Портал:Шотландия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
редактиране 

Портал Шотландия

Знаме на Шотландия
Знаме на Шотландия
Герб на Шотландия
Герб на Шотландия
Шотландия в Европа

Шотландия (на шотландски германски: Scotland, на шотландски келтски: Alba) е историко–географска област, разположена в северозападната част на Европа, тя е една от четирите съставни части на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия. По суша Шотландия граничи с Англия, а от всички други страни е оградена с морета, като на изток граничи със Северно море, на север и запад с Атлантическия океан и Ирландско море на югозапад. Територията на Шотландия включва в себе си северната третина на остров Великобритания и влизащите в състава острови — Хебридски, Оркнейски и Шетландски. Общата площ на Шотландия е 78 772 км2, бреговата й ивица е дълга 9 911 км. Известна туристическа забележителност е езерото Лох Нес, в което се предполага, че живее чудовището Неси. Кралство Шотландия е основано през 843 г. от Кенет Макалпин, който става крал Кенет I. Съществува като независима държава до 1 май 1707 г., когато Актът на обединението съединява Шотландия и Кралство Англия в Кралство Великобритания. Държавен глава в Шотландия е монарха на Обединеното кралство. Шотландският парламент е еднокамерен, включва 129 членове. Кралицата на Обединеното кралство назначава министър председателя. Шотландия е представена в британската Камара на общините от 59 народни представители. Шотландия е разделена на 59 избирателни района. Официални езици са английски, шотландски германски и шотландски келтски език. Столица на страната е Единбург, а най-голям град е Глазгоу. Населението на страната според преброяването през 2011 г. е 5 295 403 души, от които 96.02% се определят като бели хора. Часова зона е UTC+1. Светци покровители на Шотландия са – Андрей Първозвани, Колумба и Маргарет Шотландска.


редактиране 

За създаване

Това е списък на статии, свързани с Шотландия, които все още не са създадени. Можете да помогнете на Уикипедия, като създадете нова статия от този списък. Можете и да преведете някоя от съществуващите статии в разделите на други езици в Уикипедия.

редактиране 

За допълване

Това е списък на статии, свързани с Шотландия, които представляват мъничета и се нуждаят от допълнение. Те са категоризирани в категория „Мъничета за Шотландия“. Можете да помогнете на Уикипедия, като ги разширите.

редактиране 

Свързани портали

Ирландия
Ирландия
Северна Ирландия
Северна Ирландия
Остров Ман
Остров Ман
Уелс
Уелс
Англия
Англия
Корнуол
Корнуол
Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия
Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия
Ирландия Северна
Ирландия
Остров Ман Уелс Англия Корнуол Обединено кралство
Великобритания и
Северна Ирландия