Направо към съдържанието

Посърналият април

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Посърналият април
Prilli i Thyer
АвторИсмаил Кадаре
Първо издание1978 г.
 Албания
ИздателствоLibrairie Arthème Fayard
Оригинален езикалбански
Видроман

Издателство в БългарияХристо Г. Данов
ПреводачМарина Маринова
ISBNISBN 0-09-944987-0

„Посърналият април“ е роман на албанския писател Исмаил Кадаре с оригинално заглавие „Prilli i Thyer“. Романът излиза за първи път през 1978 г. на албански език. Счита се за едно от най-значимите произведения на съвременната албанска литература. Основна тема в „Посърналият април“ е темата за това как миналото влияе на настоящето.[1]

Романът е преведен на десетки езици.

Според „Ню Йорк Таймс“ „е написан с майсторска семплост“, а според „Уолстрийт джърнъл“ Кадаре е „един от най-силните новелисти на нашето време“.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Гьорг Вериша е 26-годишен албанец, който живее на планинското плато. По силата на традициите е принуден да извърши убийство на човека, убил неговия брат. Това го прави следващата жертва в кръвните отмъщения, въпрос на чест според традициите на планинците в Албания. В търсене на себе си в безсмислието на тази кървава разпра, която продължава столетия, Кадаре търси и отпечатъка на миналото в днешния ден.

Край на разкриващата сюжета част.

На български език[редактиране | редактиране на кода]

На български език излиза през 1989 година в превод на Марина Маринова. Излиза като част от сборника „Кой доведе Дорунтина“.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Liukkonen, Petri. Ismail Kadare // Kuusankoski Public Library. Архивиран от оригинала на 2015-02-10. Посетен на 2019-05-21. (на английски)
  2. Исмаил Кадаре – Посърналият април // chitanka.info. Посетен на 21 май 2019.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]