Постмодернизъм (изкуство)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Постмодернизъм е съвкупност от движения в изкуството, които се противопоставят на някои или повечето аспекти на модернизма, или са възникнали след него. Особено съвременни течения в изкуството като интермедия, инсталационно изкуство, концептуално изкуство и мултимедия, и специфично когато включват видео са описвани цялостно като постмодернизъм.

Има няколко основни характеристики, които правят изкуството постмодерно и това са бриколаж, използването на думи и текст (текстово послание) като централен елемент на творбата, колаж, симплификация (опростяване на формата), апроприация, перформативно изкуство, преработване на остарели стилове и теми в модерен контекст, както и нарушаване на границите между изящно изкуствовисоката култура) и ниската и популярната култура [1][2].

Терминологична употреба[редактиране | редактиране на кода]

Преобладаващият термин за изкуство, което е създадено след 1950-те е „съвременно изкуство“. Но не всеки вид съвременно изкуство е постмодерно.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Кейтлин Дезмънд, Идеи за изкуството, 2011 // ((en)) Desmond, Kathleen K. Ideas About Art, John Wiley & Sons, 2011, стр.148
  2. Ханс Бертенс, Международен постмодернизъм: теория и литературна практика, 1997 // ((en)) Bertens, Hans, International postmodernism: theory and literary practice, Routledge, 1997, p.236
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Postmodern art“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.