Портал:Украйна

от Уикипедия, свободната енциклопедия
редактиране 

Портал Украйна

Местоположение на Украйна в Европа.
Местоположение на Украйна в Европа.

Украйна (на украински: Україна) е държава в Източна Европа, обхваща площ от 603 629 квадратни километра, 7% от които са водни площи. Граничи с Черно море и Азовско море на юг, с Русия на изток, с Беларус на север и с Полша, Словакия, Унгария, Румъния и Молдова на запад. Разположена е в умерения климатичен пояс. Тя е полупрезидентска република. Официална валута е украинската гривна. Столица на страната е град Киев. 65,4% от населението й изповядва православие. Според оценки на Държавната служба по статистика, към 1 януари 2022 г. населението на страната е е 41 167 336 души (вкл. сепаратистките ДНР и ЛНР, без анексираната територия на Крим). Заедно със Крим се оценява на над 43 млн. души.

редактиране 

История

Миграции от района на Украйна според Курганната хипотеза (от 4 до 1 хилядолетие пр.н.е.)
Миграции от района на Украйна според Курганната хипотеза (от 4 до 1 хилядолетие пр.н.е.)
Киевска Рус в периода от 1054 до 1132 г.
Киевска Рус в периода от 1054 до 1132 г.
Карта на украинското землище върху украинска пощенска картичка, издадена през 1919 г.
Карта на украинското землище върху украинска пощенска картичка, издадена през 1919 г.
Административна карта на Украинската народна република през 1918 г.
Административна карта на Украинската народна република през 1918 г.
Административна карта на Украинска ССР през 1927 г.
Административна карта на Украинска ССР през 1927 г.
Разширение на Украйна през годините.
Разширение на Украйна през годините.

Територията на днешна Украйна е важен център на източнославянската култура през Средновековието, преди да бъде поделена между различни държави. Краткият, но твърде бурен период на независимост на Украинската народна република (1917 – 1921) след Октомврийската революция приключва с присъединяването й към СССР, и създаването на Украинска съветска социалистическа република (1919 – 1991).

Украйна отново става независима след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. На 1 декември 1991 г. референдум утвърждава с голямо мнозинство независимостта на страната. Съветският съюз официално спира да съществува на 25 декември 1991 г. и суверенитетът на Украйна е признат от международната общност.

На 8 декември 1991 г. Украйна, Беларус и Русия подписват т. нар. Беловежко споразумение, с което заявяват на света, че СССР вече не съществува, и създават Общността на независимите държави (ОНД). След разпада на СССР Леонид Кравчук печели президентските избори в Украйна с близо 60% подкрепа. По това време стандартът на живот рязко спада, като брутният вътрешен продукт между 1990 и 1999 г. се свива с близо 60%, а нивата на инфлацията достигат петцифрени стойности. Увеличават се престъпността и безработицата.

През 1994 г. в Будапеща под председателството на Ядрения клуб, Украйна доброволно се съгласява да се откаже от ядрения си арсенал, останал ѝ в наследство от СССР, и да го върне на юридическия наследник на Съветския съюз – Руската федерация. В замяна на този акт Великобритания, САЩ и Русия стават гаранти за суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Вторият президент на Украйна, Леонид Кучма, въвежда нова конституция през 1996 г.

редактиране 

География

Релефна карта на Украйна в Европа.
Релефна карта на Украйна в Европа.

Украйна е разположена в Източна Европа, в югозападната част на голямата Източноевропейска равнина в подзоната на смесените гори, лесостепната и степната зони, а също в пределите на Източните Карпати и Кримските планини. От запад на изток територията на Украйна се простира от Карпатите до Средноруските възвишения на повече от 1300 km, а от север на юг – от река Припят до бреговете на Черно и Азовско море на почти 900 km. На югозапад граничи с Молдова (дължина на границата 765 km) и Румъния (531=169+362 km), на запад – с Унгария (115 km), Словакия (126 km) и Полша (387 km), на север – с Беларус (826 km), на североизток и изток – с Русия (1385 km), а на юг се мие от водите на Азовско (623 km брегова линия) и Черно море (1442 km). Обща дължина на сухоземните граници 4135 km.

редактиране 

Знаете ли...

Гробът на кан Кубрат през 2018 г., разположен край село Мала Перешчепина, Полтавска област.
Гробът на кан Кубрат през 2018 г., разположен край село Мала Перешчепина, Полтавска област.
  • къде се намира гробът на българският кан Кубрат в Украйна.
  • че най-дългата гипсова пещера в света се намира в Тернополска област, на име „Оптимистична“.
  • че Украйна притежава почти 50% от световните запаси от манганова руда.
  • че икономическият район Кривбас в Украйна е един от най-големите промишлени центрове на желязна руда и стомана в Европа.
  • че Украйна става първата страна в историята, която доброволно се отказва от ядрените оръжия.
  • че най-дългият от мостовете в Киев, дълъг 1543 метра, мостът „Патон“ на река Днепър, построен през 1953 г., става първата в света „заварена стоманена конструкция“.
редактиране 

Административно деление

До 2020 г. в административно-териториално отношение Украйна (без Автономна република Крим и град Севастопол) се дели на: 24 области, 177 градски окръзи, 476 административни райони, 441 града (в т.ч с областно значение – 177, с районно значение – 265, с особен статут – Киев), 107 градски района, 825 селища от градски тип и 28 376 села. След административно-териториалните промени през 2020 г. административните райони намалят на 136.

редактиране 

Политика

Нападение на Русия над Украйна, под ръководството на Владимир Путин през 2022 г.
Нападение на Русия над Украйна, под ръководството на Владимир Путин през 2022 г.

През 2004 г. президентските избори са спечелени от Виктор Янукович, но съдът определя изборите за подправени, което предизвиква вълна от недоволство. Това довежда до Оранжевата революция, която вкарва във властта Виктор Юшченко и Юлия Тимошенко, а Янукович остава в опозиция. Янукович е избран за президент отново през 2010 г. През 2011 г. бившият премиер-министър на Украйна и основен политически съперник на Янукович, Юлия Тимошенко, е осъдена на седем години затвор. Недоволството от управлението на Янукович прераства в многочислени протестни акции в течение на 2010 – 2013 г. Събитията от Евромайдан довеждат до смяна на държавната власт. Президентът Виктор Янукович е отстранен и той, опасявайки се за живота си, през февруари 2013 г. бяга в Русия. На 25 май 2014 г. се провеждат извънредни президентски избори, на които за президент е избран Петро Порошенко. През март 2019 г. поредните президентски избори печели актьорът Володимир Зеленски с резултат от 74%, а партията му „Слуга на народа“ печели парламентарните избори през юли 2019 с 44%.

Под ръководството на Владимир Путин на 24 февруари 2022 г. Русия да напада Украйна.

редактиране 

Българи в Украйна

Според последното преброяване на населението в Украйна през 2001 г., на територията й има 204 574 българи и 31 923 гагаузи. По оценки броят на етническите българи е около 500 хил. души, а заедно със хората които имат смесен произход те са около 1 млн. души.

редактиране 

Основни теми

История Археологически култури (Курганна култура; Пенковска култура; Покровска група; Салтово-маяцка култура; Сивашовска група погребения; Черняховска култура; Ямна култура) • Стара Велика БългарияХазарски каганатКиевска РусМонголско нашествиеЖечпосполитаКазациОсманска империяРуска империяУкраинска народна републикаЗападноукраинска народна републикаУкраинска съветска социалистическа републикаГладоморУкрайнаЕвромайдан ...
География Административно делениеРекиДнепърска низинаЧерноморска низина ...
Население Етнически групибеларуси; българи; гагаузи; германци; молдовци; поляци; руснаци; украинци; унгарциЕзицибългарски; гагаузки; унгарскиРаждаемостДържавна статистическа служба ...
редактиране 

За създаване

Това е списък на статии, свързани с Украйна, които все още не са създадени. Можете да помогнете на Уикипедия, като създадете нова статия от този списък. Можете и да преведете някоя от съществуващите статии в разделите на други езици в Уикипедия.

Родени в Арциз

Родени в Болград

Родени в Измаил

Родени в Килия

Родени в Рени

Родени в Сарата

Родени в Тарутино

Родени в Татарбунар

редактиране 

За допълване

Това е списък на статии, свързани с Украйна, които представляват мъничета и се нуждаят от допълнение. Те са категоризирани в категория „Мъничета за Украйна“. Можете да помогнете на Уикипедия, като ги разширите.

редактиране 

За обработка

Това е списък на статии свързани с Украйна, които се нуждаят от подобрение. Можете да помогнете на Уикипедия, като ги обработите.

редактиране 

Свързани портали

Ако желаете да допринесете за развитието на портала,
можете да се включите в Уикипроект „Украйна“.