Портал:Румъния

от Уикипедия, свободната енциклопедия
редактиране 

Портал Румъния

Знаме на Румъния
Герб на Румъния
Местоположение на Румъния в Европа.
Физическа карта на Румъния.

Румъния е държава в югоизточна Европа, с обща площ от 238 397 км2. Населението на страната според преброяването през 2011 г. е 20 121 641 души. Столица и най – голям град на страната е Букурещ. Общата дължина на границата на Румъния е 3 149,9 км, от тях – 681 км с Молдова (на североизток), 649 км с Украйна (на североизток), 631 км с България (на юг), 546 км със Сърбия (на югозапад) и 448 км с Унгария (на северозапад). Има излаз на Черно море, 245 км морско крайбрежие. Най – високата точка в страната е връх Молдовяну в Карпатите (2 544 метра надморска височина). Страната е разположена в долното течение на река Дунав и на нейната територия се намира почти цялата делта на реката.

Румъния е полупрезидентска унитарна република. Образувана е като национална държава през 1859 г. при обединението на княжествата Влахия и Молдова, получава независимостта си през 1878 г. През 1918 г. към страната са присъединени историко-географските области – Трансилвания, Бесарабия и Буковина. След Втората световна война, Бесарабия е превзета от СССР и тя става член на Варшавския договор. След падането на Желязната завеса през 1989 г., западно ориентираните правителства извършват реформи, с които страната се присъединява към НАТО (през 2004 г.) и Европейския съюз (през 2007 г.).

редактиране 

Избрана картинка

Peles-2007-bgiu.jpg
Изглед към замъка Пелеш през 2007 г., който е разположен в град Синая.
редактиране 

Избрана личност

Портрет на Влад Цепеш през 1477 г.

Влад III Дракула, наричан и с прозвището Цепеш (от български: от глагола „цепя“ – „Цепеш / Цепещ“- „този, който разцепва, пронизва, сече, разсича“), е владетел на Княжество Влахия в периода 1448 г., 1456 – 1462 и 1476 г. Роден е на 7 декември 1431 г. в град Шесбург (Сигишоара), Кралство Унгария. Влад III е известен с псевдонима Дракула, което е свързано с факта, че баща му членува в Ордена на дракона. През 1436 / 1437 г. става владетел на Влашко и установява столицата си в Търговище (днешна Румъния). През 1444 г., по политически причини Влад и по-малкия му брат Раду Красивия са заложници на султан Мехмед II; Влад III остава в Османската империя до 1448 г., а брат му – до 1462 г. Турците освобождават Влад, след като го уведомяват за убийството на баща му през 1447 г., като заявяват че бил измъчван и погребан жив от болярите в Търговище. В началото на 1462 г. Влад започва кампания срещу турците на юг от Дунав, опустошавайки цяла Мизия (от Видин до Черно море) и избивайки над 38 000 души. Когато двама султански пратеници, които са отказали да свалят в знак на уважение към него чалмите си, решава че няма против те да останат с чалми на главите, но заповядал чалмите да бъдат заковани с пирони към главите на пратениците.

редактиране 

Любопитно

Знаете ли, че...?

... Палатът на парламента в Букурещ е най-голямата обществена сграда в Европа?
... Тимишоара е първият европейски град с електрическо улично осветление?
... Румънският владетел Влад Цепеш е прототип на Дракула от едноименния роман на Брам Стокър?


редактиране 

Нови статии

редактиране 

Избрана статия

Портрет на Николае Чаушеску през 1981 г.

Николае Чаушеску (26 януари 1918 – 25 декември 1989) управлява Румъния в периода 1965 – 1989 г. Роден е на 26 януари 1918 г. в тогавашното село Скорничещ (днес град), разположено в окръг Олт. След завършването на начално училище, на 11 годишна възраст заминава за Букурещ, където започва да чиракува при обущар. През 1932 г. става член на Румънската комунистическа партия (РКП) – политическа формация, която по това време е в нелегалност. През 1933 г. е арестуван за първи път за комунистическа агитация по време на стачка. През 1934 г. следват нови 3 ареста – за събиране на подписи в подкрепа на освобождаването на железопътни работници, обвинени в комунистическа дейност и др. Заради тези арести е обявен от властите за „опасен комунистически агитатор“, както и за „активен разпространител на комунистически и антифашистки материали“. След освобождаването си от ареста минава за известно време в нелегалност, но през 1936 г. е арестуван отново и този път е осъден на две години затвор. След Втората световна война е избран за секретар на Съюза на комунистическата младеж. С идването на комунистите на власт през 1947 г., Чаушеску става министър на земеделието, а по-късно заместник–министър на въоръжените сили в правителството на Георге Георгиу-Деж. През 1952 г. става член на Централния комитет на Румънската работническа партия. Три дни след смъртта на Георге Георгиу-Деж, през март 1965 г., Чаушеску поема поста генерален секретар на Румънската работническа партия. С идването му на власт сменя официалното наименование на страната от Народна република в Социалистическа република Румъния. През 1989 г. в страната започват протести срещу неговото управление, които довеждат до преврат, на който е екзекутиран заедно със съпругата си.

редактиране 

Избран град

Изглед от старата част на града през 2007 г.

Тимишоара (на румънски: Timişoara, на унгарски: Temesvár, на банатски български: Timišvár, на немски: Timeswar, Temeschwar или Temeschburg, на сръбски: Темишвар или Temišvar, на турски: Tamışvar) е град западната част на Румъния, разположен в историко-географската област Банат. Той е административен център на окръг Тимиш. Името на града идва от унгарското название на река Тимиш и думата за крепост vár. Населението му според преброяването през 2011 г. е 319 279 души, което го прави 3-ти по численост на населението в Румъния. Градът е известен като „Виената на Балканите“, защото дълго време е част от Австро-унгарската империя и центърът му, запазен и до днес, напомня за старата Виена. Той е важен университетски център, в който се изучават медицина, механотехника, електротехника, право. Международното летище е разположено на изток от града. На запад от града е изградено малко частно летище.

редактиране 

Избрани статии

Goldenwiki.png

Това е списък на избрани статии, свързани с Румъния.

редактиране 

За избрани

Това е списък на статии, свързани с Румъния, които се предлагат за избрани.

редактиране 

За подобряване

Това е списък на статии свързани с Румъния, които се нуждаят от подобрение. Можете да помогнете на Уикипедия, като ги обработите.

редактиране 

За създаване

Това е списък на статии, свързани с Румъния, които все още не са създадени. Можете да помогнете на Уикипедия, като създадете нова статия от този списък. Можете и да преведете някоя от съществуващите статии в разделите на други езици в Уикипедия.

редактиране 

Свързани портали

Ако желаете да допринесете за развитието на портала,
можете да се включите в Уикипроект „Румъния“.