Преславска планина

Преславска планина
Изглед към Преславска планина и Търговищки пролом (Боаза), горе вдясно хижа „Младост“
Изглед към Преславска планина и Търговищки пролом (Боаза), горе вдясно хижа „Младост
43.132° с. ш. 26.753° и. д.
Местоположение на картата на България
Общи данни
МестоположениеБългария (Област Търговище, област Шумен)
Част отПредбалкан
Най-висок връхГоляма Въшкадалница
Надм. височина723,4 m
Подробна карта
Подробна карта

Преславска планина е планина във вътрешната структурна ивица на Източния Предбалкан, в области Търговище и Шумен, между река Голяма Камчия и левият ѝ приток Врана.

Географска характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Планината е разположена в посока запад-изток с дължина около 25 km и максимална ширина до 8 km. На запад Търговищкият пролом (Боаза) на река Врана (ляв приток на Голяма Камчия) я отделя от платото Кедикбалкан, а на изток проломът на река Голяма Камчия – от Драгоевска планина. На юг със стръмни склонове се спуска към историко-географската област Герлово, а по северното ѝ подножие преминава условната граница между Източната Дунавска равнина (респективно Търговищкото поле) и Източния Предбалкан.

Билото на планината е плоско, широко, със средна надморска височина от 600 – 700 m, със слабо откроени върхове. Най-високата точка е връх Голяма Въшкадалница (723,4 m), издигащ се в източната ѝ част[1]. Има силно развити карстови форми. Изградена е от нагънати долнокредни варовити и мергелни пластове на голямата гънка на Преславската антиклинала.

Изцяло е обрасла с габърови и церови гори, примесени с липа, ясен и др. По северните варовити склонове са останали малки площи с реликтни и ендемични растителни видове (конски кестен и др.), които се опазват в резервата – Дервиша[2]. Почвите са сиви горски и рендзини. Северното и южното подножие на планината е заето от лозя и овощни градини. Планината е от международно значение за опазването на гнездящия тук световно застрашен вид ливаден дърдавец[3].

Селища[редактиране | редактиране на кода]

По северното ѝ подножие са разположени град Велики Преслав и селата Имренчево, Кралево, Мостич, Овчарово и Стража, а по южното ѝ подножие – селата Иваново, Копрец, Методиево, Преселец, Пролаз, Търновца и Черковна.

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

По двете крайни подножия (западно и източно) на планината преминават участъци от два пътя от Държавната пътна мрежа:

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

На няколко километра от гр. Търговище, близо до прохода Боаза се намира откритият древен град Мисионис (Крумово кале)[4].

По известни хижи са „Младост“ (618 м н.м), „Соколите“ (600 м н.м)[5].

Фотогалерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Топографска карта[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]