Приключенията на равина Жакоб

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Приключенията на равина Жакоб
Les aventures de Rabbi Jacob
Режисьори Жерар Ури
Сценаристи Роберто Де Леонардис
Йоси Айзенберг
В ролите Луи дьо Фюнес
Музика Vladimir Cosma
Оператор Henri Decaë
Премиера 18 октомври 1973
Времетраене 100 минути
Страна Франция Франция
Италия Италия
Език френски
Външни препратки
IMDb
Общомедия В Общомедия

„Приключенията на равина Жакоб“ [1] (на френски: Les aventures de Rabbi Jacob) е френско-италианска кинокомедия от 1973 г. на френския кинорежисьор Жерар Ури. Сценарият е на Роберто Де Леонардис и Йоси Айзенберг. Главната роля на Виктор Пивер се изпълнява от френския киноартист Луи дьо Фюнес.

Французинът Виктор Пивер е собственик на фабрика. Той е отвлечен от арабски терористи, но успява да се измъкне. На летището отнема дрехите на еврейски равин и започва да се представя за равин, който се завръща от САЩ във Франция след 15-годишно отсъствие. От своя страна полицията смята, че дребният фабрикант, който едновременно е равин и заложник е убиец...

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Филмът е номиниран през 1975 г. с Награда Златен глобус за най-добър чуждестранен филм.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Във филма артистите произнасят името Jacob във френския му вариант Жакоб. С това заглавие филмът е бил даван за първи път в България в края на 20-ти век по бившата втора национална телевизионна програма "Ефир-2". В началото на филма, когато героите са в САЩ името се произнася и в английския му вариант като Джейкъб. Произношението на името на иврит е Якоб.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]