Портал:Украйна

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
редактиране 

Портал Украйна

Знаме на Украйна
Герб на Украйна
Местоположение на Украйна в Европа.
Административно–териториално деление на Украйна.

Украйна (на украински: Україна) е държава в Източна Европа. Тя граничи с Черно море и Азовско море на юг, с Русия на изток, с Беларус на север и с Полша, Словакия, Унгария, Румъния и Молдова на запад. Площта ѝ е 603 628 км2, 7% от които са водни площи.

Територията на днешна Украйна е важен център на източнославянската култура през Средновековието, преди да бъде поделена между различни държави. Краткият, но твърде бурен период на независимост (19171921) след Октомврийската революция приключва с присъединяването на Украйна към СССР. Украйна отново става независима след разпадането на СССР през 1991 г.

редактиране 

За създаване

Това е списък на статии, свързани с Украйна, които все още не са създадени. Можете да помогнете на Уикипедия, като създадете нова статия от този списък. Можете и да преведете някоя от съществуващите статии в разделите на други езици в Уикипедия.

Родени в Арциз

Родени в Болград

Родени в Измаил

Родени в Килия

Родени в Рени

Родени в Сарата

Родени в Тарутино

Родени в Татарбунар

редактиране 

Основни теми

История Археологически култури (Курганна култура; Пенковска култура; Покровска група; Салтово-маяцка култура; Сивашовска група погребения; Черняховска култура; Ямна култура) • Стара Велика БългарияХазарски каганатКиевска РусМонголско нашествиеЖечпосполитаКазациОсманска империяРуска империяУкраинска народна републикаЗападноукраинска народна републикаУкраинска съветска социалистическа републикаГладоморУкрайнаЕвромайдан ...
География Административно делениеРекиДнепърска низинаЧерноморска низина ...
Население Етнически групибеларуси; българи; гагаузи; германци; молдовци; поляци; руснаци; украинци; унгарциЕзицибългарски; гагаузки; унгарскиРаждаемостДържавна статистическа служба ...
редактиране 

За допълване

Това е списък на статии, свързани с Украйна, които представляват мъничета и се нуждаят от допълнение. Те са категоризирани в категория „Мъничета за Украйна“. Можете да помогнете на Уикипедия, като ги разширите.

редактиране 

За обработка

Това е списък на статии свързани с Украйна, които се нуждаят от подобрение. Можете да помогнете на Уикипедия, като ги обработите.

редактиране 

Свързани портали

Ако желаете да допринесете за развитието на портала,
можете да се включите в Уикипроект „Украйна“.