Препринт

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Препринт (понякога предпринт), или предпубликация, е предварително научно издание (обикновено с неголям обем), публикувано преди издаване на статия в рецензирано научно списание или преди излизане на пълноценна монография.

Посвещава се на тема, с която авторът запознава специалисти или заинтересовани лица за обсъждане и/или уточняване на получени резултати от изследвания. По правило препринтите не се рецензират преди публикуването им, може да съдържат грешки и затова често не се отчитат като публикации.

Историята на използването им може да се проследи от 1960-те години, когато Националните институти по здравеопазване в САЩ започват да разпространяват препринти по биология. Тази практика продължава 6 години.[1]

Е-принт (от „електронен препринт“) често означава препринт в Интернет. Електронната форма се налага от 1991 г.

Сред най-известните и значителни колекции електронни препринти по физика, астрономия, математика, биология и компютърни науки е сървърът arXiv, създаден през 1991 г., с повече от 1,4 млн. препринта.

Измежду другите колекции препринти също са широко известни:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Cobb, Matthew. The prehistory of biology preprints: A forgotten experiment from the 1960s // PLOS Biology 15 (11). 16 November 2017. с. e2003995.