Потребител:5ko

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

„Меньше вики — больше хлеба. Больше вики — меньше хлеба“

Уикипедия е животно,
гладно и огромно.
Храниш го във шепите си.
 
Уикипедия все ти се изплъзва,
нямаш време да я следиш.
 
С Уикипедия живееш.
От нея се страхуваш ...
fr-3 Този потребител говори френски, но харесва българките.
2+
12+

Здравейте!

Казвам се Петко Йотов и съм от София, но в момента живея във Франция.

Уикипедианец съм от февруари 2003 г. и съм един от първите редактори на българската версия. Привлече ме свободното споделяне на знанията, по модела на проекта ГНУ и свободния софтуер.

В началото на декември 2003, заедно с Борислав почнахме превода на началната и по-важните помощни страници от английската, френската и немската уикипедии, което постави началото на организацията и оформлението на проекта. Постепенно се включиха и други редактори - Уебкид, Ема, Емил, Хари, Станислав. (Последните трима вече не участват, това е голяма загуба за Уикипедия.)

Първата статия в българската Уикипедия е в превод от френски език. Последваха статиите за датите, годините, градовете и селата в България (с карти и статистическа и практическа информация). Тези статии, макар и мъничета, бяха структурирани, готови да бъдат разширени от минаващите читатели.

В първата година атмосферата беше много приятна и удовлетворяваща. В последствие дойдоха още хора и понякога споровете преминаваха границата (марионетки, обиди и дори смъртни заплахи). Това напрежение беше много вредно за проекта, тъй като без опит или силни нерви, много редактори, особено новите, се отказваха.

Но Уикипедия е невероятен проект, силно привлекателен. Подреждането, превеждането и споделянето на знанията е приятно занимание, което в Уикипедия става много лесно. Затова в момента има все повече редактори - уикипедианци, Уикипедия стана интересно и приятно място за пребиваване и се превърна в истинска виртуална общност. Много уикипедианци са готови да ви помогнат: ако имате въпроси, не се колебайте да питате или на съответната беседа, или на Уикипедия:Разговори.

Бил съм администратор и/или бюрократ на българските Уикипедия, Уикицитат, Уикиречник, Уикикниги и на пощенските списъци, но се отказах от тези задължения поради липса на време[1]. Имам и роботче, но по същата причина отдавна не съм го ползвал. През времето, когато бях администратор, ползвах и потребителското име Петко за редакции и обсъждания без нужда от няколкото административни инструмента.

Като уикипедианска философия, привърженик съм на евентуализма. Според мен всеки по-активен редактор, особено администратор, с времето става евентуалист (или напуска).

По отношение на уикиправилата, мнението ми е, че трябва да бъдат семпли, прости, с ясно посочени цел и смисъл, в хармония с духа и смисъла на Уикипедия, а не описващи сложни процедури. Многократно сме били свидетели на действия по границата на уикиправилата, но разрушителни за нормалната колегиална обстановка в Уикипедия.

Ценни подстраници :

За връзка с мен, можете да ми пратите електронно писмо или да ми оставите бележка на дискусионната страница, както и да посетите сайта ми: http://5ko.free.fr/.