Приключенията на добрия войник Швейк през Световната война

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Версия от 16:17, 17 юли 2008 на Georgid (беседа | приноси) („Приключенията на добрия войник Швейк през световната война“ преместена като „[[Приключенията на добрия войник Швейк през Световната �)
Направо към навигацията Направо към търсенето

Шаблон:Книга инфо

Приключенията на добрия войник Швейк през световната война (Шаблон:Lang-cs) е недовършен сатиричен роман на чешкия писател Ярослав Хашек. Книгата е изцяло илюстрирана от Йозеф Лада. Съкратеното название на романа е „Приключенията на добрия войник Швейк“. По първоначален замисъл, романът е трябвало да се състои от шест части. Хашек умира млад от туберкулоза през 1923 година, успява да завърши само четири части от романа, които сега обикновено се издават като една книга.

Илюстрация от Йозеф Лада

Сюжет

Романът разказва историята на чешкия ветеран Йозеф Швейк и неговите приключения в армията. Разказът започва с новината за атентатът в Сараево, довел до избухването на Първата световна война. Швейк е толкова силно ентусиазиран да служи на своята родина, че никой не може да прецени дали просто той е един малоумник или хитро подкопава усилията на австро-унгарската армия. Тази идиотщина на Швейк вкарва в чешкия език думата švejkovina ("швейковщина")[1]

Историята продължава с описание на събитията, случващи се в началото на Първата световна война - присъединяването на Швейк към армията и различните приключения, случващи му се първо в тила и и след това по време на настъплението при присъединяването му към неговата част на фронта. Незавършеният роман спира внезапно, преди да ни разкаже дали Швейк е имал възможността да участва в битка или да влезе в окопите. Романът е продължен от чешкия писател Карел Ванек - „Швейк в руски плен“.

Значимост и критика

Файл:Jaroslav Hasek.jpg
Ярослав Хашек, авторът на Швейк
"Като Диоген, Швейк се лута по краищата на враждебното общество, защитавайки своето независимо съществование."
- Петер Щайнер, Цинизъм: Добрият войник Швейк от Ярослав Хашек, Поезията днес 19:4 (1998), стр.469-98.

Ярослав Хашек и в частност този роман са обект на нескончаеми статии, есета, изследвания и книги. Те са написани от голямо разнообразие от автори, включващи негови приятели и познати, почитатели и хулители, и литературни критици, появили се почти веднага след публикуването на незавършения роман и ранната смърт на автора през 1923.

Източници, бележки, външни препратки, цитати

  1. Хана Червникова, "Бележки за културата на списъчния състав на Чешката професионализирана армия", Списание на силовите институции в постсъветските общества, 1 издание (2004)