Направо към съдържанието

Преспанските камбани

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Преспанските камбани“
АвторДимитър Талев
Първо издание1954 г.
България
ИздателствоБългарски писател
Оригинален езикбългарски
Жанристорически роман
Видроман
ПредходнаЖелезният светилник
СледващаИлинден

„Преспанските камбани“ е втората книга от тетралогията на Димитър Талев включваща още „Железният светилник“, „Илинден“ и „Гласовете ви чувам“.

Книгата излиза през 1954 година. Въпреки че е втора по ред в четирилогията, тя излиза след третата - "Илинден".Творбата не продължава семейно-жанровата тоналност на първия роман от поредицата, a решава и нови жанрови и композиционни задачи.

Докато в „Железният светилник“ доминират лични човешки проблеми, то в „Преспанските камбани“ изпъкват народът и неговото неизмеримо значение за историята. B „Преспанските камбани“ се разказва за нарушеното спокойствие на историята. Демонът на борбата е придобил глас. Променили ca се Лазар Глаушев, Райко Вардарски, техните последователи. Талевото разбиране за народа освободител се отразява върху личната човешка характеристика. Тя става зависима от борческите добродетели и личния героизъм.

В последната четвърта част на романа Стоян умира в съня си. След година, след заминаването на Кочо и Раца, светлината угасва и в очите на Хаджи Серафимовата внука.

Композиция[редактиране | редактиране на кода]

Тъй както "Железният светилник", този роман също е разделен на четири части:

  1. Учители народни
  2. Нови страници
  3. Дядо Иван
  4. Смъртта на Хаджи Серафимовата внука

Герои[редактиране | редактиране на кода]

  • Лазар Глаушев - В “Преспанските камбани” Лазар е вече оформена личност - той е млад революционер и обществен деец, женен за Ния. Както брати си и много други българи иска да напусне Преспа и да замине за София, но остава заради майка си. До нейната смърт, традициите на “старото” са съхранени и той не може да продължи.
  • Султана Глаушева - В “Преспанските камбани” Султана вече остарява. Недоволна от новостите, които Ния внася, старата майка разбира, че губи своята сила над семейството. Бавното й падение като матриарх на рода създава чувството за отхвърляне на “старото” и идване на “новото”, нещо, което бе невъзможно в предишната част.
  • Ния Глаушева - В “Преспанските камбани” Ния живее в дома на Глаушеви, където пак бива потискана, този път от Султана. Тя чака много години докато забременее, преди да роди болнаво момченце. Тя заменя железния светилник с газената лампа, което дава една нова посока на историята.
  • Кочо и Раца - Синът на Стоян и неговата съпруга Раца заминават за София
  • Ицо и Мишо Баболеви

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]