Президент на Унгария

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Янош Адер, настоящ президент на Унгария

Постът "президент на републиката" се създава за първи път през 1918 г., след като Унгария е обявена за република. Президентът е глава на изпълнителната власт.

Президент на Унгарската народна република:

На 21 март 1919 г. идват на власт комунистите, и се обява Унгарската съветска република. В Унгарската съветска република има колективно ръководство, де юре функциите на държавния и правителствения глава се упражняват заедно, от Революционен управляващ съвет. Председателят на Революционния управляващ съвет е само "пръв сред равните", в действителност властта по време на Унгарската съветската република се съредоточава в ръцете на един от членове на Революционния управляващ съвет, комисаря по външни работи и отбрана Бела Кун.

Президент на Революционния управляващ съвет на Унгарската съветска република:

След падането на Унгарската съветската република, републиката е отменена, като нелегитимна форма на държавно упарвление, поради факта, че последният унгарски крал Карой не е подавал отказ, а само декларария за "прекратяване на изпълнение на функциите".

Върната е предишната форма на държавно управление: кралство, макар и без крал. Крал Карой се опитва да се върне на престола, но регент Хорти се съпротивлява, позовавайки се на Трианонския мирен договор от 1920, който изрично забранява унгарския крал да е от Хабсбургската династия. В крайна сметка Карой заминава в изгнание в Португалия, а унгарския престол е обявен за вакантен. Той си остава такъв до окончателното премахване на монархическата институция през 1946 г.

На 1 февруари 1946 г. отново е премахната монархията, президентът е глава на изпълнителната власт.

Президент на Унгарската република:

След въвеждане на комунистическа система, създава се колективен държавен глава — Президентски съвет, с главно церемониални функции.

Президент на Президентския съвет на Унгарската народна република:

На 23 октомври 1989 г. народната република е отменена, отново се създава институцията на едноличен държавен глава. За разлика от преиода 1918-1919 гг. и 1946-1949 този път президентската инстуция е без реална власт, с чисто церемониални фунции. Президентът се избира за 5 години от парламента.

Временен президент на Унгарската република:

Президент на Унгарската република:

Виж още[редактиране | редактиране на кода]