Представителен танцов ансамбъл „Северняче“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Представителен танцов ансамбъл „Северняче“ към Общинския детски комплекс в гр. Попово е създаден пред 1963 г. от Стилиянка Димова, възпитателка в Основно училище „Климент Охридски“. Художествен ръководител и хореограф на ансамбъла е Станимир Иванов от Попово.

В него днес танцуват 150 деца от град Попово от 6 до 16-годишна възраст, а през ансамбъла са минали хиляди млади танцьори.

В репертоара му са включени танци от всички етнографски области на България. Хореограф на младите танцьори е Станимир Иванов.

Отличия[редактиране | редактиране на кода]

Ансамбълът е носител на орден „Кирил и Методий“ I-ва степен и на златни медали от Трети, Четвърти, Пети, Шести и Седми републикански фестивали. Трикратен носител на първа награда за изпълнение на Националния конкурс „Децата на България танцуват“ в Разград - 1999, 2001 и 2003 г. Класиран е на първо място на Втория и Третия национален конкурс „Орфеево изворче“ в София през 2002 и 2003 г.

Печели:

  • Наградата на публиката на Международния фолклорен фестивал в Рибниц-Дамгартен, Германия през 2003 г.
  • Първа награда на Трети и Четвърти национален конкурс с международно участие „Фолклор без граници“ в курорта Албена през 2003 и 2006 г.
  • Първо място от участие в Пети детски етнофестивал „Децата на Балканите заедно за Европа“ в Хасково през 2005 г.
  • Специалната награда за изпълнение на Девети национален конкурс „Децата на България танцуват“ в Разград през 2007 г.
  • "Златен Орфей на 18.07.2010 г. в "Слънчев бряг"

През 2007 г. ансамбълът за втори път е удостоен със званието „представителен танцов ансамбъл“ от Втория национален преглед за автентичен и обработен фолклор.

Зад граница[редактиране | редактиране на кода]

Младите танцьори разнасят славата на родиния фолклор и на град Попово далече зад границите на България. В историята на ансамбъла са вписани участия в международни фолколорни фестивали в Япония, Великобритания, Испания, Португалия, Италия, Унгария, Чехия, Словакия, Румъния, Гърция, Сърбия, Северна Македония, Турция, Австрия, Куба, Кувейт, Йемен, Нидерландия, Грузия и др.

     Портал „Музика“         Портал „Музика          Портал „България“         Портал „България