Приключенията на равина Жакоб

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Приключенията на равина Жакоб
Les aventures de Rabbi Jacob
Режисура Жерар Ури
Сценарий Роберто Де Леонардис
Йоси Айзенберг
В ролите Луи дьо Фюнес
Музика Vladimir Cosma
Оператор Henri Decaë
Премиера 18 октомври 1973
Времетраене 100 минути
Страна Франция Франция
Италия Италия
Език френски
Външни препратки
IMDb

„Приключенията на равина Жакоб“ [1] (на френски: Les aventures de Rabbi Jacob) е френско-италианска кинокомедия от 1973 г. на френския кинорежисьор Жерар Ури. Сценарият е на Роберто Де Леонардис и Йоси Айзенберг. Главната роля на Виктор Пивер се изпълнява от френския киноартист Луи дьо Фюнес.

Французинът Виктор Пивер е собственик на фабрика. Той е отвлечен от арабски терористи, но успява да се измъкне. На летището отнема дрехите на еврейски равин и започва да се представя за равин, който се завръща от САЩ във Франция след 15-годишно отсъствие. От своя страна полицията смята, че дребният фабрикант, който едновременно е равин и заложник е убиец...

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Филмът е номиниран през 1975 г. с Награда Златен глобус за най-добър чуждестранен филм.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Във филма артистите произнасят името Jacob във френския му вариант Жакоб. С това заглавие филмът е бил даван за първи път в България в края на 20-ти век по бившата втора национална телевизионна програма "Ефир-2". В началото на филма, когато героите са в САЩ името се произнася и в английския му вариант като Джейкъб. Произношението на името на иврит е Якоб.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]