Приорат Клаарланд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Приорат Клаарланд
Priorij van Klaarland
Icoonklaarland.jpg
Местоположение
Вид католически приорат
Местоположение Flag of Belgium (civil).svg Бохолт, Белгия
Изграждане 1970 г.

Приорат Клаарланд (на нидерландски: Priorij van Klaarland, официално наименование "Priorij Onze Lieve Vrouw van Klaarland") е женски трапистки манастир-приорат в Бохолт, Североизточна Белгия, окръг Маасейк на провинция Лимбург, в близост до границата с Нидерландия. Приоратът е част от Ордена на цистерцианците на строгото спазване.

История[редактиране | редактиране на кода]

Приоратът е основан през 1970 г. от монахини от абатство Назарет (Брехт), Белгия, като първоначално общността е в Kiewit, близо до Лиеж, а през 1975 г. се установява в една ферма в Бохолт. На 20 август 1981 г. общността придобива статут на приорат. Увеличаването на общността налага разширяване на сградите. През 1978 г. и 1979 г. са построени църква и манастирска постройка. През 2004 г. г. е завършено изграждането на манастирския комплекс. През 2008 г. е построена и нова сграда за посрещане на поклонници извън манастира, нова къща за гости и нова библиотека.

Днес приоратът е действащ женски католически манастир, част от Траписткия орден, член на Международната трапистка асоциация. Монахините подпомагат издръжката си като изработват ръчно богослужебни одежди, свещи във всякакви форми и цветове, билкови мехлеми и масла, картини с изсушени цветя, оригинални рисунки и фотографии.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Van Remoortere, J., Ippa's Abdijengids voor België, Lannoo, 1990

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]