Потребител беседа:Spiritia

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

CatLolCatExample.jpg


За да ми оставите ново съобщение, щракнете върху тази препратка.
На български чета само кирилица.


Архиви

архивирани са приключилите беседи


В търсене на компетентен отговор[редактиране на кода]

Здравей Вася,

Както той подчерта - да подчертая, че Лорда ме праща. Превеждам някои неща от руски и съответните схеми и снимки ги няма в общите, т.е. не се визулизира при нас ... Как може да направя, че да става - поне за мен има ценни неща, пък и нарастването на информация не било лошо, казват? Примерите от преди малко:

Благодаря предварително Alexander Hristov (беседа) 11:54, 28 април 2015 (UTC)

Привет, Александър! Случаят е такъв, че в руската Уикипедия локално са качени две снимки, които са достатъчно стари за да са обществено достояние – и лицензът им е такъв (PD-old). Докато са качени само локално, те не могат да се ползват и в други версии на Уикипедия. Затова обикновено локално се качват само материали със защитени авторски права, чиято употреба е съобразена с някакво местно законодателство. Понякога обаче се случва и иначе свободни материали да се качват локално, а не глобално, просто защото е по-лесно и удобно за потребителите.
Точно това е и станало – в случая тези две снимки са свободни за ползване. Такивва снимки могат да бъдат спокойно прекачени и в Общомедия, откъдето да се ползват отвсякъде. Това и направих току що, като за удобство съм ги качила под същите файлове имена File:Laiyuen2.jpg, File:Laiyuen5.jpg. В тези случаи в описателната страница в Общомедия се пренася всичкото налично инфо от съответната локална версия, плюс уточнение откъде е пренесено. Можеш да видиш и да се ориентираш. Би трябвало тези две картинки вече да се визуализират без проблем и при нас. Поздрави, Спири ··· - - - ··· 12:53, 28 април 2015 (UTC)

Здравей Вася, Може ли да провериш добре ли се справих: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:%D0%A2%D1%83-22%D0%9C3_%D1%88%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B2%D0%B0%D0%BB.JPG , тези лицензи са много сложни за незанимаващите се с тях? Благодаря предварително. Alexander Hristov (беседа) 08:32, 4 май 2015 (UTC)

Почти перфектно си се справил. :-) Съвсем малко пипнах: по-точен шаблон за лиценз, датата в този предпочитан за интернационализацията формат, по-кратък линк на кирилица и – най-същественото – две релевантни категории.
Иначе, да, в началото Общомедия може би наистина изглежда враждебно място: шансовете да сбъркаш са много повече отколкото шансовете да се справиш от раз. :-) А ти все пак доста добре си се справил. Сега се сетих, че за прекачване на изображения от локални версии на У, може би тези два линка 1, 2 ще са ти в помощ. Спири ··· - - - ··· 12:38, 4 май 2015 (UTC)

Мерси. Ще прочета линковете, а за др. пак е полезно - не знаех че трябва да са в шаблон. Поздрави Alexander Hristov (беседа) 13:19, 4 май 2015 (UTC)

Здравей Вася,

Моля помогни ми да преценя дали тези двете фотографии могат да се качат в Общото: http://www.ibiblio.org/hyperwar/OnlineLibrary/photos/sh-fornv/norway/viking.htm или http://www.history.navy.mil/our-collections/photography/numerical-list-of-images/nhhc-series/nh-series/NH-73000/NH-73118.html от друго място. и http://www.history.navy.mil/our-collections/photography/numerical-list-of-images/nhhc-series/nh-series/NH-48000/NH-48560.html Благодаря, Alexander.D.Hristov (беседа) 13:21, 19 ноември 2015 (UTC)

Здрасти, Сашо. можеш, да. Снимки с източник http://www.history.navy.mil са обществено достояние. Лицензът е {{PD-USGov}} Ето пример за друга снимка от същия източник c:File:USS Crystal (PY-25) circa 1942 U.S. Naval Historical Center Photograph 83297.jpg. Със сигурност слож`и референтния номер и линка към уебстраницата, откъдето е взета снимката. :) Спири ··· - - - ··· 17:21, 19 ноември 2015 (UTC)

This Month in Education: April 2015[редактиране на кода]

MediaWiki message delivery (беседа) 15:17, 1 май 2015 (UTC)

Any interest[редактиране на кода]

en:Lady Strangford Victuallers (беседа) 19:44, 4 май 2015 (UTC)

Hey, Roger! Thank you! So sweet of yours! :))) I left you a longer message on your talk in ENWP. Спири ··· - - - ··· 10:58, 5 май 2015 (UTC)

Лого на Евровизия[редактиране на кода]

Бих искал да попитам защо нито едно лого не излиза, в това число и просто образа на логото с буквите Euro(v)ision. Благодаря предварително --Кончита Вурст (беседа) 20:04, 10 май 2015 (UTC)

Здравейте. Статутът на това лого е малко сложен: от една страна то би трябвало да е обществено достояние (твърде просто, за да може да бъде защитено), от друга страна е несвободно в Швейцария, където е създадено. Изрично е написано в категорията с (исторически) лога на песенния конкурс това лого да не бъде качвано, тъй като е разисквано в миналото и е взето решение, че не може да стои в Общомедия. Вижте commons:Category:Eurovision Song Contest logos. Съжалявам, че е такова положението, но логата по принцип са по-скоро проблематични изображения. Вярвам, че липсата му не омаловажава труда Ви и може да бъде компенсирана с повече снимки на участници и от сорта. :) Спири ··· - - - ··· 20:38, 11 май 2015 (UTC)
Благодаря Ви изключително много за бързия отговор! Това значи много за мен! Но все пак защо в другите Уикипедии излизат всички логота? С много уважение и благодарност --Кончита Вурст (беседа) 19:19, 12 май 2015 (UTC)
Защото в различните държави важат различни закони. За жалост българският закон не позволява да поставяме логота. --Лорд Бъмбъри (беседа) 22:40, 12 май 2015 (UTC)
Това беше краткият отговор, а ето и по-подробният. :-) През 2008 година редакторската общност на всяка езикова версия на Уикипедия трябваше да определи съгласно авторскоправното законодателство в съответната държава (или държави – при езици като английски, немски, испански...) дали да допусне илюстративно съдържание от тип „честна употреба“ (en:fair use) или не. Примери за такива изображения са корици на книги, обложки на албуми, промоционални филмови плакати, пощенски марки и ... лога. Идеята е, че такива изображения са като цяло несвободни (т.е. несъвместими с идеята за Свободната енциклопедия), но някои законодателства по света позволяват ползването им при редица рестриктивни условия (ниски резолюции, ползване само по предназначение, ползване само с коментарна цел). Тъй като точно такъв статут на честна употреба в българския закон за авторското право няма, В Уикипедия на български беше решено, че няма да се опитваме да създаваме и прилагаме такава политика за несвободни изключения, а ще ползваме само и единствено изображенията, които са изцяло свободни (в световен мащаб).
Чисто технически, за да се разграничават тези, които са глобално свободни, от тези които са глобално несвободни, но по изключение използваеми в някои държави/езикови версии на У, затова и има такова разграничение – на локални качвания в съответните езикови версии, и на глобални – в Общомедия, хланилището на свободно съдържание на всички уикита на Уикимедия (версиите на всички езици на Уикипедия и сродните ѝ проекти). Така локално качените файлове се визуализират само в езиковата версия, където са локално качени и не могат да се визуализират другаде.
Пример:
Вид качване Текстова препратка Визуализиран файл
Локално (Англ. У) (без езиков код) File:Eurovision Song Contest.svg
(с езиков код) en:File:Eurovision Song Contest.svg thumb|250px|center|Лого 1
Общомедия File:ESC 1962 logotyp.png
Лого 2
Надявам се това е внесло някаква яснота. Спири ··· - - - ··· 07:31, 13 май 2015 (UTC)

This Month in GLAM: April 2015[редактиране на кода]

This month in GLAM logo.png
Headlines
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · Romaine 21:57, 10 май 2015 (UTC)

Икони[редактиране на кода]

Снимала си добре вервам иконите? :-) --Мико (беседа) 04:27, 21 май 2015 (UTC)

Не вервай чак толку, само отвън църквата, заключена беше. Допиши там квото откри снощи, колкото и да е мънечко. Спири ··· - - - ··· 08:02, 21 май 2015 (UTC)

This Month in Education: May 2015[редактиране на кода]

MediaWiki message delivery (беседа) 19:44, 1 юни 2015 (UTC)

If this message is not on your home wiki's talk page, update your subscription.

Wiki Dojo[редактиране на кода]

Здраво. Колегата Кирил ми соопшти дека се одвива проект наречен Wiki Dojo, кој, би било пожелно, и ние да го вклучиме кај нас и со тоа да ја зајакнеме соработката. Јас не можам да најдам информации за него, па би замолил за објаснување каков е ова проект и како можеме да се вклучиме и да помогнеме. Поздрав! --Б. Янкулоски (беседа) 14:43, 6 юни 2015 (UTC)

Ще ти отговоря по-късно днес или утре :). Поздрави, --Лорд Бъмбъри (беседа) 15:23, 7 юни 2015 (UTC)

This Month in GLAM: May 2015[редактиране на кода]

This month in GLAM logo.png
Headlines
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · Romaine 22:35, 10 юни 2015 (UTC)

Възстановяване[редактиране на кода]

Щ евъзстановиш ли тая снимка [1] - CC и е лицензът [2], забравили са я, като са оправяли снимките от музейния сайт. --Мико (беседа) 20:05, 17 юни 2015 (UTC)

Готово, но червената категория по-добре я прегледай и редактирай/създай ти. Спири ··· - - - ··· 20:10, 17 юни 2015 (UTC)
Благодарим. --Мико (беседа) 04:46, 18 юни 2015 (UTC)

Моля, наложете възбрана на Алиса Селезньова за нарушение на правилото за тройното връщане! https://bg.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81_I&action=his[редактиране на кода]

Моля, наложете възбрана на Алиса Селезньова за нарушение на правилото за тройното връщане!

https://bg.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81_I&action=history

Надявам се, че правилата важат за всички....? --213.91.244.2 16:51, 27 юни 2015 (UTC)

Съжалявам Спири, но те изпреварих. Потребител ползващ IP 213.91.244.2към вас - Какво смятате за нарушение на правилата за тройно връщане. В случая статията би следвало да бъде защитена или двете страни да бъдат блокирани. На Алиса е отредено да бъде администратор. Общността и е гласувала доверие да отсъди, че вие нещо нарушавате правилата и следва да се възстановят редакции. Допитахте ли се до нея защо го прави или просто си ланкате!? --Izvora (беседа) 17:08, 27 юни 2015 (UTC)
Кои са двете страни? --213.91.244.2 17:39, 27 юни 2015 (UTC)
Вие и Алиса естествено. Изобщо четохте ли правилото или губите времето на сума ти народ оспамил беседите им? --Izvora (беседа) 17:44, 27 юни 2015 (UTC)

This Month in Education: June 2015[редактиране на кода]

MediaWiki message delivery (беседа) 20:07, 30 юни 2015 (UTC)

This Month in GLAM: June 2015[редактиране на кода]

This month in GLAM logo.png
Headlines
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · Romaine 00:27, 10 юли 2015 (UTC)

Уики обича земята[редактиране на кода]

Здрасти Спири, мислех си, че може би няма да е зле някъде на страницата на УОЗ да се сложи връзка към галерията с финалистите. Малко порових, докато ги намеря.

Или вместо връзка може направо да направим галерия (примерно под сегашното съдържание на страницата) като естонците, швейцарците и германците. Ако позволиш мога да се заема :)

Пътем, какъв беше съставът на журито? И тази информация може да се сложи на страницата.

п.п. Мисля, че финалистите ни всичките са чудесни, с изключение може би на гущерът, който е красив, но ми се струва доста обработен :) Tropcho (беседа) 11:34, 22 юли 2015 (UTC)

Tropcho, позволявам ти най-нагло от името на Спири без да я питам. Считам идеята за галерията за добра. Приятно осъществяване! --Лорд Бъмбъри (беседа) 14:29, 22 юли 2015 (UTC)

Re:The #100wikidays Barnstar[редактиране на кода]

Thanks for the super barnstar, Spiritia! (I secretly waited to have it):-). Naval Scene (беседа) 05:11, 23 юли 2015 (UTC)

Снимка[редактиране на кода]

Ако можеш да изтриеш тази снимка [3] фалшификат. --Rumensz (беседа) 05:39, 27 юли 2015 (UTC)

Благодаря, изтрита е. Даже открих какво е ползвано за основа на тази подигравка. (Някои хора изглежда имат твърде много свободно време...) Спири ··· - - - ··· 13:41, 27 юли 2015 (UTC)

This Month in Education: July 2015[редактиране на кода]

MediaWiki message delivery (беседа) 23:02, 1 август 2015 (UTC)

This Month in GLAM: July 2015[редактиране на кода]

This month in GLAM logo.png
Headlines
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · Romaine 00:22, 11 август 2015 (UTC)

peace movements in Bulgaria[редактиране на кода]

Hey, Vassia! I safely arrived in Vienna for a workcamp this week and found out that we can cooperate on a small project about peace and peace movements in Bulgaria. Please let me know if you can easily access your account, or send me a message on Viber.

Which activist will you suggest to do research on? I found some materials on Zheny Bozhilova-Pateva. She was active in the first half of the 20th century. If you have some other ideas, don't hesitate to recommend something. Bye, I need to go now. Looking forward to working with you. Best, ZHenya Gundasheva (user: javacoffeeandtea)

Copied to User talk:Javacoffeeandtea, where the reply is left. Спири ··· - - - ··· 20:45, 15 август 2015 (UTC)

Коментар на писмото Ви относно изтрита от Вас моя статия[редактиране на кода]

Аз съм се представил с истинското си име, професия и други данни. А вашите липсват!? Кой сте Вие, какъв сте, какво работите, с какво се занимавате? Всичко това сте оставили скрито! Кой се крие зад псевдонима Spiritia?! Какво създавате? Или само триете?! За статията съм посочил поне 10 източника, но за Вас всички те са "шарлатански" - ако ги бяхте прочели целите, щяхте да видите, че са пресяни и е отделено най-важното и най-интересното. А ако написаното беше "академичен източник" на резултати от не"псевдонаучни" изследвания, бъдете сигурен, че нямяше да го публищкувам първо тук!... :) И тъй като Вие не харесвате тази тематика, дълбоко се стресирате от нея! И триете написаното от други, защото не Ви допада!? Интересно, че от една статия за факти, които липсват в астрологията, допълват я и будят интерес, Вие се плашите, че щяло "рязко да олекне всичко останало и иначе написано с източници, на енциклопедичен стил, и ... по значими теми"!? Как ще стане това, каква връзка има с други статии, тематики и области? Явно се боите, че ще ги засенчи!? Как?! Всеки подбира, чете и оценява това, което му е интересно! Що за комплекси?! Та Вие се страхувате от написаното за зодия Паяк повече отколкото самия Цезар от "Паяците"! :)) Ако някой е Тома Неверни, нека да не пречи на останалите - някои от тях може да имат основание да вярват! На мен и на други хора, с които съм споделил, всичко, което ми е правено като характеристика и ми е астрологически предсказано, досега се е сбъдвало и МИ Е БИЛО ОТ ПОЛЗА! Е, Сталин, папата и други описани в характеристиката на някои личности не са живи да ги питаме вярно ли е написано за способностите на посочените в статията "паяци", но ако бяха, можеше да опитате - аз нямам намерение да убеждавам никого, за когото виждам, че не възприема!... Mihail Al. Mihaylov (беседа) 22:05, 18 август 2015 (UTC)

Радвам се, че нямате това намерение. Спири ··· - - - ··· 22:45, 18 август 2015 (UTC)
Зaвръщането на паяка: Хороскоп. Голям обем боклук.80.72.94.175 22:33, 29 октомври 2015 (UTC)

Олоид[редактиране на кода]

Ще е хубаво, за да добавим тази добра статия за раздел „Знате ли“. Може ли да дадеш някакъв интересен въпрос, свързан с него:)? Джевянин (беседа) 08:05, 29 август 2015 (UTC).

Радвам се, че ти е станала интересна статията, но помисли и предложи нещо, ще го погледна и редактирам, ако има нужда. В момента ми е доста лудичко... Спири ··· - - - ··· 18:04, 1 септември 2015 (UTC)

This Month in Education: August 2015[редактиране на кода]

MediaWiki message delivery (беседа) 14:59, 1 септември 2015 (UTC)

This Month in GLAM: August 2015[редактиране на кода]

This month in GLAM logo.png
Headlines


  • UK report: QRpedia AWOL; RSC holds another edit-a-thon
  • Special story: New toolkit on Photo Events documents best practices, strategies and more
  • Open Access report: Wikipedia as an amplyfier; horse face recognition, rhythm perception, fossil rodent teeth
  • Wikidata report: Wikidata this month
  • Calendar: September's GLAM eventsRead this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · Romaine 15:14, 13 септември 2015 (UTC)

Интелектуална собственост върху снимки[редактиране на кода]

Във връзка с темата за снимки на картини, четох тук и тук, и доколкото разбрах има разлика между произведението на автора и снимката му, която е собственост на фотографа. Така, че ако си снимам купената картина, тя пак си е на автора с правата му, ама снимката си е моя (вариант - снимам се до картината и режа частта с нея). За съжаление в съвременния диги-свят би трябвало да има граница размери и обем в пиксели за безпроблемно използване.

Други важни аспекти - могат да се цитират информационни статии, факти и данни, каквито са примерно биографиите на лица, тъй като те не са литературни произведения (прим. романизирани биографии), и са в обем единствено „за научни и образователни цели“, каквато всъщност е Уикипедия. Въпрос, който е чест спор и причина за триене на кратки статии, копирани от други кратки инфо статии.

Което за мен означава, че един от първите грандове за българската Уикипедия и общност следва да е за заплащане на професионално изследване за връзката на авторското право и Уикипедия.

Аз примерно имам връзка с Моята библиотека и мога да кажа, че има разминаване на Закона за библиотеките и Авторския закон, което определя факта на съществуването й. --Rumensz (беседа) 06:34, 29 септември 2015 (UTC)

Външният вид на Уикипедия[редактиране на кода]

Здрасти! Защо само английската уикипедия си е с оригиналния външен вид, а на всички други е сменен? --Batman tas (беседа) 21:26, 30 септември 2015 (UTC)

Жури за Уики обича паметниците 2015 България[редактиране на кода]

Спири, доколкото разбрах за избора на картинка на Уики обича паметниците 2015 България журито може да ползва някаква програмка. Някой беше казал, че може да се хоства някъде, но тъй като нямам много време да следя и да ровя бих искал да те питам каква е ситуацията. Дали ще трябва журито само да си поиска тази програмка или ще стане автоматично. Освен това, ако имаш опит с предишни гласувания може ли да споделиш как точно става. Дали трябва да направим един рунд с преселекция и тогава да изберем най-добрата картинка или всеки да си гласува както иска? Благодаря. --ikonact (беседа) 20:59, 5 октомври 2015 (UTC)

This Month in GLAM: September 2015[редактиране на кода]

This month in GLAM logo.png
Headlines
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · Romaine 01:44, 11 октомври 2015 (UTC)

Рекламни снимки??[редактиране на кода]

Дали тези снимки са представени за свободно използване? --Rumensz (беседа) 16:17, 7 ноември 2015 (UTC)

Не виждам свободен лиценз, който да го позволява. Спири ··· - - - ··· 16:57, 7 ноември 2015 (UTC)
Не чакай и да има такова определение. Но пише - може да Ви помогнат за .., и рекламни материали. Може би в бъдеще трябва да имаме типово официално писмо към лицата за ползване на техни снимки с формуляр за отговор (нещо такова). --Rumensz (беседа) 17:03, 7 ноември 2015 (UTC)
Че то от години има такова: Уикипедия:Разрешения за ползване на материали (на български), c:Commons:OTRS, & c:Commons:Email templates (на английски в Общомедия). В случая с Маргарет, предвид дефинирания обхват на възможните употреби (for an upcoming classroom visit or a book report) възможно е и да бъде отказано лицензиране под свободен лиценз. Спири ··· - - - ··· 17:18, 7 ноември 2015 (UTC)

This Month in GLAM: October 2015[редактиране на кода]

This month in GLAM logo.png
Headlines
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · Romaine 05:57, 13 ноември 2015 (UTC)