Направо към съдържанието

Президент на Таджикистан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Емомали Рахмон, настоящ президент на Таджикистан

Президентът на Таджикистан съгласно член 64 от Конституцията е държавният глава на страната и стои начело на правителството и изпълнителната власт в страната.

Президентът е гарант за спазването на Конституцията и законите на страната, на правата и свободите на човека и гражданина, на националната независимост, на единството и териториалната цялост на страната, на приемствеността и стабилността на страната, на съгласуваността и функционирането на държавните органи, на спазването на международнте ангажименти на Таджикистан.

Член 65 определя избирането на президента, което става от всички граждани на Таджикистан, след всеобщо, открито и тайно гласуване за срок от 7 години.

Всеки гражданин на Република Таджикистан, не по-малад от 35 години, владеещ официалния език и постоянно пребиваващ на територията на страната от не по-малко от 10 години, може да се кандидатира за поста Президент на Таджикистан. Кандидатът за президент може да бъде регистриран, след като събере подписи от 5 % от избирателите. Едно лице може да заема поста Президент на Таджикистан само два поредни мандата.

име встъпил в длъжност напуснал длъжността забележка
Рахмон Набиев 23 септември 1991 6 октомври 1991 няма
Акбаршо Искандров 6 октомври 1991 12 декември 1991 изпълняващ длъжността
Рахмон Набиев 2 декември 1991 7 септември 1991 няма
Акбаршо Искандров 7 септември 1992 19 ноември 1992 изпълняващ длъжността
Емомали Рахмонов 20 ноември 1992 понастоящем от 16 ноември 1994 заема и длъжността председател на Маджлиси Оли (парламента)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]