И Господ слезе да ни види

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Посетени от Господа)
И Господ слезе да ни види
РежисьориПетър Попзлатев
СценаристиСтанислав Стратиев
Петър Попзлатев
В ролитеИцхак Финци
Катя Паскалева
Самуел Финци
Светлана Янчева
МузикаАнтони Дончев
ОператорЕмил Христов
Ели Йонова
Премиера22 октомври 2003
Времетраене123 минути
Страна България
Франция
Езикбългарски
френски
Външни препратки
IMDb

„И Господ слезе да ни види“ е български игрален филм от 2001 година на режисьора Петър Попзлатев, по сценарий на Станислав Стратиев и Петър Попзлатев. Оператори са Емил Христов и Ели Йонова. Музиката във филма е композирана от Антони Дончев.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Разказът започва в началото на есента на един пустинен плаж в Бретан. Франсоа е пристигнал да види баща си, преди да отпътува за далечна страна в дълбините на Европа. Виждаме го на малко летище в България, ако изобщо може да се нарече летище нивата, в която е кацнал възможно най-раздрънканият самолет на света. На борда му се намират нашите герои на път за планинското селце Кестен. В него всички власти се представляват от един и същи човек – Владимир. Той е учител и директор на училището; поради напускането на повечето жители – кмет, пощаджия, кръчмар и собственик на всичко в селото... Пред очите на Франсоа животът потича по немислим начин...

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

История[редактиране | редактиране на кода]

Премиерата на филма е на фестивала в Карлови Вари през 2001 г. под името „Посетени от Господа“, впоследствие филма претърпява сериозни промени и две години след първоначалната премиера излиза в Париж в окончателния си вариант с името „И Господ слезе да ни види“. На фестивала „Златна роза“ през 2002 г. в Бургас филмът е излъчван и със заглавието „Последно кино“.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

  • Награда за режисура на Петър Попзлатев, Награда за операторско майсторство на Емил Христов и Награда за най-добра мъжка роля на Ицхак Финци от Фестивала на българския игрален филм „Златната роза“, (Варна, 2004).
  • Специална награда на журито — диплом на името на Андрей Тарковски от международния филмов фестивал „Златен витяз“, (2006).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]