Портал:Шотландия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
редактиране 

Портал Шотландия

Знаме на Шотландия
Герб на Шотландия
Шотландия в Европа

Шотландия (на шотландски германски: Scotland, на шотландски келтски: Alba) е историко–географска област, разположена в северозападната част на Европа, тя е една от четирите съставни части на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия. По суша Шотландия граничи с Англия, а от всички други страни е оградена с морета, като на изток граничи със Северно море, на север и запад с Атлантическия океан и Ирландско море на югозапад. Територията на Шотландия включва в себе си северната третина на остров Великобритания и влизащите в състава острови — Хебридски, Оркнейски и Шетландски. Общата площ на Шотландия е 78 772 км2, бреговата й ивица е дълга 9 911 км. Известна туристическа забележителност е езерото Лох Нес, в което се предполага, че живее чудовището Неси. Кралство Шотландия е основано през 843 г. от Кенет Макалпин, който става крал Кенет I. Съществува като независима държава до 1 май 1707 г., когато Актът на обединението съединява Шотландия и Кралство Англия в Кралство Великобритания. Държавен глава в Шотландия е монарха на Обединеното кралство. Шотландският парламент е еднокамерен, включва 129 членове. Кралицата на Обединеното кралство назначава министър председателя. Шотландия е представена в британската Камара на общините от 59 народни представители. Шотландия е разделена на 59 избирателни района. Официални езици са английски, шотландски германски и шотландски келтски език. Столица на страната е Единбург, а най-голям град е Глазгоу. Населението на страната според преброяването през 2011 г. е 5 295 403 души, от които 96.02% се определят като бели хора. Часова зона е UTC+1. Светци покровители на Шотландия са – Андрей Първозвани, Колумба и Маргарет Шотландска.


редактиране 

За създаване

Това е списък на статии, свързани с Шотландия, които все още не са създадени. Можете да помогнете на Уикипедия, като създадете нова статия от този списък. Можете и да преведете някоя от съществуващите статии в разделите на други езици в Уикипедия.

редактиране 

За допълване

Това е списък на статии, свързани с Шотландия, които представляват мъничета и се нуждаят от допълнение. Те са категоризирани в категория „Мъничета за Шотландия“. Можете да помогнете на Уикипедия, като ги разширите.

редактиране 

Свързани портали