Преспанско споразумение

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Преспански договор)
Преспанско споразумение
Окончателно споразумение за разрешаване на разликите, описани в резолюциите 817 и 845 на СС на ООН, за прекратяване на Временната спогодба от 1995 г. и за установяване на стратегическо партньорство между страните
Подписване на Преспанското споразумение от Никола Димитров и Никос Кодзиас
Подписване на Преспанското споразумение от Никола Димитров и Никос Кодзиас
Информация
Видмеждународен акт
Подписване17 юни 2018 г.
МястоНивици, Гърция
Подпечатване25 януари 2019 г.
Влизане в сила12 февруари 2019 г.
Подписали Никос Кодзиас
Никола Димитров
Матьо Нимиц
Страни Гърция
Република Македония
Езиканглийски
Prespa agreement в Уикиизточник
Преспанско споразумение в Общомедия

Прѐспанското споразумѐние е международен акт, с който се решава Спорът за името на Република Македония. Това е двустранно споразумение между Гърция и Република Македония, постигнато с помощта на ООН. С него втората страна се преименува в Република Северна Македония и променя конституцията си, а Гърция подкрепя членството ѝ в НАТО и ЕС и установява стратегическо партньорство с нея.

Официалното име на документа е Окончателно споразумение за разрешаване на разликите, описани в резолюциите 817 (1993) и 845 (1993) на Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации, за прекратяване на Временната спогодба от 1995 г. и за установяване на стратегическо партньорство между страните.

История[редактиране | редактиране на кода]

Споразумението е постигнато след дълги преговори на 12 юни и е подписано на 17 юни 2018 г. в с. Нивици (Псарадес) на брега на Голямото преспанско езеро.[1]

Споразумението е подписано от външните министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров в присъствието на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Подписано е също от свидетеля специалния представител на ООН Матю Нимиц. На церемонията присъстват също върховният представител за външни работи на ЕС Федерика Могерини и комисарят за разширяване Йоханес Хан.

Прилагане[редактиране | редактиране на кода]

Събранието на Република Македония ратифицира Преспанското споразумение на 20 юни 2018 г. Промените в конституцията на страната, произтичащи от споразумението, са гласувани от Събранието окончателно на 11 януари 2019 г. От своя страна гръцкият парламент на 25 януари 2019 г. ратифицира споразумението. На 8 февруари 2019 г. той одобрява протокола за прием на северната съседка в НАТО. Скопие получава официална гръцка дипломатическа нота, информираща за гласуването в парламента, с което на 12 февруари 2019 г. вечерта Преспанското споразумение влиза в сила.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Greece, Macedonia sign pact to change ex-Yugoslav republic's name // Reuters, 17 June 2018. Посетен на 4 ноември 2020 г.