Портал:Румъния

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
п  б  р
Flag of Romania.svg Румъния Coat of arms of Romania.svg
Местоположение на Румъния в ЕС и Европа

Румъния е държава в Югоизточна Европа. На запад граничи с Унгария и Сърбия, на североизток - с Молдова и Украйна и на юг с България. Румъния има и крайбрежие на Черно море на югоизток. Намира се в долното течение на река Дунав и на нейната територия се намира почти цялата делта на реката.

Румъния е полупрезидентска унитарна република. Като национална държава се образува през 1859 г. при обединението на княжествата Влашко и Молдова и получава независимостта си през 1878 г. През 1918 г. към страната са присъединени Трансилвания, Бесарабия и Буковина. В края на Втората световна война чат от територията ѝ (приблизително днешна Молдова) са превзети от СССР и тя става член на Варшавския договор. След падането на Желязната завеса през 1989 г. Румъния преминава през поредица от политически реформи, които и#&768; позволяват да стане член на Европейския съюз на 1 януари 2007 г.

Вижте статията Румъния

п  б  р
Избрана статия
Николае Чаушеску (26 януари 1918 - 25 декември 1989 г.) е ръководител на комунистическа Румъния от 1965 до падането на режима му през декември 1989 г.

Николае Чаушеску е роден в село Скорничещ, Окръг Олт, 26 януари 1918 г., в селско семейство. На 11 годишна възраст, след завършването на начално училище, Чаушеску заминава за Букурещ, където започва да чиракува при обущар.

През 1932 г. става член на Румънската комунистическа партия (РКП) – политическа формация, която по това време е в нелегалност. През 1933 г. е арестуван за първи път за комунистическа агитация по време на стачка. През 1934 г. следват нови 3 ареста – за събиране на подписи в подкрепа на освобождаването на железопътни работници, обвинени в комунистическа дейност и др. Заради тези арести е обявен от властите за “опасен комунистически агитатор”, както и за “активен разпространител на комунистически и антифашистки материали”. След освобождаването си от ареста Чаушеску минава за известно време в нелегалност, но през 1936 г. е арестуван отново и този път е осъден на две години затвор.

Вижте статията Николае Чаушеску

п  б  р
Избрана картинка
п  б  р
Избран град
Площад „Победа“

Тимишоара (на румънски: Timişoara, на унгарски: Temesvár, на банатски български: Timišvár, на немски: Timeswar, Temeschwar или Temeschburg, на сръбски: Темишвар или Temišvar, на турски: Tamışvar) е град и административен център на Окръг Тимиш, Банат, Западна Румъния. Историческото име на града идва от унгарското название на река Тимиш и думата за крепост vár.

Със своите 336 089 жители (2006) Тимишоара е един от най-големите градове в Румъния и е стопански и културен център на Банат. Средногодишният естествен прираст на населението е около -1,5%. 14,2% от населението е на под 15-годишна възраст, а 4,0% са на над 75 год.

Градът е известен като „Виената на Балканите“, защото дълго време е част от Австро-унгарската империя и центърът му, запазен и до днес, напомня за старата Виена. Той е важен университетски център, в който се изучават медицина, механотехника, електротехника, право.

Международното летище е разположено на изток от града. На запад от града е изградено малко частно летище.

Вижте статията Тимишоара

п  б  р
Избрана личност
Мирча Елиаде (на румънски: Mircea Eliade) е световноизвестен румънски учен, философ, културолог и писател, прочут най-вече с изследванията си върху историята на религиите и индийската култура. Елиаде, Емил Чоран и Йожен Йонеско са наричани „великата румънска тройка“.

Роден на 9 март 1907 г. в Букурещ, в семейство на военен, М. Елиаде получава образование в престижния букурещки лицей „Спиру Харет“. Учен със световна известност, изследванията му са насочени към широк кръг от проблеми - древноиндийска философия, магия и окултизъм, закономерности на митологичните системи на Изтока и Запада, митологично мислене в различни исторически епохи, шаманизъм, вярвания и обреди на народите от Индонезия и Австралия, религиозен символизъм и мистика.

Мирча Елиаде пише на френски и румънски, читателския интерес към книгите му е огромен а многобройните му трудове са преведени на всички големи езици, самия той владее 8 езика: румънски, френски, немски, италиански, иврит, персийски и санскрит. Библиографията на Елиаде включва близо 1300 заглавия (книги, студии и статии).

Вижте статията Мирча Елиаде

п  б  р
Нови статии
п  б  р
Избрани статии
 
Любопитно
п  б  р
Знаете ли, че...?
 
Координация на портал „Румъния“
п  б  р
За създаване
Портал:Европа :Портал:Молдова Портал:България
Европа Молдова България
 
Ако желаете да допринесете за развитието на портала,
можете да се включите в Уикипроект „Румъния“.