Портрет на доктор Гаше

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Портрет на доктор Гаше
Portrait of Dr. Gachet.jpg
Художник Винсент ван Гог
Година 1890
Техника маслени бои върху платно
Размери 67 × 56 cm
Изложена частна колекция
Портрет на доктор Гаше в Общомедия
Портрет на доктор Гаше
(втори вариант)
Vincent van Gogh - Dr Paul Gachet - Google Art Project.jpg
Художник Винсент ван Гог
Година 1890
Техника маслени бои върху платно
Размери 67 × 56 cm
Изложена Музей Орсе, Париж, Франция
Портрет на доктор Гаше
(втори вариант)
в Общомедия

Портрет на доктор Гаше (на френски: Portrait du Dr Gachet avec branche de digitale) е картина на нидерландския художник Винсент ван Гог, нарисувана през 1890 г., около два месеца преди смъртта му. Известна е в два варианта, които лесно се отличават. Изображението е на Пол Гаше – лекарят, който се грижел за неговото здраве по време на престоя му в Овевр-сюр-Оаз. Докторът подпира дясната си буза със свита ръка, като лакетът му е опрян на маса, до която той е седнал. В двете версии на масата има стръкове от растението напръстник, чийто лечебни свойства са традиционно познати.

Единият вариант, по-обработен и считан за първи, е бил продаден в акционната къща „Кристис“ на 15 май 1990 г. за 82,5 милиона долара; другият се съхранява в парижкия музей Орсе.

История[редактиране | редактиране на кода]

След смъртта на художника, първият вариант на картината става собственост на сестра му; докато вторият остава у д-р Гаше. Вилемина продава своята картина през 1907 г. на частен колекционер и по-нататък нейните собственици неколкократно се сменят. През 1911 г. попада в Щеделския художествен институт и галерия. През 1937 г. по време на кампанията на нацистите за отстраняване на така нареченото изродено изкуство картината е конфискувана и по-късно продадена на търговец на картини от Амстердам, който от своя страна я продава на нов собственик. Този нов собственик, бягайки от войната, я носи в САЩ. По-късно картината често е показвана в Музей на изкуството „Метрополитън“. През 1990 г. на търг в „Кристис“ картината е продадена за 82,5 милиона долара на японски магнат Рей Сайто. Първоначално новият собственик предизвиква скандал като обявява, че ще я изгори при смъртта си, когато ще бъде кремиран заедно с нея. По-късно обявява, че това е емоционално решение, което няма да бъде изпълнено. През 1996 след смъртта на собственика, картината е продадена на инвестиционен фонд, който я продава на неизвестен собственик.

Запазеният от д-р Гаше вариант е дарен от неговите наследници през 1940 г. на френския национален музей. През следващите години биват изказани съмнения, че това е копие, нарисувано вероятно от друг. Предполага се, че неговата изработка би могла да е дело на самия лекар, който заедно със сина си поддържал собствено студио. В началото на 1999 г. музеят организира изложба специално посветена на Гаше, като оповестява експертизи, доказващи че картината е автентична.[1]

В писмо до брат си Тео от 3 юни 1890 Винсент споменава за работа върху портрета, който включвал „жълти книги и стрък напръстник с лилави цветове“ (638), а следващо писмо до Вилелмина също упоменава цвета на книгите и растението. Тези книги обаче липсват във втория вариант, докато цветето остава добре разпознаваемо и това подсказва, че неговото присъствие е и символично. Изказана е дори хипотеза, че д-р Гаше може да го е използвал с лекарствена цел за самия ван Гог.[2] Позата, в която е нарисуван, иконографски се интерпертира като свиделство за меланхолия, предмет на студия, която докторът е публикувал.[3].

  1. The remarkable Dr Gachet
  2. Paris M., La digitale pourprée dans les deux portraits du Dr Gachet peints par Van Gogh à Auvers en 1890 : symbole ou signe de son utilisation?, Rev. Hist. de la Pharmacie, 1996 pp. 503-7 [1]
  3. Gachet P-F. Étude sur la mélancolie, Montpellier: Imprimeur de l'Academie, Editeur de Montpellier Medical, 1858