия – градско училище „Монтесори“ в град Лакнау, където се обучават над 32 000 деца.
 • че децата, живеещи в Пакистан, нямат право на безплатно обучение. Там задължителното образование трае от 5 до 9-годишна възраст.
 • че на 5373 метра надморска височина в Тибет е най-високо разположеното начално училище.
 • че заради честите наводнения в Бангладеш има повече от 100 училища на кораби, като всяко едно от тях има библиотека, достъп до интернет и е задвижвано от слънчева енергия.
 • че лятната ваканция в Чили трае 3 месеца и започва от средата на декември и свършва в началото на месец март.
 • че Франция е страната с най-кратката учебна година, но и с най-дългия учебен ден.
 • че в Иран момичетата и момчетата учат отделно, докато не започнат университет. Дори се задължава и учителите да бъдат от същия пол като учениците на които преподават.
 • че децата в Кения не са задължени да ходят на училище, но въпреки това повечето от тях го правят.
 • че първата жена начело на правителството в предимно мюсюлманска страна е посещавала католически училища.
 • че най-младият доктор на науките в историята защитава дисертация на 13 годишна възраст.
 • че има училища, в които учениците сами избират какво да учат.
 • че плетенето с игли и прежда е сред предметите, които се преподават в училищата на Исландия.
 • че децата в Русия винаги започват училище на 1 септември – Денят на знанието, независимо дали се пада в почивен или делничен ден.
редактиране 

За създаване

Това е списък на статии, свързани с образованието, които все още не са създадени. Можете да помогнете на Уикипедия, като създадете нова статия от този списък. Можете и да преведете някоя от съществуващите статии в разделите на други езици в Уикипедия.

редактиране 

Свързани портали

Ако желаете да допринесете за развитието на портала,
можете да се включите в Уикипроект „Образование“.