Портал:Румъния

от Уикипедия, свободната енциклопедия
редактиране 

Портал Румъния

Знаме на Румъния
Знаме на Румъния
Герб на Румъния
Герб на Румъния
Местоположение на Румъния в Европа.
Физическа карта на Румъния.
Физическа карта на Румъния.

Румъния е държава в югоизточна Европа, с обща площ от 238 397 км2. Населението на страната според преброяването през 2011 г. е 20 121 641 души. Столица и най-голям град на страната е Букурещ. Общата дължина на границата на Румъния е 3 149,9 км, от тях – 681 км с Молдова (на североизток), 649 км с Украйна (на североизток), 631 км с България (на юг), 546 км със Сърбия (на югозапад) и 448 км с Унгария (на северозапад). Има излаз на Черно море, 245 км морско крайбрежие. Най-високата точка в страната е връх Молдовяну в Карпатите (2 544 метра надморска височина). Страната е разположена в долното течение на река Дунав и на нейната територия се намира почти цялата делта на реката.

Румъния е полупрезидентска унитарна република. Образувана е като национална държава през 1859 г. при обединението на княжествата Влахия и Молдова, получава независимостта си през 1878 г. През 1918 г. към страната са присъединени историко-географските области – Трансилвания, Бесарабия и Буковина. След Втората световна война, Бесарабия е превзета от СССР и тя става член на Варшавския договор. След падането на Желязната завеса през 1989 г., западно ориентираните правителства извършват реформи, с които страната се присъединява към НАТО (през 2004 г.) и Европейския съюз (през 2007 г.).

редактиране 

Избрана картинка

Изглед към замъка Пелеш през 2007 г., който е разположен в град Синая.
редактиране 

Избрана личност

Портрет на Влад Цепеш през 1477 г.
Портрет на Влад Цепеш през 1477 г.

Влад III Дракула, наричан и с прозвището Цепеш (от български: от глагола „цепя“ – „Цепеш / Цепещ“- „този, който разцепва, пронизва, сече, разсича“), е владетел на Княжество Влахия в периода 1448 г., 1456 – 1462 и 1476 г. Роден е на 7 декември 1431 г. в град Шесбург (Сигишоара), Кралство Унгария. Влад III е известен с псевдонима Дракула, което е свързано с факта, че баща му членува в Ордена на дракона. През 1436 / 1437 г. става владетел на Влашко и установява столицата си в Търговище (днешна Румъния). През 1444 г., по политически причини Влад и по-малкия му брат Раду Красивия са заложници на султан Мехмед II; Влад III остава в Османската империя до 1448 г., а брат му – до 1462 г. Турците освобождават Влад, след като го уведомяват за убийството на баща му през 1447 г., като заявяват че бил измъчван и погребан жив от болярите в Търговище. В началото на 1462 г. Влад започва кампания срещу турците на юг от Дунав, опустошавайки цяла Мизия (от Видин до Черно море) и избивайки над 38 000 души. Когато двама султански пратеници, които са отказали да свалят в знак на уважение към него чалмите си, решава че няма против те да останат с чалми на главите, но заповядал чалмите да бъдат заковани с пирони към главите на пратениците.

редактиране 

Любопитно

Знаете ли, че...?

... Палатът на парламента в Букурещ е най-голямата обществена сграда в Европа?
... Тимишоара е първият европейски град с електрическо улично осветление?
... Румънският владетел Влад Цепеш е прототип на Дракула от едноименния роман на Брам Стокър?


редактиране 

Нови статии

редактиране 

Избрана статия

Портрет на Николае Чаушеску през 1981 г.
Портрет на Николае Чаушеску през 1981 г.

Николае Чаушеску (26 януари 1918 – 25 декември 1989) управлява Румъния в периода 1965 – 1989 г. Роден е на 26 януари 1918 г. в тогавашното село Скорничещ (днес град), разположено в окръг Олт. След завършването на начално училище, на 11 годишна възраст заминава за Букурещ, където започва да чиракува при обущар. През 1932 г. става член на Румънската комунистическа партия (РКП) – политическа формация, която по това време е в нелегалност. През 1933 г. е арестуван за първи път за комунистическа агитация по време на стачка. През 1934 г. следват нови 3 ареста – за събиране на подписи в подкрепа на освобождаването на железопътни работници, обвинени в комунистическа дейност и др. Заради тези арести е обявен от властите за „опасен комунистически агитатор“, както и за „активен разпространител на комунистически и антифашистки материали“. След освобождаването си от ареста минава за известно време в нелегалност, но през 1936 г. е арестуван отново и този път е осъден на две години затвор. След Втората световна война е избран за секретар на Съюза на комунистическата младеж. С идването на комунистите на власт през 1947 г., Чаушеску става министър на земеделието, а по-късно заместник–министър на въоръжените сили в правителството на Георге Георгиу-Деж. През 1952 г. става член на Централния комитет на Румънската работническа партия. Три дни след смъртта на Георге Георгиу-Деж, през март 1965 г., Чаушеску поема поста генерален секретар на Румънската работническа партия. С идването му на власт сменя официалното наименование на страната от Народна република в Социалистическа република Румъния. През 1989 г. в страната започват протести срещу неговото управление, които довеждат до преврат, на който е екзекутиран заедно със съпругата си.

редактиране 

Избран град

Изглед от старата част на града през 2007 г.
Изглед от старата част на града през 2007 г.

Тимишоара (на румънски: Timişoara, на унгарски: Temesvár, на банатски български: Timišvár, на немски: Timeswar, Temeschwar или Temeschburg, на сръбски: Темишвар или Temišvar, на турски: Tamışvar) е град западната част на Румъния, разположен в историко-географската област Банат. Той е административен център на окръг Тимиш. Името на града идва от унгарското название на река Тимиш и думата за крепост vár. Населението му според преброяването през 2011 г. е 319 279 души, което го прави 3-ти по численост на населението в Румъния. Градът е известен като „Виената на Балканите“, защото дълго време е част от Австро-унгарската империя и центърът му, запазен и до днес, напомня за старата Виена. Той е важен университетски център, в който се изучават медицина, механотехника, електротехника, право. Международното летище е разположено на изток от града. На запад от града е изградено малко частно летище.

редактиране 

Избрани статии

Това е списък на избрани статии, свързани с Румъния.

редактиране 

За избрани

Това е списък на статии, свързани с Румъния, които се предлагат за избрани.

редактиране 

За подобряване

Това е списък на статии свързани с Румъния, които се нуждаят от подобрение. Можете да помогнете на Уикипедия, като ги обработите.

редактиране 

За създаване

Това е списък на статии, свързани с Румъния, които все още не са създадени. Можете да помогнете на Уикипедия, като създадете нова статия от този списък. Можете и да преведете някоя от съществуващите статии в разделите на други езици в Уикипедия.

редактиране 

Свързани портали

Ако желаете да допринесете за развитието на портала,
можете да се включите в Уикипроект „Румъния“.