Портал:Психология

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Портали: Авиация · Африка · Астрономия · България · Военно дело · География · Европа · Езикознание · Изкуство · История · Личности · Македония · Медицина · Наука · Философия · Текущи събития

Психология


Психологията (на гръцки: ψυχή — душа, дух, пеперуда, λόγος — наука) е група от академични, клинични и промишлени дисциплини, занимаващи се с обяснение и предсказване на поведението, мисловните процеси и чувствата на хората. Психологията също се отнася до прилагането на това знание в различни сфери на човешка активност, включително проблеми от ежедневния човешки живот и лечение на ментални заболявания.

още »

Избрана картинка:


Диванът, на който Зигмунд Фройд е провеждал психоаналитичните сеанси.

Знаете ли...

...как психолозите обясняват широко разпространеното вярване „хороскопите познават“?

... как се е наричала групата от психоаналитици около Зигмунд Фройд, които са пазели чистотата на психоанализата?

... че теорията на Жак Лакан за стадия на огледалото, където детето за първи път разпознава себе си в огледалото е вдъхновена от работата на психолога Анри Валон?

... кой психолог провежда известния Станфордски затворнически експеримент?

... в кой експеримент се изследва склонността на човека да се подчинява на авторитети?

Категории, свързани с психологията:

Избрана статия

Ерих Селигман Фром (на немски: Erich Seligmann Fromm) е световноизвестен немско-американски психоаналитик, философ-хуманист и психолог от еврейски произход. От 1940 г. е гражданин на Съединените щати. Името му се свързва с известната Франкфуртска школа на критичните мислители.

Ерих Фром произлиза от строго религиозно еврейско семейство. През 1918 г. става студент по право в университета на Франкфурт на Майн и изкарва два семестъра, след което се прехвърля да учи социология в университета в Хайделберг под ръководството на Алфред Вебер (брат на Макс Вебер), Карл Ясперс и Хайнрих Рикерт. През 1922 г. Фром защитава докторат по социология на тема Юдейския закон и завършва психоаналитичната си подготовка през 1933 г. в Психоаналитичния институт в Берлин. Негови аналитици там са Ханс Закс и Теодор Райк, а по-късно във Франкфурт и Карл Ландауер. В същата тази година започва своята клинична практика и се присъединява към Франкфуртския институт за социални изследвания. След като нацистите идват на власт, на Фром като евреин му се налага да напусне Германия. Първоначално се премества да живее в Женева, а през 1934 г. в Ню Йорк, където започва да работи в Колумбийския университет. След като го напуска, през 1943 г. спомага за създаването на подразделение в Ню Йорк на Вашингтонското училище по психиатрия. През 1945 г. заедно с Уилям Алансън Уайт основава Института по психиатрия, психоанализа и психология.още »


Статии за създаване

Списъци на тема психология