Пресвето сърце Исусово (Ямбол)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Пресвето сърце
Исусово“
Карта Местоположение
Вид на храмакатолическа църква
Страна България
Населено мястоЯмбол
РелигияЦърква на съединените с Рим българи
ЕпархияСофийска
Изграждане1925 г.
Статутдействащ храм

„Пресвето сърце Исусово“ е католическа църква в град Ямбол, България, днес тя е част от източнокатолическа енория и църковния комплекс „Свети Кирил и Методий“. В миналото е била енорийски храм на Софийско-пловдивската епархия на Римокатолическата църква.

История на латинската енория[редактиране | редактиране на кода]

Eнорията е основана през 1888 г., тя е наброявала 100 – 120 католици от западен обред. Първи там пристигат от Одрин монахини облатки от женското разклонение на ордена, които поставят началото на девическо начално училище и пансион. Почти едновременно с тях идват и успенците от Пловдив, които отварят училище за момчета и поставят началото на Ямболската мисия.[1]

На 7 юли 1890 г. Жул Бутри, първият началник на мисията, купува една къща в непосредствена близост до сградата на тогавашното околийско управление, която е приспособена за църква „Пресвето Сърце Исусово" и училище. Първи свещеник е Иван Пищийски от Калъчлии. С течение на времето училището на успенците се оформя като нисша духовна семинария (прогимназия) с преподаване на френски и български език. Успешно напредва и дейността на сестрите успенки-облатки, които поддържат девическо училище със собствен параклис, посветен на „Св. Тереза на Младенеца Исус“.[1]

Западнообредните (латинските) католици в Ямбол биват асимилирани от униатите след Втората световна война и латинската енория престава да съществува.

История на униатската енория[редактиране | редактиране на кода]

Вижте енория „Свети Кирил и Методи“.

История на храма[редактиране | редактиране на кода]

На 7 юли 1890 г. Жул Бутри, първият началник на мисията в Ямбол, купува една къща в непосредствена близост до сградата на тогавашното околийско управление, която е приспособена за църква „Пресвето сърце Исусово“ и училище.

Двата католически храма в Ямбол – латинският „Пресвето сърце Исусово“ и униатският „Свети Кирил и Методи“ – са изградени в един общ архитектурен комплекс (една сграда с обща камбанария) през 1925 г.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Елдъров, Светлозар. Католиците в България (1878–1989). Историческо изследване. София, Международен център по проблемите на малцинствата и културните взаимодействия, 2002.