Преспа (област)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Преспа.

Преспа
Prespansko pristaniste.jpg
Страна Албания
Гърция
Северна Македония
Преспа в Общомедия
Преспанската котловина
Селища в Преспа

Преспа (изписване до 1945 година: Прѣспа) е историко-географска област, разделена между Северна Македония, Гърция и Албания.

В географско отношение Преспа представлява голяма котловина, в чийто център са разположени двете Преспански езера – Голямото и Малкото. От север котловината е обградена от планината Бигла, от запад от Галичица, от юг от Суха гора и от изток от Баба. Северната част на областта, разположена днес в Северна Македония се нарича Горна Преспа и обхваща по-голямата част от територията на Община Ресен. Южната - Долна Преспа е разделена на Мала Преспа, на чиято територия е албанската Община Пустец и Голема Преспа, на чиято територия е разположен гръцкият Дем Преспа и южната част от община Ресен в Северна Македония със селата Долно Дупени, Наколец, Брайчино, Любойно, Щърбово, Крани, Сливница, Претор, Курбиново, Асамати, Райца и Грънчари.[1]

За областта Преспа пише известният български писател Димитър Талев в своите три тома „Преспанските камбани“, „Железният светилник“ и „Илинден“.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония    

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]