Президент на Унгария

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Президент на Унгария
Magyarország elnöke
Presidential Standard of Hungary.svg
Щандарт на Президента на Унгария
Ader Janos.jpg
Действащ
Янош Адер
от 10 май 2012
Информация
Седалище Дворец Шандора
Назначен от Народно събрание
Мандат Пет години, с едно преизбиране
Създаден 23 октомври 1989
Първи Матиаш Сюрьош
Сайт www.keh.hu
Президент на Унгария в Общомедия

Постът „президент на републиката“ се създава за първи път през 1918 г., след като Унгария е обявена за република. Освен, че е държавен глава, по това време президентът е начело на изпълнителната власт.

Президент на Унгарската народна република:

  • Михай Карой (1918 – 1919)

На 21 март 1919 г., с идването на власт на комунистите, е обявена Унгарската съветска република. В Унгарската съветска република има колективно ръководство, де юре функциите на държавния и правителствения глава се упражняват заедно от Революционен управляващ съвет. Председателят на Революционния управляващ съвет е само „пръв сред равните“, в действителност властта по време на Унгарската съветската република се съсредоточава в ръцете на един от членове на Революционния управляващ съвет, комисаря по външни работи и отбрана Бела Кун.

Председател на Революционния управляващ съвет на Унгарската съветска република:

  • Шандор Гарбаи (1918 – 1919)

След падането на Унгарската съветската република, републиката е отменена, като нелегитимна форма на държавно упарвление, поради факта, че последният унгарски крал Карой не е подавал отказ, а само декларация за „прекратяване изпълнение на функциите“.

Върната е предишната форма на държавно управление: кралство, макар и без крал. Крал Карой се опитва да се върне на престола, но регент Хорти се съпротивлява, позовавайки се на Трианонския мирен договор от 1920, който изрично забранява унгарския крал да е от Хабсбургската династия. В крайна сметка Карой заминава в изгнание в Португалия, а унгарският престол е обявен за вакантен. Той си остава такъв до окончателното премахване на монархическата институция през 1946 г.

На 1 февруари 1946 г. отново е премахната монархията, президентът отново е глава и на изпълнителната власт.

Президент на Унгарската република:

  • Золтан Тилди (1946 – 1948)
  • Арпад Сакашич (1948 – 1949)

След въвеждане на комунистическа система се създава колективен държавен глава – Президентски съвет - с главно церемониални функции.

Председател на Президентския съвет на Унгарската народна република:

На 23 октомври 1989 г. народната република е отменена, отново се създава институцията на едноличен държавен глава. За разлика от периода 1918 – 1919 и 1946 – 1949 г. този път президентската институция е без реална власт, с чисто церемониални фунции. Президентът се избира за 5 години от парламента.

Временен президент на Унгарската република:

Президент на Унгарската република:

Виж още[редактиране | редактиране на кода]