Похитителят на мълнии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Похитителят на мълнии
The Lightning Thief
Автор Рик Риърдън
Първо издание 1 юли 2005 г.
САЩ
Издателство Hyperion Books
Егмонт
Оригинален език Английски
Жанр Фентъзи роман
Вид Книга (твърда, мека корица), аудиокнига
Поредица Пърси Джаксън и боговете на Олимп
Следваща Морето на чудовищата
ISBN ISBN 9789542704317

Похитителят на мълнии (на английски: The Lightning Thief) е фентъзи/приключенски роман базиран на гръцката митология, първият роман за юноши, написан от автора Рик Риърдън. Това е първият роман от поредицата Пърси Джаксън и боговете на Олимп, която описва приключенията на 12-годишният Пърси Джаксън, когато открива, че е полубог, син на смърттна жена и гръцкия бог Посейдон. Пърси и приятелите му отиват на мисия, за да предотвратят апокалиптична война между гръцките богове Зевс, Посейдон и Хадес.

Риърдън завършва писането на ръкописа през 1994. Похитителят на мълнии е евентуално приет от Bantam Books през 1997 и чрез търг е продаден на Miramax Books, преди да бъде издадена на 28 юли, 2005. Книгата е продала над 1.2 милиона копия за четири години, появявайки се в списъка на бестселъри на New York Times и получава много награди. Адаптирана е във филм на име Пърси Джаксън и боговете на Олимп: Похитителят на мълнии, който излиза по кината на 12 февруари, 2010. Продължението на книгата се нарича Морето на чудовищата.

Резюме[редактиране | редактиране на кода]

Похитителят на мълнии използва древногръцката митология в днешно време. Книгата е написана в забързан, хумористичен стил.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Пърси Джаксън е 12-годишно момче с диагноза СДВ и дислексия, който е бил изключен от много училища. Пърси отива на пътешествие с майка си Сали и приятеля си Гроувър, който се оказва сатир. По пътя, Гроувър казва на Сали да заведе Пърси в определен лагер за защита. Докато пътуват към лагера, те са нападнати от минотавър, който хваща майката на Пърси за гърлото. Тя се разгражда в златен дъжд от светлина, докато Гроувър и Пърси се опитват да избягат.

Пърси се събужда и разбира, че е пристигнал в лагер Нечистокръвен, таен лагер за обучение на полубогове. Следователно, Пърси се пренася в хижата на Хермес под грижата на Люк, отговорника на Хижата. По време на играта Улови знамето, Пърси е нападнат от децата на Арес. Той се излекува, когато стъпва във поточе и разбира, че е син на Посейдон, когато тризъбеца на Посейдон се появява над главата му. Посейдон е разбил клетва взета с Хадес и Зевс след Втората световна война да не имат повече деца, тъй като били твърде силни. Пърси получава мисия да намери главната мълния на Зевс, която според Хирон е открадната от Хадес. Обаче, Зевс, който разбира, че Посейдон е разбил клетвата смята, че Посейдон е накарал Пърси да открадне мълнията. Пърси, който има 10 дни преди лятното слънцестоене да намери мълнията, получава магически обувки от Люк преди да тръгне. Пърси, заедно с Анабет и Гроувър, решава да пътува на запад и да достигне входа към Подземното царство в Лос Анджелис. Те се изправят срещу минотаври, както и бога на войната, Арес, който казва на Пърси, че майка му е жива. Докато приближават дупката на Тартар, обувките на Люк опитват да издърпат Гроувър вътре, но той успява да си измъкне копитата. Пърси се изправя срещу Хадес, който също смята, че Пърси е откраднал главната мълния, както и Шлема на мрака, обект, който му позволява да се превръща в сянка. Това му позволява да се прониква зад противниците си. Пърси осъзнава, че Люк го е измамил, когато намира мълнията в щита, който му е дал. Той се измъква от Подземния свят, принуден да остави Гровър. След това Пърси се сражава с Люк и го побеждава, като наранява петата му. Люк дава на Пърси Шлема на мрака, който Пърси връща на Хадес. Пърси стига до Ню Йорк, за да даде мълнията на Зевс на върха на Емпайър Стейт Билдинг, където e Олимп. Зевс приема мълнията и следователно Пърси се завръща в лагера, след като научава, че майка му е жива. Той се среща с Люк, който му признава, че той е откраднал мълнията за Кронос. Той повиква отровен скорпион, който ожилва Пърси, но той се измъква и оживява. Хирон го изцелява и Пърси си тръгва, за да отиде в друго училище, намерено от майка му.

Главни герои[редактиране | редактиране на кода]

  • Пърси Джаксън: Главният герой; 12-годишно момче с диагноза СДВ и дислексия. Пърси научава, че е син на гръцкия бог Посейдон и че неговата диагноза се среща при всички полубогове, познати като нечистокръвни. Той тръгва на пътешествие, за да намери мълнията на Зевс и да предотврати война между боговете.
  • Анабет Чейс: 12-годишна дъщеря на богинята Атина. Анабет пристига в лагер Нечистокръвен благодарение на Люк Кастелан и Талия Грейс. Тя помага на Пърси след като е нападнат от Минотавъра. Освен това тя помага на Пърси и по време на мисията му да открие мълнията на Зевс. Анабет е започнала да ходи в лагер Нечистокръвен още когато е била на 7 и притежава огърлица, която има по една перла за всяка година, която е преживяла в лагера.
  • Гроувър Андъруд: Гроувър е сатир и най-добър приятел на Пърси. Първоначално той бе под прикритие като обикновено момче в търсене на полубогове. Той води Пърси в лагера след като майка му е хваната и го придружава на мисията за мълнията на Зевс. Неговата мечта е да бъде търсач, за да може да открие бога на дивото, Пан.
  • Люк Кастелан: Главният антигерой и син на Хермес; той е отговорник на хижата на Хермес и помага на Пърси да се научи да се бие. По късно той предава Пърси и го оставя да умре и се оказва, че работи за титана Кронос.
  • Хирон: Той е, първоначално преподавател по латински на Пърси, г-н Брунър. По късно, Пърси разбира, че той е кентавър, полукон и получовек. Той е директор по занятията в лагер Нечистокръвен. Също така е син на Кронос.
  • Дионис: Той е директор на лагер Нечистокръвен. Той е бог на виното.

Развитие[редактиране | редактиране на кода]

Рик Риърдън, автора, по време на издаването на Битката за лабиринта

Развитието на Похитителят на мълнии, както и на поредицата Пърси Джаксън като цяло започва, когато Риърдън започва да измисля истории за сина си Хейли, който има диагноза СДВ и дислексия. Неговият син е учил гръцка митология във втори клас и е искал баща му да измисля приказки за лека нощ, свързани с гръцките митове. Риърдън е бил учител по гръцка митология в средно училище за много години и е успял да си спомни достатъчно истории, за да задоволи сина си. Скоро митовете на Риърдън свършват и синът му поискал да измисли нови, като използва същите герои от гръцките митове, както и да добави нови. Така Риърдън създава героя Пърси Джаксън и как той пътува през САЩ, за да открие мълнията на Зевс. След като свършва с разказа, синът му поисква да напише книга за приключенията на Пърси.

Филмова адаптация[редактиране | редактиране на кода]

През юни 2007, 20th Century Fox получават права за филм по книгата. През април 2007, режисьора Крис Кълъмбъс е нает за проекта. Логан Лерман е Пърси Джаксън, а Брандън Т. Джаксън е Гроувър Ъндърууд, сатира. Александра Дадарио играе Анабет, а Джейк Абел е в ролята на Люк Кастелан. Пиърс Броснан играе Хирон. Филмът се нарича Пърси Джаксън и боговете на Олимп: Похитителят на мълнии и излиза по кината на 12 февруари, 2010.

Продължение[редактиране | редактиране на кода]

Похитителят на мълнии е последван от Морето на чудовищата. Там, Пърси и Анабет спасяват Гроувър, който е затворен от Полифем, циклопа и намират златното руно, за да спасят лагера. Те са придружени от полубрата на Пърси, Тайсън и Клариса по време на мисията.

Като Похитителят на мълнии тя печели няколко награди и получава главно позитивни ревюта. Продава над 100,000 копия.

Чуждестранни издания[редактиране | редактиране на кода]

Похитителят на мълнии е издадена на френски, немски, испански, фински, шведски, иврит и бразилско-португалски и наскоро е публикувана в Португалия. През 2008 е издадена на сръбски. Френското издание е познато като Le voleur de foudre. Немското издание е Diebe im Olymp. Тези двете, включително испанското El ladrón del rayo, бяха издадени през 2006. Трите превода на книгата, Salamavaras, на фински, O ladrão de raios, на бразилско-португалсики, докато в Португалия се нарича „Os Ladrões do Olimpo“ (Крадците на Олимп), и פרסי ג׳קסון וגנב הברק. or Persi G'eḳson ṿe-ganav ha-baraḳ на иврит бяха публикувани през 2008. На сръбски се нарича Kradljivac munje.

Издание в България[редактиране | редактиране на кода]

В България книгата е издадена на 9 февруари 2010 г. от издателство Егмонт България в превод от Владимир Молев.