Преслав (компания)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Преслав
Основана 1980 г.
Закрита 2000 г.
Седалище Велики Преслав, България
Продукти камиони, автобуси
Модел на „Преслав“
Модел на „Преслав“

„Преслав“ АД е завод във Велики Преслав, България и едноименна марка камиони и автобуси, произвеждани в него през периода 1980 – 2000 г.

История[редактиране | редактиране на кода]

През април 1980 г. на страниците на българските специализирани издания дебютира поредният български прототип, този път на ефектен, масивен и високопроходим автомобил.

Всъдеходът е проектиран и изработен в Завода за автомобилни надстройки „Преслав“ във Велики Преслав. Отличава се с това, че всички негови възли и агрегати са произведени в България. Създаден е под ръководството на директора на завода инж. Родин Русев със съдействието на завод „Мадара“, Шумен, завода за двигатели „ВАМО“, Варна и още няколко български фирми.

В концепцията на „Преслав“ 4Х4 е заложена почти неизчерпаема универсалност, тъй като той може да бъде експлоатиран в много направления поради техническата пригодност за снабдяване с лебедка, плуг, фреза, водна помпа, моторен трион за рязане на дърва и т.н., както и заради способността му да тегли две 5-тонни ремаркета.

През април 1998 г. тритонният образец с височина 3 метра преминава серия от тестове, включително изминаване на повече от 4000 км по всякакви пътища или извън тях. Скоро след това той е докаран в София и предоставен за изпитания на експерти от „Технотест“ ООД и журналисти от в-к „Авто Труд“, които публикуват някои от техническите характеристики на модела: тракторният двигател „ДТ 3900“ е дело на „ВАМО“ и е снабден с разпределителна кутия и демултипликатор, който осигурява блокаж на задния мост и допринася за добрата високопроходимост. Предавките са 10, от които 5 – бавни. Максималната скорост е 115 км/ч., при мощност 105 к.с., а разходът на гориво е 12 литра нафта на 100 км. Стъклопластовата каросерия е изработена от специализирания завод в гр. Мичурин.

През 1998 г. „Преслав“ 4Х4 е показан и на автомобилния салон в София, където се радва на заслужено внимание, не само заради атрактивния си външен вид, но и заради доста приемливата прогнозна цена от $10 000. Този проект обаче не среща нужния интерес от страна на потенциалните инвеститори и се превръща в поредната добра идея, която потъва в дебрите на необятната откъм идеи и ентусиазъм автомобилна история на България.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Тази статия се основава на материал, публикуван на www.carhistorybg.com, използван с разрешение на автора.

     Портал „Икономика“         Портал „Икономика          Портал „България“         Портал „България