Портрет на Филип II

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Портрет на Филип II
ХудожникТициан
ГодинаXVI в.
Техникамаслени бои върху платно
Размери187 × 98,5 cm
ИзложенаМузей Каподимонте, Неапол, Италия
Портрет на Филип II в Общомедия

Портрет на Филип II“ (на италиански: Ritratto di Filippo II) е картина на италианския художник Тициан от средата на 16 век. Картината (187х98,5 см) е изложена в Зала 2 на Национален музей „Каподимонте“ в Неапол. Използваната техника е маслени бои върху платно.

История[редактиране | редактиране на кода]

Не е известна годината, в която Тициан рисува картината, тъй като художникът среща два пъти Филип II Испански. Първият път през 1549 г., при посещението на Филип II Испански в Милано, а втория път между 1550 – 1551 г. в Аугсбург, от което се стига до извода, че картината е рисувана в средата на 16 век.

Имайки предвид и възрастта, на която е изобразен Филип II Испански, може да се предположи, че тя е нарисувана през 1554 г. Също така не е известно и как е попаднала в Колекция „Фарнезе“, но като част от колекцията тя пристига в Неапол, в Музей „Каподимонте“.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Филип II Испански е изобразен изправен, облечен в кралски дрехи и на врата му се вижда окачен Орденът на Златното руно. Изразът на лицето му е внимателен и тъжен, почти меланхоличен, типичен за суверена, а фонът е едноцветен, монохромен. Копие на картината, нарисувано от Тициан, се намира в Палацо Пити, Флоренция.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Ritratto di Filippo II в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​