Преди да падне завесата (разказ)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Преди да падне завесата
His Last Bow
Илюстрация на разказа от Алфред Гилбърт
Илюстрация на разказа от Алфред Гилбърт
АвторАртър Конан Дойл
Първо издание1917 г.
Англия
Оригинален езиканглийски
ЖанрДетективско-приключенски
Видразказ
Публикувано вПреди да падне завесата
ПоредицаШерлок Холмс
ПредходнаДяволският крак

ПреводачМилена Попова
Преди да падне завесата в Общомедия

„Преди да падне завесата“ (на английски: His Last Bow) е разказ на писателя Артър Конан Дойл за известния детектив Шерлок Холмс. Публикуван е за пръв път в списание „Колиър“ на 22 септември 1917 г. с 4 илюстрации от Фредерик Дор Стийл, и в списание „Странд“ с 3 илюстрации от Алфред Гилбърт. Включен е в сборника „Преди да падне завесата“, публикуван през 1917 година.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

В следващия миг две стоманени ръце го сграбчиха за гърлото и до сгърченото му лице се притисна гъба, напоена с хлороформ.
В следващия миг две стоманени ръце го сграбчиха за гърлото и до сгърченото му лице се притисна гъба, напоена с хлороформ.

През август 1914 година светът е в навечерието на Първата световна война. В дома си, на брега на Англия, един от най-добрите немски шпиони – фон Борк, приема барон Фон Херлинг, първи секретар на посолството на Германската империя в Обединеното кралство. По време на разговора, в който се обсъждат перспективите за бъдеща война, Фон Борк гордо показва на фон Херлинг сейф, пълен с тайни документи за британската армия и флота. Според фон Борк, един от най-добрите агенти, които са изнесли голямата част от тези безценни документи, е Алтамон – американец от ирландски произход, който мрази Англия и затова помага на немския шпионин.

Известно време след заминаването на Фон Херлинг, при Фон Борк пристига Алтамон с кола, а в качеството на шофьор е „набит възрастен мъж със сиви мустаци“. Алтамон обсъжда с фон Борк своята бъдеща съдба, изказвайки опасения, че Фон Борк издава своите агенти, след като получи от тях нужната информация. Фон Борк успокоява Алтамон и го кани да отплава веднага за Ню Йорк, с транзит през Холандия. В замяна на донесените от него секретни документи Алтамон иска заплащане и фон Борк му написва чек. Когато обаче разопакова пакета с „тайни документи“, там се оказва „Практически наръчник по пчеларство“, а изненаданият германски шпионин веднага е хванат и упоен с хлороформ от Алтамон. „Алтамон“ и неговият „шофьор“ се оказват Шерлок Холмс и доктор Уотсън.

Докато разглеждат съдържанието на отворения сейф, Уотсън и Холмс обсъждат как се е стигнало до това развитие на нещата. Става ясно, че Холмс се е оттеглил от активна дейност и се е занимавал известно време с пчеларство, написвайки споменатия практически наръчник, но преди няколко години, по личната молба на британския министър-председател, е приел да проникне в шпионската мрежа на фон Борк. Преобразявайки се на американски ирландец мразещ Англия, Холмс е успял да спечели доверието на фон Борк, и е започнал да го снабдява с изкусна дезинформация, следил е другите му агенти и е съдействал да бъдат заловени. В самото навечерие на войната британското правителство решава да арестува фон Борк и Холмс го осъществява с помощта на верния си приятел, доктор Уотсън.

Адаптации[редактиране | редактиране на кода]

През 1923 г. разказът е екранизиран във Великобритания в едноименния филм с участието на Ейли Норууд в ролята на Холмс и Хюбърт Уилис в ролята на Уотсън. [1]

Списание „Колиър“ от 22 септември 1917 г.
Списание „Колиър“ от 22 септември 1917 г.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • „His Last Bow: The War Service of Sherlock Holmes“, Illustrated by Frederic Dorr Steele. Collier's, 60, No. 2 (22 септември 1917), 5 – 7, 47 – 49.
  • „His Last Bow: The War Service of Sherlock Holmes“, Illustrated by A. Gilbert. The Strand Magazine, 54, No. 321 (September 1917), 226 – 236.