Поща

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Пощата е система за предаване на информация и предмети, при която писмени документи и малки пакети се пренасят от едно място на друго. Името поща на български език се отнася също така и за писмата и списанията, които се получават ежедневно в пощенската кутия.

История на пощата[редактиране | редактиране на кода]

Каляска на кралската поща

Още от дълбока древност възниква необходимостта за комуникация на разстояние и обмяна на информация. Особено след създаване на писмеността, размяната на писмени съобщения става належаща. В Древна Гърция, Римската империя, Египет, Персия и Китай съществува добре развита държавна пощенска връзка, която се осъществява с пешеходци или конници посредством щафета. Друг начин е използването на пощенски гълъби със закачено писмено съобщение на крака.

На територията на Западна Европа през 15 век започва да действа частна поща, създадена в Германия, която конкурира държавната. Частната поща просъществува 400 години и е откупена през 1867 от правителството на Прусия. През 16-и и 17 век във Франция, Англия, Швеция и някои други страни възниква централизирана кралска поща. Постепенно с развитието на обществото и науката става наложително пощенски услуги да се извършват в световен мащаб, между отделните държави.

Филателия[редактиране | редактиране на кода]

Пощенските марки и тяхното колекциониране е специален раздел от историята на пощенските услуги. През 1840 г. в Англия са отпечатани първите в историята пощенски марки – „Черното пени“, на които е изобразена кралица Виктория. В България първите пощенски марки се появяват след Освобождението.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]