Предаг Живкович Тозовац

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Предаг Живкович Тозовац
Predrag Zivkovic Tozovac crop.jpg
Роден
Починал
6 април 2021 г. (85 г.)

НационалностFlag of Serbia.svg Сърбия
Музикална кариера
Стилфолклорна музика
Инструментивокал
Активностот 1960 г.

Уебсайт
Предаг Живкович Тозовац в Общомедия

Предраг Живкович, по прякор Тозовац (22.01.1936 – 06.04.2021 г.) е един от най-известните сръбски народни певци и композитори.[1]

Той също така е опитен акордеонист и артист, който се появява във филми и е домакин на няколко телевизионни музикални предавания.

Баща му Светозар е бил музикант и собственик на ресторант, докато майка му Будимка е домакиня.

Светозар Живкович е разстрелян през 1941 г. в Кралево по време на окупацията на Сърбия от Оста. Завършил гимназия в родния си град и през 1976 г. завършил Висшето икономическо училище в Белград.

Тозовац има двама извънбрачни сина и продължават да се носят истории, че Живкович е обичал много красавици, една от които била Биляна Ристич. След безброй приключения той най-накрая се оженил през есента на 2016 г., на 80 години, за дългогодишната си любима от над 30 години, Мима.

Живкович бил много откровен за авторските права и образованието на младите музиканти. Той беше един от редките фолк музиканти, които се изказваха срещу Слободан Милошевич.

Награден е със златен медал за заслуги към Република Сърбия през 2019 г. Умира на 6 април 2021 г. в Белград от коронавирус.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Predrag Živković Tozovac – Biografija. // Посетен на 31. 12. 2018.