Принц Каспиан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Тази статия е за романа за деца. За литературния герой вижте Каспиан Десети.

Принц Каспиан
Поредица Хрониките на Нарния
Автор К. С. Луис
Герои Питър
Сюзън
Едмънд
Луси
принц Каспиан
Местоположение Нарния
Поредна книга четвърта
ISBN ISBN 954-528-551-6

Принц Каспиан (на английски: Prince Caspian) е фентъзи-роман за деца от Клайв С. Луис. За първи път романът е издаден през 1951 г., което го прави втория публикуван роман от „Хрониките на Нарния“. Въпреки това, в хронологията на действието описано в книгите „Принц Каспиан“ се нарежда на четвърто място.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Действието в книгата започва на Земята през 1941 г. Четирите деца Питър, Сюзън, Едмънд и Луси се завръщат в Нарния и откриват че от последното им посещение там (това се случва в романа „Лъвът, Вещицата и дрешникът“), в Нарния са изминали повече от хиляда години. Много от старата магия, която децата помнят от предишния си престой в Нарния, вече е забравена, след като Нарния е завладяна от хората от Телмар. С течение на времето, след като телмарците са завладели страната, те са се опитал да я „цивилизоват“ и говорещите животни, джуджетата и другите фантастични същества са се превърнали в част от легендите. Самите същества с времето са били прогонени в по-дивите части на Нарния. Четирите деца разбират, че са върнати в Нарния с помощта на ловния рог, който някога е принадлежал на Сюзън. Децата откриват, че са извикани от своя свят, за да помогнат на пълноправния наследник на трона на Нарния - принц Каспиан да си върне властта, отнета му от неговия чичо – крал Мираз.

В крайна сметка крал Мираз бива убит и на трона на Нарния се възкачва принц Каспиан. След връщането на властта в ръцете на нейния наследник, в Нарния се завръщат и много от говорещите зверове и магически същества, които преди това са прогонени от там. Именно те помагат на Каспиан да си върне трона, който му се полага по право. В края на романа децата се завръщат в своя собствен свят като преди това Аслан казва на Питър и Сюзън, че те никога няма да се върнат в Нарния отново.

Каспиан участва (като Крал Каспиан) и в две от следващите книги от „Хрониките на Нарния“ – „Плаването на „Разсъмване““ и „Сребърният стол“.

     Портал „Фентъзи“         Портал „Фентъзи