Природонаучен музей (Монтевидео)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Национален музей по естествена история
Teatro Solís, историческо седалище на музея от 1879 до 1999 г.
МестоположениеМонтевидео, Уругвай
Тематикапалеонтология, ботаника, зоология
Основан1837 г.
Допълнителна информация
Адрес25 de Mayo № 582, Montevideo, Uruguay
Телефон+598 2916 0908 – 2916 7825
Сайтmnhn.gub.uy
Карта
Местоположение в Монтевидео
Национален музей по естествена история в Общомедия

Националният музей по естествена история или накратко Природонаучен музей на Уругвай (на испански: Museo Nacional de Historia Natural de Uruguay, съкр.MNHN) е музей по естествана история в Монтевидео, Уругвай, разположен на ул. „25 май“ № 582.

Музеят е културна институция на подчинение на Националната дирекция за иновации, наука и технологии на Министерството на образованието и културата на Уругвай. Той събира, поддържа и представя биологични, палеонтологични и геоложки колекции, както и извършва проучвания и изследвания в областта на естествената история.

Мисия и цели[редактиране | редактиране на кода]

Природонаучният музей изпълнява държавната политика на Уругвай в областта на образованието и научните изследвания на биологичното разнообразие, природните ресурси, изменението на климата и устойчивото развитие на екосистемите, както и способства за представянето и запазването на богатото биологично и природно наследство на страната. Основите цели на музея са научните изследвания, развитието и насърчаването на науката, представяне и популяризиране на богатите флора и фауна на Уругвай.

История[редактиране | редактиране на кода]

Националният музей по естествена история на Уругвай е създаден с постановление на правителството от 4 септември 1837 г., с което се назначава комисия, която да организира библиотека и музей по естествена история. След първата научна експедиция през декември 1937 г. за набиране на фосили и образци за колекция, музеят отваря врати за първи път на 18 юли 1838 г. като представя образци от местната фауна, флора, геология, палеонтология и археология. Оттогава насам колекциите му непрекъснато се обогатяват.

Ботаническата колекция на музея включва хербарий с около 80000 растения, предимно от Уругвай. Палеонтологичната колекция включва гръбначни фосили от мезозоя и неозоя. Началото на тази колекция е поставено с фосили от частната колекция на Larrañaga и такива събрани от Vilardebó и Bernardo P. Berro през 1837 година. Зоологическата колекция на музея е богата и включва образци от типичните за страната и континента паякообразни, риби, мекотели, земноводни, птици, бозайници, влечуги и др.

От 1894 г. музеят публикува собствено периодично издание "Anales del Museo", в което са публикувани стотици научни изследвания във всички области на естествените науки.

От 1879 до 1999 г. музеят се помещава в западното крило на сградата на Teatro Solís в Монтевидео, а през 2000 г. се премества в сградата на ул.25 май № 582. През 2001 г. Националния музей по естествена история и Националния музей по антропология (1981), са обединени в Национален музей по естествена история и антропология. През юли 2009 г. двете институции отново се разделят и стават независими музеи.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]