Портал:Франция

от Уикипедия, свободната енциклопедия
редактиране 

Портал Франция

Знаме на Франция
Знаме на Франция
Герб на Франция
Герб на Франция
Местоположение на Франция в Европа.

Франция (на френски: France френско произношение: [fʁɑ̃s]) е държава в Западна Европа, включваща също няколко отвъдморски територии, разположени на други континенти. Франция заема части от Западна и Югозападна Европа. Територията ѝ е 675 417 км2 (в Европа – 547 030 км2), което я нарежда на 41-во място в света и на 3-то в Европа след Русия и Украйна. Населението на Франция е общо близо 68,7 милиона души, c отвъдморските области и територии към януари 2023 година. Главна отличителна характеристика на Франция от другите европейски страни е нейният излаз на Атлантическия океан и на Средиземно море. Тя граничи с Монако, Андора, Германия, Испания, Италия, Белгия, Люксембург и Швейцария, а благодарение на задморските си територии има сухоземни граници с Нидерландия, Бразилия и Суринам. От Великобритания я отделя тесният проток Ла Манш, под който през тунел е прокарана скоростна железопътна връзка. В политическо отношение на Франция са подчинени 5 отвъдморски департамента с обща площ над 130 000 km² и с над население 2 800 000 души (2023 г.). Това са Френска Гвиана (Гиана), Майот, Мартиника, Реюнион и Гваделупа. Отвъдморските общини и територии на страната включват Сен Пиер и Микелон, Сен Бартелеми, Сен Мартен, Уолис и Футуна, Нова Каледония и Френска Полинезия, както и ненаселените Френски Южни и Антарктически територии и остров Клипертон.

редактиране 

Избрана статия

Жана д'Арк (на френски: Jeanne d'Arc), известна още като Орлеанската дева (на френски: La Pucelle d'Orléans), е национална героиня на Франция и светица на римокатолическата църква.

Тя е селско момиче, родено в Източна Франция, което уверява всички, че е напътствана от Бог и повежда френската армия в няколко важни битки по време на Стогодишната война, която проправя пътя на Шарл VII към короната. Пленена е от бургундците, продадена на англичаните, обвинена в неподчинение и хетеродоксалност, съдена от църковния съд и изгорена на кладата на 19-годишна възраст. Двадесет и пет години след екзекуцията папа Каликст III преразглежда делото, признава я за невинна и я провъзгласява за мъченица. Обявена е за блажена през 1909 година, а канонизирана през 1920 г. Заедно със Св. Денис, Св. Мартин, Свети Луи IX и Св. Тереза Лисио, тя е една от светците-покровители на Франция.

Тя остава важна фигура в Западната цивилизация. Името ѝ е увековечено във филми, книги и музикални произведения.

редактиране 

Административно деление

Региони и департаменти на метрополна Франция.
Региони и департаменти на метрополна Франция.

Франция е разделена на 18 региона, които от своя страна са подразделени на 101 департамента. Департаментите са номерирани според подредбата им по азбучен ред. Тези номера се използват също в пощенските кодове и номерацията на превозните средства. 13 от регионите се намират в метрополията, 1 обхваща о. Корсика, а останалите 5 са задморски територии. Регионите не притежават юридическа автономия, но имат някои административни права – могат да налагат собствени данъци и да водят собствен бюджет.

Департаментите се подразделят на 342 окръга, които не са част от избирателната система на страната, а имат само административно значение. От своя страна окръзите се състоят от 4035 кантона. Кантоните са разделени на 36 682 общини.

Регионите, департаментите и общините представляват териториални единици, а окръзите и кантоните административни единици.

Освен изброените по-горе административно-териториални единици, Франция упражнява контрол и над няколко малки и непостоянно населени острова в Индийския и Тихия океан – Клипертон, Европа, Глориосо, Хуан де Нова, Басас да Индия и Тромелин.

редактиране 

Държавно устройство

Сградата на Елисейския дворец в който се намира президентството.
Сградата на Елисейския дворец в който се намира президентството.
Сградата на Националното събрание.
Сградата на Националното събрание.
Сградата на Люксембургския дворец в който се намира Сената.
Сградата на Люксембургския дворец в който се намира Сената.

Франция е демократична полупрезидентска република с многопартийна система. Президентът се избира с пряко гласуване от избирателите за срок от 5 години. Министър-председателят се избира от президента на републиката след парламентарни избори и обикновено е от най-добре представената партия в парламента. Президентът е държавен глава, а премиерът оглавява правителството. Изпълнителната власт е в ръцете на правителството, законодателната – в правителството, Сената и Националното събрание, а съдебната власт е независима. Националното събрание има 577 депутати, а Сенатът – 348 представители. Депутатите от Националното събрание (долната камара на парламента) се избират мажоритарно на всеки 5 години, а сенаторите от Сената има 6-годишен мандат.

редактиране 

Знаете ли...

редактиране 

География

Топографска карта на Франция.
Топографска карта на Франция.

Франция е разположена в западната част на континентална Европа. На юг граничи с Испания, Монако и Андора, на югоизток с Италия, на изток с Швейцария и Германия, на североизток с Люксембург и Белгия. Има излаз на Средиземно море и Атлантическия океан. Франция е отделена от Великобритания чрез Ламанша, но е свързана с нея чрез подземен тунел. Общата площ на френската държава, вкл. с отвъдморските територии и департаменти, възлиза на 674 843 км2. От тях на европейската част се падат 551 695 км2. Държавните граници възлизат на 4082,2 км, разделени по следния начин:

редактиране 

Население

Към 1 януари 2023 г. населението на континентална Франция е 65 834 837 души. Към януари 2021 г. средната гъстота на населението е 117 души на км2. През 2020 г. средната продължителност на живота е 82,2 години, 79,2 за мъжете и 85,2 за жените. През 2022 г. коефициентът на раждаемост е 10,4 , на смъртност е 10,0 ‰, като естествения прираст е 0,5 ‰. Тоталният коефициент на плодовитост през 2022 г. е 1,75. През 2019 г. броят на имигрантите е 9,1 млн. души (14,1% от населението).

редактиране 

За създаване

Това е списък на статии, свързани с Франция, които все още не са създадени. Можете да помогнете на Уикипедия, като създадете нова статия от този списък. Можете и да преведете някоя от съществуващите статии в разделите на други езици в Уикипедия.

редактиране 

Свързани портали

Ако желаете да допринесете за развитието на портала,
можете да се включите в Уикипроект „Франция“.