Портал:София

от Уикипедия, свободната енциклопедия
редактиране 

Портал София

Разположение на Област София-град на картата на България.
Разположение на Област София-град на картата на България.
Герб на София
Герб на София


София е столицата и най-големият град в България. Разположена е в Западна България в полите на планината Витоша и е основен административен, индустриален, транспортен и университетски център на страната. още»

редактиране 

Избрана статия

Поглед към Витоша от кв. "Хиподрума"
Поглед към Витоша от кв. "Хиподрума"

Витоша (стар паралелен вариант Витош) е планина в България. Най-високата й точка е Черни връх (2290 m). Така тя се нарежда на четвърто място по височина в България след Рила, Пирин и Стара планина.

На територията на планината се намира Природен парк Витоша, най-старият на Балканския полуостров. Транспортът от град София се осъществява с автобуси, кабинков лифт Симеоново и седалков лифт Драгалевци. Под Черни връх, в местността Алеко, се намира хижа Щастливеца, наречена така по прякора на Алеко Константинов — Щастливеца. За Златните мостове и Копитото шосето минава през Бояна. Оттам може да се стигне и до красивия Боянски водопад.

В планината има добри условия за зимни спортове — ски, сноуборд, шейни и други, като сред най-известните писти са Стената, Синя писта, Зелена писта, Лалето (най-дългата), Заек и Ветровала. Работят няколко ски лифта и съоръжения — Романски седалков лифт (започва от Алеко и стига до подножието на Черни връх); има влек тип „котвичка“, който стига до Черни връх; Заек (влек тип „паничка“, който следва писта Стената); Лалето (3-местен седалков лифт, който следва писта Лалето) и други. още»

Архив

редактиране 

Избрана снимка

Телевизионната кула в Борисовата градина.
Телевизионната кула в Борисовата градина.
Телевизионната кула в Борисовата градина

Архив | Кандидати

редактиране 

Избрана биография

Ивет Лалова е българска лекоатлетка родена на 18 май 1984 година в град София.

Ивет Лалова е дъщеря на Мирослав Лалов който е един от най-добрите български спринтьори, постигнал 10,4 сек. на 100 м и 21,9 на 200 м. Майка й е състезателка по многобой.

В началото малката Ивет се увлича като повечето малки момичета по балета, но с годините, впечатлена от постоянните разговори вкъщи за спорт, тренировки и лагери, заявява, че иска да тренира лека атлетика. Отстъпвайки на молбите й, баща й я завежда на стадиона. В началото е трудно да й намерят треньор, тъй като никой не желае да се занимава с деца. Все пак Константин Миланов, който е приятел на семейството, приема малкото момиче в групата си и досега двамата са заедно и в националния отбор, и в клубния – „Левски“. още»

Архив

редактиране 

Сродни портали

редактиране 

Новини

редактиране 

Събития

редактиране 

Категории

редактиране 

Знаете ли...

  • Знаете ли, кой е настоящият кмет на град София?
редактиране 

Текущи задачи

София в Уикицитат     София в Уикикниги     София в Уикиизточник     София в Общомедия
Цитати Книги, учебници и ръководства Свободни източници Картинки