Пристрастяване към Интернет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Пристрастяването към интернет е описано като нарушение на импулсния контрол, което не включва употребата на упойващо лекарство и е много подобно на патологичното пристрастяване към хазарта. Някои интернет потребители могат да развият емоционална привързаност към онлайн приятелите и дейностите, които създават на своите компютърни екрани. Потребителите на интернет могат да се радват на аспекти на интернет, които им позволяват да се срещат, да общуват и да обменят идеи чрез използването на чат стаи, уеб сайтове за социални мрежи или „виртуални общности“. Други потребители на интернет прекарват безкрайни часове в изследване на онлайн теми или „блогове“. Blogging е свиване на термина „уеб дневник“, в който човек публикува коментари и поддържа редовна хроника на събитията. Това може да се разглежда като журналистика и записите са предимно текстови.

Подобно на други пристрастявания, тези, които страдат от пристрастяване към Интернет, използват виртуалния свят на фантазиите, за да се свързват с истински хора чрез Интернет, като заместител на истинската човешка връзка, която те не могат да постигнат нормално.

Какви са предупредителните признаци на пристрастяването към Интернет?

  • Загриженост за интернет. (Мисли за предишна он-лайн дейност или за очакване на следващата on-line сесия.)
  • Използване на интернет в нарастващ период от време, за да се постигне удовлетворение.
  • Повтарящи се, неуспешни усилия за контрол, намаляване или спиране на използването на Интернет.
  • Чувство на безпокойство, настроение, депресия или раздразнителност, когато се опитвате да намалите употребата на Интернет.
  • Он-лайн по-дълго от първоначално предвиденото. Застрашена или рискована загуба на значителни взаимоотношения, работа, образование или възможности за кариера поради използването на Интернет.
  • Лъжи на членове на семейството, терапевти или други, за да прикрие степента на участие в интернет. Използването на Интернет е начин да избягате от проблемите или да облекчите дисфоричното настроение. (например чувства на безнадеждност, вина, тревожност, депресия).

Какви са ефектите?

Пристрастеността към интернет води до лични, семейни, академични, финансови и професионални проблеми, характерни за други зависимости. Нарушенията в реалния живот са нарушени в резултат на прекомерното използване на Интернет. Хората, които страдат от пристрастяване към Интернет, прекарват повече време в уединено изолиране, прекарват по-малко време в реалния живот в живота си и често се разглеждат като социално неудобни. Аргументите може да се дължат на обема на времето, прекарано онлайн. Тези, които страдат от пристрастяване към Интернет, могат да се опитат да прикрият времето, прекарано в мрежата, което води до недоверие и нарушаване на качеството при стабилни взаимоотношения.

Virtual Addiction" David N. Greenfield, Ph.D., „Caught in the Net“ Dr. Kimberly Young, Center for Internet Addiction Recovery, American Psychiatric Association.