Превземане на Кабул (2021)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Превземане на Кабул
Талибански бойци и цивилни пред международното летище „Хамид Карзай“
Талибански бойци и цивилни пред международното летище „Хамид Карзай“
Информация
Период15 август 2021 г.
МястоКабул, Афганистан
РезултатПобеда за Талибаните
ТериторияТалибаните превземат Кабул
Страни в конфликта
ТалибаниАфганистан Афганистан
Подкрепа от:
Великобритания
САЩ
НАТО
Командири и лидери
Хайбатула Ахундзада
Абдул Гани Барадар
Сухаил Шахин
Афганистан Ашраф Гани (в изгнание)
Джо Байдън
Марк Мили
Борис Джонсън
Ник Картър
Сили
Афганистанска национална армия
Жертви и загуби
Карта
Превземане на Кабул в Общомедия

Град Кабул, столицата на Афганистан, е превзет от талибаните в резултат на офанзива от техните въоръжени сили на 15 август 2021 г.[1] Превземането идва няколко часа след като президентът Ашраф Гани напуска президентския дворец и бяга от страната. Преди това повечето главни градове на регионите на Афганистан попадат под контрола на талибаните по време на изтеглянето на американските войски, което трябва да приключи до средата на септември 2021 г.

Продължават напрегнати преговори между делегацията на талибаните и официалните лица на Афганистан (Координационния съвет, „временното преходно правителство“), въпреки че е малко вероятно те да приключат с нещо различно от безусловната капитулация на правителството. Талибаните искат мирно прехвърляне на властта и международно признатото афганистанско правителство се ангажира да се съобрази. Правителството на Ислямска република Афганистан обаче иска прехвърляне на властта към преходното правителство, докато талибаните искат пълно предаване на властта. Силите на НАТО продължават да поддържат присъствие в Кабул.

Предпоставки[редактиране | редактиране на кода]

На 1 май 2021 г. талибанските бойци, заедно със своите съюзници, започват мащабна офанзива, едновременно с изтеглянето на по-голямата част от американските войски от Афганистан. След бързо поражение в цялата страна Афганистанската национална армия се озовава в хаос. До средата на август само две части остават в бойна готовност: 201-ви корпус и 111-а дивизия, базирани в Кабул. Най-големите градове – Мазари-Шариф и Кандахар биват превзети, а столицата на Афганистан е обкръжена, след като талибанските сили превземат Мехтарла, Шарана, Гардес, Асадабад и други градове, както и райони в източната част на страната.

В дните, предхождащи превземането, прогнозите за ситуацията в Кабул рязко се влошават. В началото на август американските представители публикуват прогноза, че Кабул може да издържи няколко месеца, но седмицата при превземането донася по-мрачни прогнози: пет дни преди талибаните да достигнат Кабул, очакванията стават по-песимистични, а анализът показа, че столицата ще издържи „от 30 до 90 дни“, а в рамките на два дни служителите предполагат, че градът ще бъде превзет в рамките на една седмица.

Въздействие върху цивилните[редактиране | редактиране на кода]

Някои местни жители, особено жени, се страхуват от възобновяването на талибанския режим, а някои съобщават, че се чувстват предадени. Съобщава се, че улиците на Кабул са заседнали в задръствания, жителите се втурват към летището, а някои изоставят автомобилите си, за да преодолеят трафика. Има съобщения и за дълги опашки пред летището и чуждестранните посолства, чиито жители издържат жегата с надеждата да получат визи или да излетят от страната. По-малко жители празнуват победата на талибаните.

Жителите съобщават за голямо увеличение на цените на храните. Съобщава се, че значителен брой продавачи в Кабул са се опитали да се разпореждат с инвентара си с надеждата да съберат достатъчно пари, за да избягат от страната. Има и притеснения относно хората, бягащи от други части на страната за Кабул поради настъплението.

Източници[редактиране | редактиране на кода]