Последният римлянин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search

Описанието последният римлянин (Ultimus Romanorum) в исторически план е давано на всеки човек, за който се е смятало, че въплъщава ценностите на античната римска цивилизация – ценности, които косвено са изчезнали след неговата смърт.

Използвано е като описание за много хора. Първият записан случай е Марк Юний Брут, когото Юлий Цезар описва като този, с когото ще изчезне старият римски дух.

Много хора са наричани последния римлянин:

В по-буквален смисъл може да се отнася за:

Различен списък на „последни римляни“ е предложен в E. Cobham Brewer, Dictionary of Phrase and Fable (1898) [1]:

Източници и използвана информация[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Last of the Romans“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.