Портрет на Папа Павел III

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Папа Павел III
Портрет на Папа Павел III
Портрет на Папа Павел III
ХудожникТициан
Година1543 г.
Техникамаслени бои върху платно
Размери113,7 × 88,8 cm
ИзложенаМузей Каподимонте, Неапол, Италия
Портрет на Папа Павел III в Общомедия

„Портрет на Павел III“ е картина на италианския художник Тициан от 1543 г. Картината (113,7 × 88,8 cm) е изложена в Зала 2 на Национален музей „Каподимонте“, Неапол. Използваната техника е маслени бои върху платно.

История и описание[редактиране | редактиране на кода]

Картината с абсолютен реализъм, с детайлите на ръцете, бръчките по лицето, плътната бяла брада, изобразява възрастния папа Павел III. Представена като абсолютен шедьовър в портретирането и високо оценена от папа Павел III Фарнезе, творбата носи на Тициан предложена му лично от папата придворна служба. Но художникът отказва оказаната му чест, така както я отказва и на папа Лъв X през 1513 г.

След като през 1542 г. Тициан рисува портрет на Ранучо, внук на Павел III и брат на Алесандро, художникът продължава да изобразява членовете на фамилия Фарнезе.

Като част от Колекция „Фарнезе“ картината пристига в Неапол през 1734 г.

Копие на същата картина, рисувано от Тициан 2 год. след оригинала, се съхранява в Катедралата „Санта Матия“ в Толедо.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Guida al Museo Nazionale di Capodimonte, Editrice Electa (2006)
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Ritratto di Paolo III в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​