Правителство на Народна Република Македония (3)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Третото правителство на Социалистическа република Македония е формирано на 31 декември 1946 година. Мандатът му продължава четири години, до 7 януари 1951 г. При избирането му се създават Планова комисия и Министерство на труда. Първоначалният състав на правителството е следният:[1][2]

Промени от 25 ноември 1947[редактиране | редактиране на кода]

Създава се министерство на местния транспорт. Освобождават се Люпчо Арсов като председател на Контролната комисия, Киро Хадживасилев като министър на просветата, Тодор Ношпал като министър на строежите и Никола Минчев като министър без ресор. На тяхно място се назначават[3]:

Промени от 24 януари 1948[редактиране | редактиране на кода]

Освобождава се от длъжност Люпчо Арсов, а на негово място се назначава.

Промени от 4 април 1948[редактиране | редактиране на кода]

Кирил Мильовски подава оставка като министър на търговията и снабдяването, Живко Трайковски като министър на строежите и Ванчо Бурзевски като министър на земеделието, а на тяхно място идват[4]:

Промени от 15 май 1948[редактиране | редактиране на кода]

Министерството на земеделието се разделя на министерство на земеделието и министерство на горите. От длъжност се освобождава Кръсто Симовски като министър на земеделието и горите и Неджат Аголи като министър на социалните грижи. Назначават се[5]::

Промени от 6 ноември 1948[редактиране | редактиране на кода]

Освобождават се Страхил Гигов от поста министър на строежите, Кирил Мильовски като председател на Плановата комисия, Аспарух Каневче като министър на търговията, Кръсте Симовски като министър на земеделието и горите, Кирил Петрушев като министър на труда, Киро Хадживасилев като министър без ресор. На тяхно място се назначават[6]:

Промени от 23 ноември 1948[редактиране | редактиране на кода]

Георги Василев се освобождава от поста министър на индустрията и рударството. Той е сменен с:

Промени от 3 февруари 1949[редактиране | редактиране на кода]

Диме Бояновски се освобождава от длъжността си на министър.

Промени от 16 април 1949[редактиране | редактиране на кода]

Създава се ново министерство на държавните поръчки.[7]:

Промени от 13 септември 1949[редактиране | редактиране на кода]

Освобождават се от длъжност Стоилко Иванов като министър на горите и Васил Калайджиевски като министър на правосъдието. На тяхно място се назначават[8]:

Промени от 14 ноември 1949[редактиране | редактиране на кода]

Създава се министерство на културата и науката на мястото на комитета за за Университетите, висшите школи и научни въпроси. Освобождават се от длъжност Борко Темелковски като председател на комисията за държавен контрол, Вера Ацева като министър на земеделието, Боге Кузмановски като министър на труда, Киро Георгиевски като министър на комуналните работи, а на тяхно място се назначават[9]:

Промени от 1 март 1950[10][редактиране | редактиране на кода]

Промени от 23 април 1950[редактиране | редактиране на кода]

Закрити са редица министерства, а на тяхно място се създават комитети и съвети. Така на мястото на министерството за комунални работи се появяват комитетите за местна индустрия и занаятчийство и за комунални работи; на мястото на министерството на земеделието, горите и водното стопанство се основава съвет за земеделие и гори; на мястото на министерството на електростопанството се основава генерална дирекция за електростопанство; на мястото на министерството на индустрията и рударството се основава съвет за преработвателна индустрия.

Освобождават се Никола Минчев като председател на Плановата комисия, Боге Кузмановски като министър на земеделието, Васил Георгов като министър на горите, Мите Бързилов като министър на държавните земеделски стопанства, Благой Попов като министър на индустрията и рударството, Аспарух Каневче като министър на електростопанството, Любе Зафиров като министър на комуналните работи, Димче Беловски като министър на строежите и Димче Зографски като министър-председател на комитета за външна търговия. На тяхно място се назначават[11]:

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония