Президент на Унгария

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Президент на Унгария
Magyarország köztársasági elnöke
Presidential Standard of Hungary.svg
Щандарт на Президента на Унгария
Ader Janos.jpg
Действащ
Янош Адер
от 10 май 2012
Информация
Седалище Дворец Шандора
Назначен от Народно събрание
Мандат Пет години, с едно преизбиране
Създаден 23 октомври 1989
Първи Матиас Сюрьош
Сайт www.keh.hu
Президент на Унгария в Общомедия

Постът "президент на републиката" се създава за първи път през 1918 г., след като Унгария е обявена за република. Президентът е глава на изпълнителната власт.

Президент на Унгарската народна република:

На 21 март 1919 г. идват на власт комунистите, и се обява Унгарската съветска република. В Унгарската съветска република има колективно ръководство, де юре функциите на държавния и правителствения глава се упражняват заедно, от Революционен управляващ съвет. Председателят на Революционния управляващ съвет е само "пръв сред равните", в действителност властта по време на Унгарската съветската република се съредоточава в ръцете на един от членове на Революционния управляващ съвет, комисаря по външни работи и отбрана Бела Кун.

Президент на Революционния управляващ съвет на Унгарската съветска република:

След падането на Унгарската съветската република, републиката е отменена, като нелегитимна форма на държавно упарвление, поради факта, че последният унгарски крал Карой не е подавал отказ, а само декларария за "прекратяване на изпълнение на функциите".

Върната е предишната форма на държавно управление: кралство, макар и без крал. Крал Карой се опитва да се върне на престола, но регент Хорти се съпротивлява, позовавайки се на Трианонския мирен договор от 1920, който изрично забранява унгарския крал да е от Хабсбургската династия. В крайна сметка Карой заминава в изгнание в Португалия, а унгарския престол е обявен за вакантен. Той си остава такъв до окончателното премахване на монархическата институция през 1946 г.

На 1 февруари 1946 г. отново е премахната монархията, президентът е глава на изпълнителната власт.

Президент на Унгарската република:

След въвеждане на комунистическа система, създава се колективен държавен глава — Президентски съвет, с главно церемониални функции.

Президент на Президентския съвет на Унгарската народна република:

На 23 октомври 1989 г. народната република е отменена, отново се създава институцията на едноличен държавен глава. За разлика от преиода 1918-1919 гг. и 1946-1949 този път президентската инстуция е без реална власт, с чисто церемониални фунции. Президентът се избира за 5 години от парламента.

Временен президент на Унгарската република:

Президент на Унгарската република:

Виж още[редактиране | редактиране на кода]