Портал:Текущи събития/Септември 2011

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Септември 2011 г.[редактиране на кода]

 • 30 септември
  • В Подмосковието в Зеленоград започна работата Открит форум до 2 октомври на гражданските активисти от „Последна есен“ с участието на известни опозиционни политици и обществени дейци. Още на 29 септември бе проведена конференция с един от лидерите на създаденото през 2008 г. Обединеното демократическо движение Солидарност Гари Каспаров. По думите на Каспаров основна цел на форума е да преодолее апатията в обществото след веста за връщането на Путин на президентския пост и създаване на жива алтернатива на политическата власт в Русия. Според Евгения Чирикова „Гражданският форум „Последна есен“ е гражданският отговор на тези стонове, които започнаха да се раздават след 24-ти, затова че страната е обхваната от ужас, че тук повече нищо хубаво няма да се случи, Фантомас се завръща. Приятели, иска ми се да ви кажа, че всичко зависи от нас. Подобни форуми дават възможност на тези местни инициативни групи, които се борят за своите екологични и социални права, да обединяват усилията си, да споделят опит и да провеждат съвместни акции...Постепенно ще се научим да бъдем граждани на своята страна и да взимаме правилни решения.“
 • 29 септември
 • 28 септември
  • Сърбия се оттегли от преговори с Косово заради конфликт на граничия пункт „Ярине“ между войници на КейФОР и сърби при който пострадаха 20 човека. На следващата вечер стотина сръбски младежи с качулки подпалиха граничния пункт. Полски и американски войници от КейФОР произведоха изстрели срещу нападателите и разпръснаха сълзотворен газ. Теци събития са боследица от разрушаването от силите на КейФОР барикада от камъни издигната от косовски сърби в знак на протест срещу изпращането на граничните пунктове на косовски митничари. 3000 служители на ЕУЛЕКС и 5500 войници от силите на КейФОР отговарят за сигурността на косовските власти бойкотирани от сърбите, които смятат Северно Косово за част от Сърбия.
  • Федералното събрание на Швейцария гласува закон за забрана употребата на фереджета, бурки, никаби и други дрехи закриващи лицето.
  • За първи път от 1959 г. досега на кубинците е разрешено да купуват и продават автомобили.
  • В Атина се стигна до стълкновения на демонстранти с полицията, след като парламента одобри нов закон за данък върху недвижимата собственост.
  • Във Франция е обявена национална стачка на учителите.
 • 27 септември
 • 26 септември
  • Министър председателят на Испания Хосе Луис Родригес Сапатеро разпусна парламента и обяви предсрочни парламентарни избори. Социалистът премиер изтегли с четири месеца парламентарните избори, които трябваше да се проведат през март 2012 г., поради безсилието на правителството да се справи с антикризисната политика. След изборите Сапатеро се оттегля от политиката поради нарастващата обществена подкрепа за консервативната Народна партия на Мариано Рахой.
 • 25 септември
  • На изборите за Сенат (горната камара на френския парламент) във Франция социалистите спечелиха 177 места. През последните 50 години сенатът на френския парламент бе доминирана от десницата. Изборите нанесоха сериозен удар за управляващите седем месеца преди изборите за президент във Франция.
 • 24 септември
  • Завършилият работата си на 14 декември 2005 г. 6,5 тонен американски спътник, струващ 750 милиона долара Upper Atmosphere Research Satellite изстрелян в орбита през 1991 г. от совалката „Дискавъри“ падна някъде в Тихия океан. Основната задача на UARS беше изучаването на горните слоеве на атмосферата и възникването на озоновите дупки. Той е най-големият спътник на НАСА навлязъл в атмосферата след 1979 г., когато 90-тонният Скайлаб падна западно от Австралия.
 • 23 септември
  • На Големият адронен ускорител в ЦЕРН при работа над проекта OPERA учени регистрираха в продължение на три години движение на неутрино, по-бързо от движението на светлината. Сноп неутрино, насочен от ЦЕРН към подземната лаборатория “Гран Сасо“ в Италия, на разстояние от 732 км пристига с няколко милиардни от секундата по-рано от светлината. Учените са провели експеримента около 15 хиляди пъти, което позволява да се смята, че експеримента опровергава основният постулат в Специалната теория за относителността на Алберт Айнщайн от 1905 г., според който нищо във Вселената не се движи по-бързо от светлината.
Coat of arms of Bulgaria.svg
 • 22 септември
  • Днес българското общество празнува 103 години от Обявяване на независимостта на България.
  • Нобеловият лауреат по икономика за 2008 г. Пол Кругман заяви пред корреспондент на портала Terra America, че „мащабното увеличаване на държавните разходи е характерно за военно време, но тази война сега оценена в парични знаци е прекалено малка - за подем в икономиката на САЩ е нужно нещо много по-крупно и мащабно. Всъщност на Америка ѝ е необходимо интензивно развитие на вътрешната инфраструктура, но хората управляващи сега страната нямат политическата воля за това“. Като коментатор на в. Ню Йорк Таймс той споделя „Плячката, с която републиканците успяха току-що да измъкнат, поставя под въпрос цялата ни система на управление. Как, в края на краищата, може американската демокрация да работи, ако някоя партия е абсолютно готова безскрупулно да застрашава икономическата сигурност на страната, присвоявайки си възможността да диктува политика?“. Пол Кругман разкритикува и стратегията на Европейската централна банка да изкупува дългови книжа от закъсали държави, поради което еврото е изложено на риск от изчезване. „Когато всичко се струпва наведнъж, ние вече не говорим за криза, която ще се прояви след година или две. Цялата система може да се разпадне в рамките на няколко дни. И ако това се случи, целият свят ще пострада. Така че или ЕЦБ ще направи това, което трябва да се направи – да налива ликвидност и да намали лихвите. Или пък европейските лидери ще остават твърде съсредоточени върху наказването на длъжниците, за да се спасят себе си. Целият свят гледа.“
 • 21 септември
  • Президентът на Чехия Вацлав Клаус в интервю за американския телевизионен канал СиЕнБиСи изрази песимизъм относно икономическите перспективи на Европа, ако Гърция остане в еврозоната, защото „старият континент ще бъде изправен пред дълъг период на "икономически застой"“.
  • Гари Каспаров призова Европейския съюз да не се преструва, че в Русия има демокрация и да игнорира идващите избори в страната.
 • 20 септември
  • Декретът подписан от Уго Чавес за национализиране на златодобивната промишленост във Венецуела влезе в сила. До 90 дена държавата ще стане собственик на най-малко 55% от акциите на всяка златодобивна компания. Запасите от злато на Венецуела се оценяват на 10 000 тона, като през последните години се добиват около 20 тона и неофициално още около десетина тона годишно. Това лято правителството на Венецуела е поискало да прибере 99 тона злато, които се пазят на негова сметка в Bank of England. Това може да доведе до сътресения на световните пазари за злато, тъй като Bank of England го предоставя за временно ползване на инвестиционни фондове с цел допълнителна печалба, а „златните“ договори издавани от фондовете не могат веднага да бъдат обърнати в злато. В началото на август в Ню Йорк цената на златото достигна 1640,8 долара за една тройунция. Преди няколко дена в обръщение към армията Чавес заяви: „Ние не искаме война с никого, но все пак трябва да защитаваме страната си. Разчитам на вас, защото районът тъне в анархия, управлявана от мафията.“ Според анализатори от 29-те млрд. долара, които Венецуела държи в чуждестранни банки, правителството ще успее да прехвърли в приятелски страни едва 5 млрд. долара. Според опозицията в страната Китай, Русия и Бразилия са поискали от Чавес да прехвърли златните резервите на страната в техни банки и така да гарантира заемите, които венецуелското правителство е получило през последните години.
 • 19 септември
  • Хакери са проникнали в най-голямата компания на отбранителната промишленост на Япония Mitsubishi Heavy Industries (MHI) влизаща в Мицубиши Груп. Компанията е класирана на 243 място във Fortune Global 500 (по обем на продажбите) за 2009 г. Създадена е през 1934 г. в резултат на сливане на самолетостроителния и корабостроителния клонове на Mitsubishi. Според Ройтерс позоваващ се на Емиури цел на хакерите са били подразделенията за производство на подводници, ракети и компоненти за атомни съоръжения. През миналата година компанията получи поръчка от министерството на отбраната за над 3.4 милиарда долара. Наскоро специалисти на компанията McAfee Labs разкриха най-големия до сега кибер заговор провеждащ се от 2006 г. насам, при който са похитени правителствени документи и корпоративни данни на повече от 70 компании от 14 страни.
  • Хакерската група Lulz Security е обявила кибервойна на правителствата от цял свят под името Operation Anti-Security ("Операция за антибезопасност"). Основна цел на групата са всички засекретени правителствени документи. Групата е в сътрудничество с хакерите от Anonymous, които удариха Visa и MasterCard в знак на протест срещу блокиране пожертвователните сметки на WikiLeaks. Жертви на Lulz Security напоследък станаха Sony, Nintendo, ЦРУ и сената на САЩ.
Sikkimpolitical.png
 • 18 септември
  • Земетресение от 6.8 степен (12:40:48UTM, 27.730, 88.082; 20.7км) разтърси Индия на 68 км северозападно от Гангток, Сиким. Земетресението е усетено в Делхи, Калкута, Гувахати и други градове в Индия. През 8-ми век Падмасамбхава предсказва възникването след няколко века на княжество Сиким, което през 1975 г. е анексирано от Индия. През 2003 г. Китай признава този анекс в замяна на признаването от страна на Индия анекса на Тибет от Китай, който нахлува с войски в страната през 1950 г..
 • 17 септември
  • На извънредните парламентарни избори в Латвия победи проруското партийно обединение „Център съгласие“ с 29,2%, Партията за реформи на бившия президент Валдис Затлерс взе 20,5%, а политическият блок "Единство" на министър-председателя Валдис Домбровскис - 18,2%.
 • 16 септември
  • В Сочи се подписва юридическият договор за Южен поток между руския „Газпром“, италианската „Eni“, германската „Винтерсхал“ и френската компания „Електрисите дьо Франс“ в присъствието на премиера Владимир Путин. Четирите тръби ще идват в България през Черно море от Новоросийск по 900 километрово подводно трасе на 8,5 километра южно от нос Галата, минавайки от южната страна на съществуващия тръбопровод на фирмата „Petreco S.A.R.L.“ (поделение на „Melrose Resources Plc“) от подводното газово находище Галата. Навътре в страната трасето ще се разделя към Сърбия и Гърция. Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер вчера се изказа рязко срещу проекта и предупреди „Газпром“ да не пречи за изграждането на Набуко. По думите на ръководителят на „Газпром” Алексей Милер първият участък от „Южен поток” ще бъде пуснат в експлоатация не по-късно от 2015 г. Според ръководителят на East European Gas Analysis Михаил Корчемкин Турция може да не позволи на „Газпром” строителството на „Южен поток” в турски акваториални води, но според него Москва няма да се откаже от скъпия проект поради загуба на авторитет. България ще печели между 400 и 800 млн. долара годишно от транзитни такси при пренос от 30 до 60 млрд. куб. м годишно.
Чарлз Болдън — директорът на НАСА е бивш астронавт на САЩ, генерал-майор от морската пехота
 • 15 септември
  • Space Launch System е новата ракета-носител на НАСА с товароподемност от 70 до 130 тона, която ще е в състояние да напуска околоземното пространство. Сегашните ракети на Пентагона могат да изнасят в орбита товари с маса до 25 тона. Първият полет се планира за 2017 г. Утвърждаването на проекта беше предшествано от тежки дебати между НАСА и законодателите. Ръководителят на НАСА Чарлз Болдън заяви, че проектът е повратна точка в опита за усвояване на далечния космос и ще стане гарант за лидерството на САЩ в космоса. През пролетта тази година НАСА обяви също решението да подпомогне частните компании Blue Origin($22 млн.), Boeing Co.($92,3 млн.), Sierra Nevada Corp.($80 млн.) и SpaceX($75 млн.) с 270 милиона долара за разработката на ново поколение космически кораб за изпращане на космонавти в орбита. До 2015 г. ще бъде разработена космическа капсула за 7 човека. Общо 22 компании се съревновават за финансиране на собствени космически проекти, като част от Commercial Crew Development Program финансирана от НАСА.
  • В Дания се проведоха парламентарни избори за 179 места на които Левицата спечели 948 291 гласа (26,7%) 47 места във Фолкетинга, Социалдемократите 881 534 гласа (24,9%) 44 места, Датската народна партия 436 335 места (12,3%) 22 места и още пет партии които си разделиха останалите 17, 16, 12, 9 и 8 места в парламента. Така „Червената коалиция“ спечели 89 (44+17+16+12) места, като за контрол над парламента са необходими 90 места.
 • 14 септември
  • Беларус отмени ограниченията по курсообразуването на националната валута.
 • 13 септември
  • В Кабул избухнаха четири мощни взрива - при посолството на САЩ, щаб квартирата на НАТО, щаба на гранична полиция и градското управление на пътна полиция. Талибани проникнаха в строго охраняваната част на града, където са разположени много правителствени учреждения и посолства.
Miss-universe-2011-leila-lopes.jpg