Примас

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Герб на примас

Католическа църква[редактиране | редактиране на кода]

Примас е почетна титла на католически архиепископ, чиято архиепископия е с историческо значение, определена от Ватикана. Считан е за първи между равните му по ранг архиепископи, латински патриарх. Той няма определена власт, а най-често изпълнява представителни функции.

През Средновековието примасът изпълнява ролята на най-важния сред епископите, който представлява Ватикана в държавата и е председател на Синода. В негова власт е издигането в сан архидякон и промяната на границите на митрополията.

Примаси в различните държави са архиепископите на:

България е единствената съвременна православна държава, в която митрополитът на Велико Търново е обявен за примас на 8 декември 1204 г. (заедно с дадената от папата титла крал на цар Калоян) по повод освобождаването на България от византийско владичество. По това време България привидно се отказва от православието, във връзка с унията на цар Калоян с папата, и „става“ католическа страна.

Православна църква[редактиране | редактиране на кода]

В православието титлата примас съответства на главата на автокефалната църква – екзарх или архиепископ и донякъде на патриарх.

Англиканска църква[редактиране | редактиране на кода]

Примас е широко използвана титла в англиканството и се използва за определяне на религиозния водач на църквата в различните държави.