Порт о Пренс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Порт о Пренс
Port-au-Prince
Pòtoprens
— град —
Port au prince-haiti.JPG
Haiti relief location map.jpg
18.5425° с. ш. -72.3386° и. д.
Порт о Пренс
Страна Флаг на Хаити Хаити
Площ 36 040 000 m²
Население (2015) 987 310 души
Основаване 1749 г.
Порт о Пренс в Общомедия

Порт о Пренс (на френски: Port-au-Prince; на хаитянски креолски: Pòtoprens) е столицата и най-големият град в Хаити. Разположен е в южната част на държавата и е основен административен, индустриален и транспортен център на страната. Населението на града се оценява на около 2,5 милиона души, въпреки че по официални данни то е по-малко. Градът е основан през 1749 г. от французи.

Преди основаването на града[редактиране | редактиране на кода]

Преди да бъде основан Порт о Пренс няма данни на негово място да е съществувало друго селище. първоначално испанските колонизатори основават град, наречен Санта Мария де ла Пас Вердадера, който бива изоставен след едва няколко години. Не след дълго на същото място възниква градчето Санта Мария дел Пуерто. През 1535 г. от французите, а след това през 1592 г. и от англичаните го изравняват със земята. Заради тези набези през 1606 г. испанците решават да изоставят региона. След няколко неуспешни опити на французите да създадат столица на острова и затегнат контрола върху новата си колония, през 1749 г. на картата се появява Порт о Пренс. Името си града получава от името на първия акостирал тук френски кораб и в превод означава Пристанището на принца.

Икономически център[редактиране | редактиране на кода]

Порт о Пренс

Порт о Пренс е най-големият икономически и финансов център в страната. Сега през него се изнася кафе и захар, а в близкото минало – обувки и топки за бейзбол. В града има фабрики за различни хранителни изделия, както и за сапун, дрехи и цимент. Въпреки политическите проблеми, столицата на Хаити привлича туристи и инвестиции. Преди време в града акостирали и круизи с туристи, но заради политическата нестабилност вече няма туристи, пристигащи по море. Въпреки че според официалните данни безработицата е голяма, докато се разхождаш по пълните с живот улици не можеш да не забележиш десетките лъчезарни хора, които продават различни стоки и сувенири. Дори се предполага, че в Порт о Пренс няма нито един безработен човек, тъй като тук хората се изхранват от „уличните пазари“. Столицата може да се похвали с няколко квартала, където престъпността е значително по-малка, отколкото в центъра на града.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Населението на столицата на Хаити е повече от 2 милиона души и някои дори предполагат че надминава 3 милиона заради прииждащите хора от по-бедните райони на страната. Както в Порт о Пренс, така и в цялата страна населението е чернокожо, потомци на докараните през колониалната епоха роби от Африка. Има и много малък брой мулати, европейци и хора от Близкия изток – сирийци и ливанци предимно. През 2003 за официална религия в Хаити бе обявен култът вуду. Изпълняват се вуду ритуали и празници, но същевременно се почитат и католическите празници. Голяма част от предимно бедното градско население живее в гета, като Ла Салин, което се намира точно до градския център. Сите Солей е най-бедният и опасен квартал на Порт о Пренс. Всъщност като цяло в града преобладават гетата и опасните райони, но има и квартали за по-заможните граждани предимно от бялата раса. Петионвил е известен с луксозните си вили, гледащи към останалата част от града, но и в този квартал има чернокожи, дошли от бедните селски райони, където земята вече е изтощена и на нея не може да расте нищо. Правителството не може да спре наплива на провинциалистите, които се настаняват и в богаташки делови квартали като Делмас. Повечето мулати в града живеят точно в тези квартали.

Макар че почти целият град е съставен от бедняшки квартали, в които на границата на жизнения минимум живее 90% от населението на града, правителството е започнало програми за модернизиране на столицата, като вече в някои райони е започнало изграждане на луксозни апартаменти и офиси. През 2007 започна и сторежът на нови терминали на Международното летище в Порт о Пренс. Сегашният кмет на града е Жан Ив Ясон. Градът е разделен на различни райони, всеки от които има собствен кмет. На площад Шан де Марс се намира сградата на парламента. В Хаити все още се намират умиротворителни сили на ООН, които се опитват да запазят политическата стабилност в страната.

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

Повечето транспортни мрежи в страната, включително и три магистрали, водят към или излизат от столицата и продължават до по-големите градове. Най-популярният транспорт както в столицата, така и в страната, е тап-тап – раздрънкана смесица между автобус и камион, в който могат да се съберат до тридесет души.

Образование и култура[редактиране | редактиране на кода]

В Порт о Пренс могат да се намерят както училища за начално и средно образование, така и висши учебни заведения. В града се намират два чуждестранни университета, както и националният университет на Хаити, основан едва през 1944. Намират се и религиозни академии от Канада и Франция, като например Колежът Мари-Ан, институтите Сан Луи де Гонзаге и Сант Роз де Лима и др. Министерството на образованието на Хаити също се намира в центъра на града близо до сградата на правителството. Хаитиянската група за изследване и подпомагане на педагогическите дейности също е помогнала за откриването на начални учебни заведения в града. Канцеларията на ЮНЕСКО в Порт о Пренс е подела много инициативи с цел подобряване на образованието, тъй като Хаити се смята за страната с най-висок процент неграмотност в Западното полукълбо – от 51% по официални данни до 90% по данни на анонимни дружества.

В столицата се намират много стари катедрали, като Катедрал дьо Порт о Пренс. Има и много музеи, в някои от които се намират вещи на Анри Кристоф и части от кораба на Кристофор Колумб Санта Мария. Важни обекти са и Националната библиотека и Националният архив.