Потребител беседа:Spiritia

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

CatLolCatExample.jpg


За да ми оставите ново съобщение, щракнете върху тази препратка.
На български чета само кирилица.


Архиви

архивирани са приключилите беседи


В търсене на компетентен отговор[редактиране | редактиране на кода]

Здравей Вася,

Както той подчерта - да подчертая, че Лорда ме праща. Превеждам някои неща от руски и съответните схеми и снимки ги няма в общите, т.е. не се визулизира при нас ... Как може да направя, че да става - поне за мен има ценни неща, пък и нарастването на информация не било лошо, казват? Примерите от преди малко:

Благодаря предварително Alexander Hristov (беседа) 11:54, 28 април 2015 (UTC)

Привет, Александър! Случаят е такъв, че в руската Уикипедия локално са качени две снимки, които са достатъчно стари за да са обществено достояние – и лицензът им е такъв (PD-old). Докато са качени само локално, те не могат да се ползват и в други версии на Уикипедия. Затова обикновено локално се качват само материали със защитени авторски права, чиято употреба е съобразена с някакво местно законодателство. Понякога обаче се случва и иначе свободни материали да се качват локално, а не глобално, просто защото е по-лесно и удобно за потребителите.
Точно това е и станало – в случая тези две снимки са свободни за ползване. Такивва снимки могат да бъдат спокойно прекачени и в Общомедия, откъдето да се ползват отвсякъде. Това и направих току що, като за удобство съм ги качила под същите файлове имена File:Laiyuen2.jpg, File:Laiyuen5.jpg. В тези случаи в описателната страница в Общомедия се пренася всичкото налично инфо от съответната локална версия, плюс уточнение откъде е пренесено. Можеш да видиш и да се ориентираш. Би трябвало тези две картинки вече да се визуализират без проблем и при нас. Поздрави, Спири ··· - - - ··· 12:53, 28 април 2015 (UTC)

Здравей Вася, Може ли да провериш добре ли се справих: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:%D0%A2%D1%83-22%D0%9C3_%D1%88%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B2%D0%B0%D0%BB.JPG , тези лицензи са много сложни за незанимаващите се с тях? Благодаря предварително. Alexander Hristov (беседа) 08:32, 4 май 2015 (UTC)

Почти перфектно си се справил. :-) Съвсем малко пипнах: по-точен шаблон за лиценз, датата в този предпочитан за интернационализацията формат, по-кратък линк на кирилица и – най-същественото – две релевантни категории.
Иначе, да, в началото Общомедия може би наистина изглежда враждебно място: шансовете да сбъркаш са много повече отколкото шансовете да се справиш от раз. :-) А ти все пак доста добре си се справил. Сега се сетих, че за прекачване на изображения от локални версии на У, може би тези два линка 1, 2 ще са ти в помощ. Спири ··· - - - ··· 12:38, 4 май 2015 (UTC)

Мерси. Ще прочета линковете, а за др. пак е полезно - не знаех че трябва да са в шаблон. Поздрави Alexander Hristov (беседа) 13:19, 4 май 2015 (UTC)

This Month in Education: April 2015[редактиране | редактиране на кода]

MediaWiki message delivery (беседа) 15:17, 1 май 2015 (UTC)

Any interest[редактиране | редактиране на кода]

en:Lady Strangford Victuallers (беседа) 19:44, 4 май 2015 (UTC)

Hey, Roger! Thank you! So sweet of yours! :))) I left you a longer message on your talk in ENWP. Спири ··· - - - ··· 10:58, 5 май 2015 (UTC)

Лого на Евровизия[редактиране | редактиране на кода]

Бих искал да попитам защо нито едно лого не излиза, в това число и просто образа на логото с буквите Euro(v)ision. Благодаря предварително --Кончита Вурст (беседа) 20:04, 10 май 2015 (UTC)

Здравейте. Статутът на това лого е малко сложен: от една страна то би трябвало да е обществено достояние (твърде просто, за да може да бъде защитено), от друга страна е несвободно в Швейцария, където е създадено. Изрично е написано в категорията с (исторически) лога на песенния конкурс това лого да не бъде качвано, тъй като е разисквано в миналото и е взето решение, че не може да стои в Общомедия. Вижте commons:Category:Eurovision Song Contest logos. Съжалявам, че е такова положението, но логата по принцип са по-скоро проблематични изображения. Вярвам, че липсата му не омаловажава труда Ви и може да бъде компенсирана с повече снимки на участници и от сорта. :) Спири ··· - - - ··· 20:38, 11 май 2015 (UTC)
Благодаря Ви изключително много за бързия отговор! Това значи много за мен! Но все пак защо в другите Уикипедии излизат всички логота? С много уважение и благодарност --Кончита Вурст (беседа) 19:19, 12 май 2015 (UTC)
Защото в различните държави важат различни закони. За жалост българският закон не позволява да поставяме логота. --Лорд Бъмбъри (беседа) 22:40, 12 май 2015 (UTC)
Това беше краткият отговор, а ето и по-подробният. :-) През 2008 година редакторската общност на всяка езикова версия на Уикипедия трябваше да определи съгласно авторскоправното законодателство в съответната държава (или държави – при езици като английски, немски, испански...) дали да допусне илюстративно съдържание от тип „честна употреба“ (en:fair use) или не. Примери за такива изображения са корици на книги, обложки на албуми, промоционални филмови плакати, пощенски марки и ... лога. Идеята е, че такива изображения са като цяло несвободни (т.е. несъвместими с идеята за Свободната енциклопедия), но някои законодателства по света позволяват ползването им при редица рестриктивни условия (ниски резолюции, ползване само по предназначение, ползване само с коментарна цел). Тъй като точно такъв статут на честна употреба в българския закон за авторското право няма, В Уикипедия на български беше решено, че няма да се опитваме да създаваме и прилагаме такава политика за несвободни изключения, а ще ползваме само и единствено изображенията, които са изцяло свободни (в световен мащаб).
Чисто технически, за да се разграничават тези, които са глобално свободни, от тези които са глобално несвободни, но по изключение използваеми в някои държави/езикови версии на У, затова и има такова разграничение – на локални качвания в съответните езикови версии, и на глобални – в Общомедия, хланилището на свободно съдържание на всички уикита на Уикимедия (версиите на всички езици на Уикипедия и сродните ѝ проекти). Така локално качените файлове се визуализират само в езиковата версия, където са локално качени и не могат да се визуализират другаде.
Пример:
Вид качване Текстова препратка Визуализиран файл
Локално (Англ. У) (без езиков код) File:Eurovision Song Contest.svg
(с езиков код) en:File:Eurovision Song Contest.svg thumb|250px|center|Лого 1
Общомедия File:ESC 1962 logotyp.png
Лого 2
Надявам се това е внесло някаква яснота. Спири ··· - - - ··· 07:31, 13 май 2015 (UTC)

This Month in GLAM: April 2015[редактиране | редактиране на кода]

This month in GLAM logo.png
Headlines
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · Romaine 21:57, 10 май 2015 (UTC)

Икони[редактиране | редактиране на кода]

Снимала си добре вервам иконите? :-) --Мико (беседа) 04:27, 21 май 2015 (UTC)

Не вервай чак толку, само отвън църквата, заключена беше. Допиши там квото откри снощи, колкото и да е мънечко. Спири ··· - - - ··· 08:02, 21 май 2015 (UTC)

This Month in Education: May 2015[редактиране | редактиране на кода]

MediaWiki message delivery (беседа) 19:44, 1 юни 2015 (UTC)

If this message is not on your home wiki's talk page, update your subscription.

Wiki Dojo[редактиране | редактиране на кода]

Здраво. Колегата Кирил ми соопшти дека се одвива проект наречен Wiki Dojo, кој, би било пожелно, и ние да го вклучиме кај нас и со тоа да ја зајакнеме соработката. Јас не можам да најдам информации за него, па би замолил за објаснување каков е ова проект и како можеме да се вклучиме и да помогнеме. Поздрав! --Б. Янкулоски (беседа) 14:43, 6 юни 2015 (UTC)

Ще ти отговоря по-късно днес или утре :). Поздрави, --Лорд Бъмбъри (беседа) 15:23, 7 юни 2015 (UTC)

This Month in GLAM: May 2015[редактиране | редактиране на кода]

This month in GLAM logo.png
Headlines
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · Romaine 22:35, 10 юни 2015 (UTC)

Възстановяване[редактиране | редактиране на кода]

Щ евъзстановиш ли тая снимка [1] - CC и е лицензът [2], забравили са я, като са оправяли снимките от музейния сайт. --Мико (беседа) 20:05, 17 юни 2015 (UTC)

Готово, но червената категория по-добре я прегледай и редактирай/създай ти. Спири ··· - - - ··· 20:10, 17 юни 2015 (UTC)
Благодарим. --Мико (беседа) 04:46, 18 юни 2015 (UTC)

Моля, наложете възбрана на Алиса Селезньова за нарушение на правилото за тройното връщане! https://bg.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81_I&action=his[редактиране | редактиране на кода]

Моля, наложете възбрана на Алиса Селезньова за нарушение на правилото за тройното връщане!

https://bg.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81_I&action=history

Надявам се, че правилата важат за всички....? --213.91.244.2 16:51, 27 юни 2015 (UTC)

Съжалявам Спири, но те изпреварих. Потребител ползващ IP 213.91.244.2към вас - Какво смятате за нарушение на правилата за тройно връщане. В случая статията би следвало да бъде защитена или двете страни да бъдат блокирани. На Алиса е отредено да бъде администратор. Общността и е гласувала доверие да отсъди, че вие нещо нарушавате правилата и следва да се възстановят редакции. Допитахте ли се до нея защо го прави или просто си ланкате!? --Izvora (беседа) 17:08, 27 юни 2015 (UTC)
Кои са двете страни? --213.91.244.2 17:39, 27 юни 2015 (UTC)
Вие и Алиса естествено. Изобщо четохте ли правилото или губите времето на сума ти народ оспамил беседите им? --Izvora (беседа) 17:44, 27 юни 2015 (UTC)

This Month in Education: June 2015[редактиране | редактиране на кода]

MediaWiki message delivery (беседа) 20:07, 30 юни 2015 (UTC)