Предприемач

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Салон на предприемачите, Париж, 2012.
Програма за жени предприемачи в Африка, Вашингтон, САЩ, 2012

Предприемач е човек, който извършва предприемачество - поемане на нова инициатива с цел печалба и развитие.[1] Думата произлиза от предприемам нещо, т.е. започвам да се занимавам с нещо.

Широко разпространено е разбирането, че има 2 вида бизнесмени - предприемачи и управители на бизнес. Първите започват или подкрепят нов бизнес, а вторите поемат управлението му, когато той вече е зрял и стабилен. Това се дължи на факта, че уменията, необходими за двата вида дейности, са различни. Докато новият бизнес има нужда от агресивно пробиване на нова ниша, развитото предприятие има нужда от стабилно и устойчиво управление.

В съвременната икономика на предприемачите се отдава особено голямо значение, тъй като те генерират икономически растеж и конкурентоспособност на националните икономики. Уникалните продукти (стоки и услуги), които често са резултат от предприемаческа дейност, са продукт, който има своя собствена пазарна ниша, сравнително независима от международната финансова конюнктура[необходимо е уточнение].

Предприемачите и иновативността[редактиране | редактиране на кода]

Някои определения поставят акцента в определението върху иновативността. Тя може да включва:

  1. Нови продукти
  2. Нови производствени методи
  3. Нови пазари
  4. Нови форми на организация

Резултатът е създаване на търсене, което от своя страна генерира богатство.[необходимо е уточнение] Формулата е следната - комбиниране на икономически ресурси по иновативен начин, създаване на търсене за предлаганата стока/услуга и парични приходи от продажби, които надхвърлят началната инвестиция, в резултат на което се генерира печалба (profit).

Лидерски качества[редактиране | редактиране на кода]

Един истински предприемач притежава лидерски качества за водене на фирма или организация, както и умее да подбира ръководния си персонал според нуждите на бизнеса. Управляването на ресурси и хора е друго отличително умение, което един успешен предприемач трябва да притежава.

Предприемачите се отличават от останалата част от населението[необходимо е уточнение], не само заради лидерските си качества, но те разпознават възможностите и се възползват от тях. Други смятат[необходимо е уточнение], че предприемачите са новатори и креативни личности, като това се проявява най-силно при създаването на нов продукт, разработването на стратегии, навлизането на пазар и други.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((bg))  предприема̀ч. // rechnik.info. rechnik.info, 2015. Посетен на 2015-04-11.

Виж още[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]