Приложен софтуер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Приложен софтуер (на английски: application software) (също приложно програмно осигуряване) или накратко приложение е софтуер, предназначен за изпълнението на определени потребителски задачи, който е направен така, че да взаимодейства непосредствено с потребителя. Той се състои от компютърни програми, предназначени за решаване на конкретни задачи на крайния потребител – например една компютърна програма за осъществяване на счетоводство на фирма е приложна програма. В повечето операционни системи приложните програми не се обръщат директно към ресурсите на компютъра, а работят с тях посредством операционната система.

Видове[редактиране | редактиране на кода]

Приложният софтуер се разпространява във вид на отделни програми (програмни продукти) или програмни пакети. Програмните продукти са тези, които осъществяват конкретната дейност (специфично приложение), а програмният пакет е логическо свързано множество от няколко програмни продукта, според изискванията на дадена предметна област. Програмният пакет е съпроводен с документация за използването му.

Най-общо приложният софтуер е два вида: фирмен и поръчков. От своя страна фирменият се дели на универсален и специализиран.

Фирмен софтуер[редактиране | редактиране на кода]

Фирмените програми се създават от организации, специализирани в производството на софтуер с комерсиална цел. Той може да бъде два вида – с универсално и със специално предназначение.

Универсалният софтуер е предназначен за потребители, работещи в различни области, но извършващи една и съща дейност.

Предимства:

  • Продава се на ниска цена – определя се от тиража;
  • Подходящ е за широко използване;
  • Има лесен интерфейс с потребителите;
  • Съпроводен с документация за използване;
  • Фирмата гарантира възможности за обновяване;
  • Гарантира липсата на вируси и грешки.

Недостатъци:

  • Необходимо е добро познаване за създаване на конкретно приложение;
  • Потребителят носи отговорност за целесъобразното му използване.

Фирменият софтуер със специално предназначение се използва за подпомагане на специфични дейности и може да бъде например една програма за резервиране на стаи в хотела – съдържаща информация за стаите в хотела, приемаща заявки на клиентите и осъществяваща резервации за определено време.

Универсален фирмен софтуер е например:

Съвременната тенденция в развитие на универсалния софтуер е да може да изпълнява колкото се може повече функции.

Програмните пакети са съставени от няколко взаимно свързани приложни програми. Те предоставят еднообразен програмен интерфейс и среда за работа и възможност за обмен на данни между приложенията. Основно тяхно предимство, е че когато потребителят се научи да работи с едно от приложенията, голяма част от знанията и уменията могат да се използват за работа с други приложения. Пример за такъв пакет е пакетът Microsoft Office с вградени приложения Microsoft Word, Microsoft Excel, Microsoft Access и др.

Поръчков софтуер[редактиране | редактиране на кода]

Потребителските програми по поръчка са предназначени за използване от отделни лица или организации и се проектират и създават за задоволяване на техните специфични нужди, които не могат да се решат от друг вид софтуер. Характерно за този вид софтуер е високата му цена.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Прикладное программное обеспечение“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.